Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D390 si Formularul 300?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, achizitie marfa, taxare inversa, achizitii intracomunitare

Vom analiza mai jos cazul unei societati care face o achizitie intracomunitara pentru care primeste factura. Marfa a fost livrata dintr-un stat tert, iar pe CMR, la expeditor, e inscrisa o firma din statul tert despre care nu se detin alte informatii. Vom vedea astfel cum vor fi completate declaratiile D390 si D300.

Solutia consultantului:

Indiferent de locul de expediere a bunurilor, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 in situatia in care pentru firma pe care o reprezentati este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Practic, chiar daca bunurile au fost expediate de pe teritoriul Olandei, se respeca definitia achizitiei intracomunitare de bunuri.

Asa cum sunt definite prin articolul 130^1, alineatul 1, achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

De asemenea, prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Avand in vedere ca expedierea bunurilor s-a incheiat pe teritoriul Romaniei, operatiunea este o A.I.C. pe teritoriul Romaniei, impozabila in Romania.

In situatia prezentata, este posibil ca firma din Ungaria sa fie un cumparator revanzator in cadrul unei operatiuni triunghiulare, caz in care firma din Olanda este furnizorul bunurilor livrate pe teritoriul Romaniei la comanda firmei din Ungaria care s-a asigurat ca platitor al TVA datorate este cumparatorul bunurilor din Romania care i-a comunicat un cod valid de TVA eliberat de catre autoritatile fiscale din Romania.

Acest aspect nu afecteaza sub nicio forma tratamentul contabil si fiscal al operatiunii efectuate de firma din Romania care este obligata sa raporteze operatiunea prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara reportarea sumei la randul 5.1 si 18.1 denumit "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara";

-    declaratia cod 390 VIES, cu simbolul A, prin inscrierea codului de tara HU, a denumirii furnizorului din Ungaria care a emis factura si a codului de TVA inscris pe factura emisa.

In concluzie, evidenta si raportarea fiscala se efectueaza pe numele firmei din Ungaria care a emis factura pe numele firmei din Romania, indiferent de statul membru de pe teritoriul caruia bunurile au fost expediate. Practic, relatia contractuala exista intre firma din Romania si firma din Ungaria, ca persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in state membre diferite.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D390 si Formularul 300?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016