Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, o microintreprindere a inregistrat in luna octombrie 2016 venituri din prestari servicii de 448.000 lei cu respectarea conditiilor prevazute de art. 47 din Codul fiscal si venituri din diferente de curs de 8.300 lei. La calculul plafonului de 100.000 euro respectiv 452.450 lei (curs euro 31.12.2015 - 4.5245 lei), stabilim daca se iau in consideratie si veniturile din diferente de curs. De asemenea, in trimestrul IV, la calculul plafonului de 100.000 euro, vom vedea daca se ia in consideratie diferenta favorabila dintre venituri si cheltuieli din diferente de curs conform art. 53 alin. (2) lit b).
In conditiile in care o societate, platitoare de impozit pe profit in anul 2016 inregistreaza doar venituri din diferente de curs ce depasesc valoarea de 100.000 euro, stabilim daca pastreaza regimul de platitoare de impozit pe profit sau daca are obligatia inregistrarii ca microintreprindere in anul 2017. In plus, vom vedea cum afecteaza diferenta dintre venituri si cheltuieli din diferente de curs calculul plafonului de 100.000 euro.
Iata raspunsul specialistului:
Potrivit prevederilor art. 53 alin 1 lit. h) din Codul fiscal, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: veniturile din diferente de curs valutar;
La art. 54 din Codul fiscal se arata ca pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 lit. b) si c) si art. 52, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
Asadar, veniturile din curs valutar nu se iau in calcul pentru nivelul veniturilor de la art.47 lit. c) respectiv 100.000 euro, insa in trimestrul IV se va lua in calcul diferenta favorabila dintre venituri si cheltuieli mai jos mentionata, astfel:
Art. 53 alin 2 lit. b) se arata ca pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1) se adauga in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care isi inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Asadar in trimestrul IV se va lua in calcul la stabilirea plafonului de 100.000 euro si diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
Potrivit prevederile art.48 alin (2) , persoanele juridice romane aplica impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47, respectiv:
a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor, prevazute la art. 48 alin. (6);
b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
In situatia mentionata , platitoare de impozit pe profit in anul 2016, din prevederile mai sus mentionate rezulta ca:
Daca la data de 31.12.2016 inregistrati numai venituri din diferente de curs valutar, inseamna ca aveti o diferenta favorabila care depaseste nivelul veniturilor de 100.000 euro si veti ramane in continuare platitoare de impozit pe profit intrucat conditia de la art.47 alin. (1) lit. c) nu este indeplinita.
In situatia in care diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului este sub valoarea de 100.000 euro, trebuie sa va inregistrati in categoria microintreprinderilor, daca se indeplinesc si celelalte conditii de la art.47.
Dupa cum se observa in trimestrul IV al perioadei impozabile, diferenta favorabila dintre venituri si cheltuieli inflenteaza atat nivelul veniturilor care se iau in calcul sumei de 100.000 euro cat si baza impozabila la care se calculeaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"