Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 29 Nov. 2022
Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energie
Tags: sprijin, plata facturi, facturi la energie, persoane vulnerabile

Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energie. Spijinul se acorda in doua transe persoanelor aflate in risc de saracie care indeplinesc conditiile de venit mediu pe membru de familie si de varsta in vederea compensarii pretului la energie.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru acordarea sprijinului necesar populatiei vulnerabile pentru compensarea pretului la energie cu finantare din fonduri externe nerambursabile, astfel:

 

Pentru totalul cheltuielilor lunare in valoare de 746,42 lei/luna,  aferente consumurilor energetice pentru o locuinta, se propune prin prezentul proiect de act normativ acordarea unui sprijin acordat populatiei vulnerabile pentru compensarea preturilor la energie, in valoare nominala de 1.400 lei, poate fi utilizat pana la data de 31.12.2023 si este acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe astfel:

 

- 700 lei/semestru, se acorda in luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 lei/semestru, se acorda in luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

ceea ce reprezinta 15,63 % din totalul cheltuielilor lunare alocate consumurilor energetice pentru o locuinta.

 

Sprijinul se acorda persoanelor aflate in risc de saracie care indeplinesc conditiile de venit mediu pe membru de familie si de varsta pentru a beneficia de sprijin in vederea compensarii pretului la energie. Aceste categorii de persoane sunt prevazute la art. 3 alin. (1) din propunerea de ordonanta de urgenta.

 

Sprijinul se acorda sub forma unui card de energie, tiparit si distribuit de catre Compania Na?ionala „Po?ta Romana” S.A, fara valoare nominala, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, prin care se confera titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea pretului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrica, energie termica centralizata, gaze, butelie, lemne pentru foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

 

Cardul de energie ofera dreptul beneficiarului sa efectueze plati prin serviciul de mandat postal asigurate de  CN Posta Romana SA, pentru decontarea datoriilor curente si/sau restante pe care acesta le are catre furnizorii de energie. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene vireaza  sumele pentru plata prin serviciul de mandat postal, in contul bancar al CN Posta Romana SA, in valoarea si la termenele prevazute de actul normativ, corespunzator listelor de beneficiari furnizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

 

Serviciul de Telecomunicatii Speciale va asigura integrarea bazelor de date cu  beneficiarii sprijinului, de la MMSS, ANAF si ale Ministerului Afacerilor Interne, astfel incat acestea sa ofere informatii integrate privind locul de consum si media veniturilor pe locuitor din gospodarie.

Prin  prezenta ordonanta de urgenta se  stabilesc masurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane/familii vulnerabile, pentru a compensa pretul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrica, energie termica centralizata, gaze, butelie, lemne pentru foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

 

Sprijinul se acorda in lei.

 

Sprijinul pentru compensarea pretului la energie acordat categoriilor de persoane vulnerabile este asimilat prestatiilor sociale, nu se considera venit in intelesul art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se ia in calcul la stabilirea drepturilor prevazute de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificarile ulterioare.

 

Contravaloarea masurii acordate prin intermediul cardului de energie reprezinta venit neimpozabil, conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

Categorii de persoane si familii beneficiare de sprijin pentru compensarea pretului la energie. Reguli de acordare a sprijinului.

 

Beneficiaza de sprijin pentru compensarea pretului la energie sub forma de plati prin serviciul de mandat postal urmatoarele categorii de persoane si familii, denumite in continuare beneficiari:

 

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu varsta egala sau mai mare de 60 de ani si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de varsta si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; 

 

b) persoanele - copii si adulti - incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; 

 

c) familiile beneficiare de alocatie de sustinere a familiei, in conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;

 

d) familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Persoanele care se incadreaza in mai multe categorii dintre cele prevazute la alin. (1) beneficiaza de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordarii acestuia.

 

In cazul in care la un loc de consum domiciliaza unul sau mai multi beneficiari, sprijinul pentru compensarea pretului la energie se acorda o singura data pe loc de consum.

 

Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordarii sprijinului nu au domiciliul in Romania sau care nu fac dovada ca locuiesc in Romania, potrivit legii, precum si persoanele care executa pedepse privative de libertate ori beneficiaza de servicii sociale in regim rezidential, publice sau private.

 

In situatia in care la un loc de consum la care domiciliaza unul sau mai multi beneficiari, au domiciliul si alte persoane care nu se incadreaza in categoriile de beneficiari prevazuti la alin. (1), iar media veniturilor per locuitor/gospodarie este mai mare de 2000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acorda card de energie.

 

In cazul in care la un loc de consum/gospodarie domiciliaza un beneficiar din categoria prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. b), nu este obligatoriu ca acel beneficiar sa fie titularul contractului cu furnizorul/furnizorii de energie si/sau al facturii/facturilor emise de furnizorul/furnizorii de energie si/sau titularul certificatului de validare a datoriilor. In acest caz, prin exceptie, cardul de energie poate fi utilizat, dupa caz, de un parinte, tutor, curator, reprezentant legal/personal al beneficiarului.

 

 

 

 

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016