Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 16 Aug. 2023
Modificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023
Tags: ordinul 2044/2023, domeniul constructiilor

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila va aduce la cunostinta faptul ca in Monitorul Oficial nr. 607 din 03 iulie 2023 a fost publicat O.M.F. nr. 2044/2023 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului finantelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor.

Conform prevederilor art. 1 pct. (1) din OMF 2044/2023, facilitatile se acorda doar pentru activitatea desfasurata in Romania si in baza contractului individual de munca. 

Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal si alte activitati specifice domeniului constructii, precum si cifra de afaceri totala, realizata cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. (Temei legal: art. I, pct. 2 din OMF 2044/2023) 

Acordarea facilitatilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venituri. (Temei legal: art. I, pct. 3 din OMF 2044/2023) 

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totala, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii, angajatorii au in vedere numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei. Veniturile realizate din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei se vor avea in vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale. (Temei legal: art. I, pct. 4 din OMF 2044/2023) 

Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza: 

a) in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 de lei lunar. 

Salariul minim brut pe tara de 4.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna. 

Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca venitul brut lunar din salarii si asimilate salariilor este calculat proportional cu salariul brut de incadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi. 

b) in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri, in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, incheiate potrivit legii, in aceeasi luna, la acelasi angajator, in vederea acordarii facilitatilor fiscale se verifica mai intai daca fiecare contract individual de munca respecta conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teza din Codul fiscal, respectiv daca venitul brut este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 de lei lunar, in cazul contractului individual de munca cu norma intreaga, sau daca venitul brut lunar este calculat proportional cu salariul brut de incadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi, in cazul contractului individual de munca cu timp partial. Pentru acordarea facilitatilor fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de munca care respecta conditia de raportare la 4.000 de lei se cumuleaza. In acest caz, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor care cumulate nu depasesc plafonul prevazut la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depaseste acest plafon nu se acorda facilitatile fiscale. 

Pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 4.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca acestea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna. (Temei legal: art. I, pct. 6 din OMF 2044/2023) 




Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023":
Rating:

Nota: 4.56 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016