Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, un institut national cu domeniu de activitate de cercetare este finantat din planul national (rezultatul cercetarii ramane la institut - activitate scutita de TVA) si din prestari de servicii medicale (analize medicale scutite de TVA).
Rezultatul cercetarii apartine beneficiarului, iar valoarea celor doua contracte va depasi suma de 220.000 lei.
Vom vedea daca institutul trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, cand se va face inregistrarea, ce declaratie trebuie sa depuna, daca calculeaza pro-rata sau daca trebuie sa tina evidenta TVA pe cele doua contracte si daca dupa terminarea celor doua contracte poate sa iasa din sfera platitorilor de TVA.
Iata raspunsul specialistului!
In situatia in care activitatea de cercetare este tratata drept o actiune directa, caz in care rezultatele sau consecintele activitatii de cercetare-dezvoltare apartin finantatorului, operatiunea este in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata deoarece are loc un transfer, de la executant la finantator, al rezultatelor obtinute. In acest caz, institutul de cercetare dobandeste calitatea de persoana impozabila din punct de vedere al TVA.
Astfel, valoarea serviciilor de cercetare efectuate sunt operatiuni taxabile, caz in care, valoarea facturilor emise incepand cu data de 1 ianuarie 2018 intra in cifra de afaceri de 220.000 lei/an, la depasirea careia, in calitate de persoana impozabila, institutul de cercetare este obligat sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 a lunii urmatoare (10 mai 2018, inclusiv) celei in care cifra de afaceri a fost depasita (ipotetic 30 aprilie 2018), formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA in regim normal. Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, ……. trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: ..... b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In plafonul anual de scutire de 220.000 lei se ia in calcul si valoarea avansurilor incasate sau neincasate pentru care trebuie emise facturi, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 310, la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal. "
Pana la realizarea plafonului de scutire de 220.000 lei/an, institutul aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal. Astfel, institutul va dobandi calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal incepand cu data de 1 iunie 2018. Inregistrarea se efectueaza prin completarea formularului:
- cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", cod 14.13.01.10.11/1 sau
- cod 040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutii publice" cod 14.13.01.10.11/4 , daca institutul de cercetare este institutie publica.
Astfel, dupa inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, contractorul, respectiv institutul care realizeaza activitatea de cercetare – dezvoltare, are drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri sau servicii, utilizate pentru realizarea proiectului de cercetare – dezvoltare de natura unei actiuni directe. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza conform prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, deoarece realizeaza operatiuni de cercetare-dezvoltare, taxabile d.p.d.v. al TVA. Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%” , cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C, partener tip 1, daca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca detalii privind activitatea de cercetare se regasesc d.p.d.v. al TVA in "Circulara nr. 52658 din 13 septembrie 2007, cu privire la tratamentul aplicabil din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata unitatilor si institutiilor ce desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare. "
Referitor la retragerea optionala din categoria persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA va fi posibila de abia in anul 2020, dar numai daca, in anul 2019 si in anul 2020, pana la formularea optiunii, nu va realiza o cifra de afaceri de 220.000 lei. Practic, retragerea din evidenta platitorilor de TVA nu poate fi solicitata in anul imediat urmator inregistrarii, respectiv in anul 2019.
Persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA poate formula optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA in cursul anului, daca, la data depunerii cererii nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei pentru anul in curs.
Conform prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, retragerea din evidenta platitorilor de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire este posibila daca persoana impozabila respectiva indeplineste, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
1) in cursul anului calendaristic precedent nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei;
2) la data solicitarii retragerii din evidenta platitorilor de TVA nu a depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.
Solicitarea se depune la organul fiscal competent intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila respectiva, iar anularea este valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Organul fiscal competent al persoanei impozabile are obligatia de a solutiona solicitarea de scoatere din evidenta platitor de TVA cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii in care solicitarea a fost depusa. Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.
Referitor la cifra de afaceri de 220.000 lei, este posibil ca, in cursul anului 2018, plafonul de scutire sa fie majorat de la 220.000 lei la 300.000 lei, deoarece, in luna octombrie 2017, Romania a primit acordul Comisiei Europene pentru cresterea plafonului actual. Pana in prezent, aceasta modificare nu s-a introdus in Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in ce priveste TVA si Declaratia 390?Partener in faliment. Cum procedam in ce priveste creantele?TVA - LeasingulStudiu de caz: Factura cu TVA?Studiu de caz: Compensarea la inventarierea stocurilor si baza de impozitare TVAUltimele articole
RO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriatePrecizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 septembrie 2024Marti, 10 septembrie 2024, depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVALista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseArticole similare
Studiu de caz: Societate platitoare de TVAAjustarea de TVA in cazul bunurilor imobile si de capitalCazuri de deductibilitate a TVA. Cum tratam fiecare caz?Renuntare la calitatea de platitor de TVA. Pana cand poti anula inregistrareaCodul fiscal 2008 - Capitolul X. Regimul deducerilor - art. 145-149Ultimele articole
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TCum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturismPro rata. Formula de calcul si cazuri practiceSAF-T: Care sunt codurile de taxa in cazul firmelor care aplica TVA nedeductibil si PRO-RATA?Contribuabilii au ca termen limita data de 25 ianuarie 2023 pentru a comunica PRO-RATAArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul VTotul despre Declaratia 394 | Conditii valabile in 2013Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul IV - Impozitul pe mijloacele de transportFirmele nu mai sunt obligate sa certifice declaratiile fiscale. Noutati OUG 8/2014Codul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265Ultimele articole
Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileDeclaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteNeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"