Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Casare utilaj. Ce tratament contabil si fiscal aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ajustare tva, casare, casare utilaj, taxare inversa, mijloc fix, amortizare fiscala

Prin cele ce urmeaza, analizam situatia unei firme care caseaza un utilaj neamortizat complet la scoaterea din gestiune (contul 6583 s-a debitat cu 1.307 lei).



Fierul vechi rezultat din casare a fost vandut cu valoarea de 9749 lei (contul 703). In aceste conditii, vom vedea in ce masura contul 6583 mai este nedeductibil din punct de vedere fiscal si mai trebuie sa fie colectata TVA.

Avand in vedere prevederile punctului 15 de la art. 24 Amortizarea fiscala din Codul fiscal

"Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala." si ale punctului 71^6 din Normele de aplicare a Codului Fiscal: "In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile"  
                                                                                                           
Prin urmare, s-a procedat corect la debitarea contului 6583, cheltuiala fiind deductibila din punct de vedere fiscal.

In ceea ce priveste TVA, din datele prezentate de dvs. nu rezulta daca mijlocul fix este sau nu este de natura bunurilor de capital. Doar pentru mijloacele fixe care sunt bunuri de capital se calculeaza ajustarea TVA avand in vedere prevederile art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal unde se precizeaza ca nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani.

In aceasta situatie consideram ca in situatia dvs. utilajul scos din functiune intra in categoria bunurilor de capital, durata de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala fiind mai mare de 5 ani, situatie in care ar trebui sa se aplice prevederile art. 149 alin. (2): "Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d): a) pe o perioada de 5 ani pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate altele decat cele prevazute de la lit b)".

Cu toate acestea, in opinia noastra nu trebuie sa faceti o ajustare a TVA dedusa la achizitie, avand in vedere ca nu ati vandut mijlocul fix ca atare, ci l-ati casat si materialele rezultate din casare le-ati vandut ca deseu, rezulta ca ati desfasurat o activitate economica in sfera TVA (taxare inversa).

Raspuns oferit de consultantii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Casare utilaj. Ce tratament contabil si fiscal aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016