Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Operatiuni de inchiriere scutite de TVA si neinregistrarea in scopuri de taxa. Cum tratam TVA-ul la emiterea facturii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 11 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inchiriere, scutire tva, calcul cifra de afaceri, emitere facturi, depasire plafon, depunere decont tva

Analizam mai jos cazul unei firme nou-infiintate care are ca obiect principal de activitate inchirierea de spatii comerciale proprii, iar facturarea chiriilor se face fara TVA. Se intentioneaza ca pe noua societate sa nu se faca cheltuieli.


Avand in vedere ca:

La atingerea plafonului de 65.000 euro, societatea are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, chiar daca activitatea principala a firmei este scutita de TVA, conform Codului fiscal:

1. inchirierea fiind scutita de TVA (fara drept de deducere), intentionand ca pe viitor sa se obtina numai astfel de venituri, in acelasi timp sa nu se efectueze cheltuieli (sa nu se refactureze utilitati, sa nu existe alte cheltuieli purtatoare de TVA , sa nu se deduca TVA pentru a evita pro-rata TVA).

2. in cazul in care se depasesc cele 6 luni consecutive de depunere Decont TVA cu valoare zero atat pe achizitii cat si pe vanzari,

vom vedea daca exista posibilitatea ca societatea sa ramana si pe viitor neplatitoare de TVA.
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA
Cartea Verde a TVA

Vezi detalii


In plus, vom vedea daca societatea isi poate mentine acest statut in cazul in care inregistrarea in scopuri de TVA se anuleaza automat de catre ANAF.

Totodata, stabilim daca pentru calculul cifrei de afaceri, in ce priveste depasirea plafonului, se ia incalcul suma factura de societate si se includ aici si veniturile in avans  (cont 472).

Pentru sume cuprinse intre 2.000 - 7.000 lei, taxe, comisioane, onorarii notariale, vom stabili daca notariatul este obligat prin lege sa taie factura fiscala.Solutia consultantului:

1.Daca societatea desfasoara exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere (inchirieri scutite) nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, deoarece obligatia inregistrarii la depasirea plafonului de scutire de 65.000 euro revine doar persoanelor impozabile care desfasoara activitati economice ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, in conformitate cu prevederile art. 153 alin. 1 lit. b din Codul fiscal.

Mai mult, daca societatea este deja inregistrata in scopuri de TVA si desfasoara exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere, ea trebuie sa anunte in scris organele fiscale in vederea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, asa cum se prevede la art. 153 alin. 11 din Codul fiscal

In concluzie, avand in vedere datele prezentate, societatea nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.

2. Neinregistrandu-se in scopuri de TVA, nu se mai pune problema deconturilor fara operatiuni (pe zero).


In ipoteza in care o societate ar depune deconturile pentru un semestru fara sa evidentieze achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, atunci organele fiscale ar proceda la anularea inregistrarii acesteia in scopuri de TVA conform art. 153 alin. 9 lit. e din Codul fiscal.

Reinregistrarea ar fi posibila la solicitarea societatii, pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice cel mai tarziu in cursul lunii urmatoare celei in care a solicitat reinregistrarea, cu conditia ca cererea de reinregistrare sa fie depusa in maximum 180 de zile de la data anularii, dupa cum se stipuleaza la art. 153 alin. 91 lit. d din Codul fiscal.

3. Dupa cum se expliciteaza la pct. 61 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 152 din Codul fiscal, la determinarea cifrei de afaceri scutita (a plafonului de 65.000 euro) se iau in opnsiderare inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii.

4. Notariatele, ca orice persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA sunt obligate sa emita facturi pentru toate operatiunile realizate, inclusiv pentru cele care emit bonuri fiscale, la solicitarea beneficiarilor, dupa cum se specifica la art. 155 alin. 9 lit. a din Codul fiscal.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Operatiuni de inchiriere scutite de TVA si neinregistrarea in scopuri de taxa. Cum tratam TVA-ul la emiterea facturii?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Comentarii 1 comentarii

anghel maria 2015-05-19 15:31:26

Buna ziua, Sunt un SRL care are ca activ o cladire de birouri, ce face obiectul unui contract de inchiriere. Facturam chiria fara TVA, dar refacturam energia electrica cu tva. Societatea este IMM, pentru ca are cifra de afaceri sub 65.000 euro si suntem paltitori de TVA. Spuneti-mi va rog, cum ar fi corect: sa nu refacturam energia, trebuie sa fim in continuare platitori de TVA ? Multumesc!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016