Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim care sunt principalele aspecte referitoare organizarea evidentei pentru orice operatiune reglementata de Titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoane obligate sa tina evidente pentru operatiunile taxabile
Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice.
Persoanele obligate la plata taxei pentru orice operatiune sau care se identifica drept persoane inregistrate in scopuri de TVA, in scopul desfasurarii oricarei operatiuni, trebuie sa tina evidente pentru orice operatiune reglementata de prevederile legale referitoare la TVA.
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor achizitiilor intracomunitare.
Atentie! Evidentele prevazute mai sus trebuie intocmite si pastrate astfel incat sa cuprinda informatiile, documentele si conturile, inclusiv registrul nontransferurilor si registrul bunurilor primite din alt stat membru.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Organizarea evidentei operatiunilor
Fiecare persoana impozabila va tine urmatoarele evidente si documente:
1.evidente contabile ale activitatii sale economice;
2. al doilea exemplar al facturilor sau altor documente emise de aceasta si legate de activitatea sa economica;
3. facturile sau alte documente primite si legate de activitatea sa economica;
4. documentele vamale si, dupa caz, cele privind accizele legate de importul, exportul, livrarea intracomunitara si achizitia intracomunitara de bunuri realizate de respectiva persoana;
5. facturile si alte documente emise sau primite de respectiva persoana pentru majorarea sau reducerea contravalorii livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii, achizitiilor intracomunitare sau importurilor;
6. un registru al nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (12) lit. f) - h) din CF, precum si pentru alte situatii in care se aplica masuri de simplificare aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice. Registrul nontransferurilor va cuprinde: denumirea si adresa primitorului, un numar de ordine, data transportului bunurilor, descrierea bunurilor transportate, cantitatea bunurilor transportate, valoarea bunurilor transportate, data transportului bunurilor care se intorc dupa prelucrare sau expertiza, descrierea bunurilor returnate, cantitatea bunurilor returnate, descrierea bunurilor care nu sunt returnate, cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente.
De retinut! Nu trebuie completat acest registru pentru urmatoarele bunuri:
- mijloacele de transport inmatriculate in Romania;
- paleti, containere si alte ambalaje care circula fara facturare;
- bunurile necesare desfasurarii activitatii de presa, radiodifuziune si televiziune;
- bunurile necesare exercitarii unei profesii sau meserii daca: pretul sau valoarea normala pe fiecare bun nu depaseste nivelul de 1.250 de euro la cursul de schimb din data la care bunul este transportat ori expediat in alt stat membru si cu conditia ca bunul sa nu fie utilizat mai mult de 7 zile in afara Romaniei; sau pretul ori valoarea normala pe fiecare bun nu depaseste nivelul de 250 de euro la cursul de schimb din data la care bunul este transportat ori expediat in alt stat membru si cu conditia ca bunul sa nu fie utilizat mai mult de 24 de luni in afara Romaniei;
- computerele portabile si alt material profesional similar care este transportat in afara Romaniei in cadrul unei deplasari de afaceri de catre personalul unei entitati economice sau de catre o persoana fizica autorizata;
7. un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Comunitatii in Romania sau care au fost importate in Romania ori achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul expertizarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania, cu exceptia situatiilor in care prin ordin al ministrului finantelor publice nu se impune o asemenea obligatie. Registrul bunurilor primite nu trebuie tinut in cazul bunurilor care sunt plasate in regimul vamal de perfectionare activa. Acest registru va cuprinde:
- denumirea si adresa expeditorului;
- un numar de ordine;
- data primirii bunurilor;
- descrierea bunurilor primite;
- cantitatea bunurilor primite;
- data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
- cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
- cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
- o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.
Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente:
a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
- livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
- livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
- livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
- prestarile de servicii efectuate conform art. 133 alin. (2) din CF catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite prestari de servicii intracomunitare, pentru care locul este in afara Romaniei.
b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
- achizitii intracomunitare de bunuri;
- achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (3) - (6) din CF;
- achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;
- achizitii de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) din CF, care sunt prestate de catre persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite achizitii intracomunitare de servicii.
c) taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;
d) taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;
e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, al taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata, evidentiind distinct:
- taxa dedusa conform art. 147 alin. (3) din CF;
- taxa nededusa conform art. 147 alin. (4) din CF;
- taxa dedusa pe baza de pro rata conform art. 147 alin. (5) din CF.
Atentie! Documentele prevazute mai sus nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale prezentate si sa asigure intocmirea decontului de taxa prevazut la art. 156^2 din CF.
*
Baza legala: art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pct.79 din HGR nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Organizare evidenta contabila pentru intreprindere individuala (II) platitoare de TVADeducere TVA la stoc de marfa. Cum facem inregistrarile contabile si cum declaram in decontul de TVA?Care sunt declaratiile care se depun de catre o intreprindere individuala?EVIDENTA TVA devine obligatorie cand se atinge plafonulEVIDENTA TVA implica folosirea jurnalului pentru vanzariUltimele articole
Cum se scoate din EVIDENTA TVA-ul de rambursatActivitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normalAnularea inregistrarii in scopuri de TVA la cererea contribuabiluluiStudiu de caz: Achizitii declarate in jurnalul de cumparari si in decontul 300Scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Ce declaratii se depun?Articole similare
Sustinerea entitatilor non profit, a unitatilor de cult si acordarea de burse private de catre persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile (informare ANAF)Deducerea TVA inscrisa in facturile furnizorilor intracomunitariServicii electronice - emitere facturi. Obligatiile fiscale in materie de TVA (studiu de caz)Saptamana 28 ian - 03 februarie 2008Impozit pe profit de recuperat la sfarsitul anului. Inregistrari contabileUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Articole similare
Colectarea deseurilor de tipul – fier vechi si transportul catre depozitDeducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedusCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XV - Dispozitii tranzitoriiOperatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere pentru TVA. Regim mixt. Pro-rataAjustare TVA si stoc de marfa. Care e monografia si cand ajustam TVA-ul?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiPersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataCum se ajusteaza TAXA DEDUCTIBILA dupa achizitionarea unui autoturismArticole similare
Plati lunare. Leasing operational. Care sunt inregistrarile contabile?Noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA in 2017Ajustare TVA stocuri la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Cum procedam?Noile reguli de depunere pentru Declaratia 392A si 392BBun imobil din Romania si prestator din stat membru. Cum se va face inregistrarea TVA in Romania?Ultimele articole
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TJoi, 10 august 2023, termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVAAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"