Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema:Suntem o firma platitoare de TVA si impozit pe profit 16%. Am avut o dauna partiala la unul din autoturismele noastre, iar societatea de asigurare ne-a despagubit partial factura de piese ...
Problema:Suntem o firma platitoare de TVA si impozit pe profit 16%. Am avut o dauna partiala la unul din autoturismele noastre, iar societatea de asigurare ne-a despagubit partial factura de piese auto. Noi am inregistrat factura in felul urmator, valoarea totala a facturii fiind 15 lei, de ex ):
% = 401 12,40 ( partea din factura achitata de noi)
3024 10,00
4426 2,40
401 = 7581 2,60 (partea din factura achitata de firma de asigurare)
Intrebare: suma inregistrata in contul 7581 este impozabila, in sensul impozit pe profit? Dar supusa TVA? Am procedat corect la inregistrarea facturii achitate partial de firma de asigurare?
Solutie:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In situatia in care factura cu reparatiile este emisa pe numele firmei, iar societatea de asigurari achita societatii de service o parte a reparatiei, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA este urmatorul:
In cazul operatiunilor de asigurare, societatile de asigurare sunt cele care realizeaza operatiuni scutite de TVA in baza art.141 alin (2) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in timp ce agentii economici despagubiti reprezinta beneficiari ai unor operatiuni scutite- practic pentru acestia despagubirile sunt operatiuni la “intrare ” , motiv pentru care nu se colecteze taxa asupra despagubirilor incasate.
Potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Veniturile din dauna sunt impozabile, deoarece au fost recunoscute si cheltuielile cu polita de asigurare si partea de cheltuieli,in limita dupa caz, cu paguba acceptata de asigurator.
Cheltuielile care depasesc veniturile achitate de asigurator sunt astfel nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Va recomandam urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 „Furnizori” 15
611 „Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile” 12,09
4426 „TVA deductibila” 2,91
Incasare dauna
5121 „Disponibil in cont bancar= 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi,…” 2,6
401 “Furnizori “=5121 „Disponibil in cont banca sau in situatia in care societatea de asigurari achita direct societatii de reparatii
461 “Debitori diversi “ = 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi,” 2,6
401 „Furnizori”= 461 “Debitori diversi “ 2,6
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depasire plafon microintreprindere. Cum stabilim corect perioada fiscala TVA?Venituri din consultanta. Care va fi regimul fiscal?Zoom fiscal: Noul Cod fiscal si scutirea de impozit a profitului reinvestitAnunt: Scutirea de impozit a profitului investit incepand cu 1 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2016Aplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de IMPOZIT PE PROFITUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITArticole similare
Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETAAtentie la modificarea perioadei fiscala in materie de TVAAjustarea TVA pentru lipsurile in gestiune neimputabile | Inregistrarea TVALivrarea bunurilor in regim de scutire fara drept de deducere a TVAVeniti la Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate de la Poiana Brasov?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"