Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectie de pret pe factura si, cum modificam in Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Ian. 2011
Tags: declaratia 390, factura, tva

Se intampla uneori sa avem o factura de un partener economic (din Uniune, spre exempu), pe care sa o declaram chiar si in Declaratia 390 si 300. Apoi sa primim un Credit Note cu specificatia corectie ...

Se intampla uneori sa avem o factura de un partener economic (din Uniune, spre exempu), pe care sa o declaram chiar si in Declaratia 390 si 300. Apoi sa primim un Credit Note cu specificatia corectie de pret care diminueaza valoarea facturii initiale. Cum procedam in acest caz? Suntem obligati sa declaram valoarea respectiva cu minis in luna urmatoare?

Raspunsul este da, intrucat vi s-a acordat o reducere comerciala pentru marfa, bunuri/marfuri achizitionate anterior. Prin urmare, din punct de vedere al TVA, credit note-ul respectiv vine si ajusteaza baza impozabila a unei operatiuni de livrare bunuri/servicii anterioara. Asadar operatiunea se incadreaza la art 138 alin 1 lit.c – conform caruia baza de impozitare se ajusteaza ”c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;”. In aceste conditii, veti efectua taxarea inversa: 4426 = 4427 in rosu (-).

Potrivit Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de TVA" cuprinse in Anexa nr. 2 a OANAF 2245/2010, la Randul 6 al acestui formular se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal.

La Randul 18 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 6.

Prin urmare, in luna in care furnizorul emite nota de credit pentru corectarea facturii initiale valorile aferente se vor raporta la Randul 6 si Randul 18 al formularului (300) "Decont de TVA".

In mod corespunzator, operatiunea se va raporta cu semnul minus si in declaratia 390 "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r aprobat prin OANAF 76/2010.

Asadar inregistrarile contabile vor fi:

In luna decembrie 2010:

408                 =    609                 in negru (+)

„Furnizori facturi nesosite” „Reduceri comerciale primite”

In luna ianuarie 2011:

 

401 =          408                               in negru (+)

 „Furnizori” „„Furnizori facturi nesosite”

si

4426      =    4427                           in rosu (-)

  "TVA              "TVA

 deductibila”      colectata"
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectie de pret pe factura si, cum modificam in Declaratia 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016