Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sistemul TVA la incasare consta in faptul ca: * exigibilitatea TVA se amana pana la data incasarii contravalorii integrale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii, iar * dreptul de deducere a TVA este amanat pana la data la care TVA aferenta bunurilor / serviciilor a fost platita furnizorului / prestatorului.
Persoanele care sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si se inregistreaza, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:- persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au sediul activitatii economice in Romania, care in anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la incasare, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
Aceste persoane:
- aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, pana la sfarsitul anului calendaristic in care au optat pentru aplicarea sistemului, cu conditia ca la data exercitarii optiunii (data de 25 ianuarie inclusiv) sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca opteaza pentru intrarea in sistem. Termen : 25 ianuarie inclusiv.
Atentie: Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in cursul anului calendaristic curent si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
Aceste persoane:
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente, odata cu declaratia de inregistrare/ mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
Formularul 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare" se poate depune si ulterior inregistrarii in scopuri de TVA .
- art. 282 alin. (3) lit. a), lit. b) si alin. (5), art. 324 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- Ordin presedinte A.N.A.F. nr. 1503/06.05.2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare
Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este anuala si este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic.
art. 282 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
La determinarea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei, prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, se au in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa corespunzatoare operatiunilor:
- taxabile
- scutite de TVA cu / fara drept de deducere
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate
- randurile de regularizari aferente.
Nu sunt luate in calcul :
- sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala, informatii privind TVA neexigibila sau TVA nedeductibila;
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in cazul:
* persoanelor impozabile care au aplicat regimul de scutire si care se
inregistreaza in scopuri de TVA
* persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA este anulata din oficiu de catre organele fiscale competente conform art. 316 alin. (11) lit.
a)- e) si h) din Codul fiscal si ulterior sunt inregistrate conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal pct. 26 (4) din norme
Radierea la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:
Radierea, la cerere, din registru, a persoanelor impozabile care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare
persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care nu depasesc in cursul anului plafonul de 2.250.000 lei si care renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului.
Aceste persoane :
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind
aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca plafonul a fost depasit si
inceteaza aplicarea sistemuluiTVA la incasare .
Termen : intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a
optat pentru aplicarea sistemului.
Persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la data radierii din registru, iar radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
art. 282 alin.(5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Radierea, la cerere, din registru, a persoanelor impozabile obligate sa schimbe sistemul TVA la incasare
persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei;
Aceste persoane :
- aplica sistemul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit ( adica radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care a fost depasit plafonul ).
- trebuie sa depuna la organele fiscale competente formularul 097 "Notificare privind
aplicarea sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca plafonul a fost depasit si
inceteaza aplicarea sistemuluiTVA la incasare .
Termen : pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei
fiscale in care au depasit plafonul.
art. 282 alin.(5), pct. 26(5) art. 324 alin. (14) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere.
Prevederi aplicabile in urmatoarele situatii:
>> Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal:
* pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA trebuie sa depuna formularul 311 „DeclaraÈ›ie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) - e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" prin care declara TVA colectata care trebuie platita .
art. 324 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* pentru achizitii efectuate de catre persoane impozabile in perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare, pentru care deducerea TVA se exercita la momentul platii facturilor catre furnizori, si care sunt scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, TVA neachitata aferenta achizitiilor respective efectuate inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se deduce in primul decont de TVA sau, intr-un decont ulterior, daca plata a fost efectuata in perioada in care nu a avut un cod valid de TVA.
pct. 67 (13) din norme
>> Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal:
* pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA trebuie sa depuna formularul 311 „DeclaraÈ›ie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) - e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" prin care declara TVA colectata care trebuie platita.
art. 324 alin. (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* pentru achizitii efectuate de catre persoane impozabile in perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare, pentru care deducerea taxei se exercita la momentul platii facturilor catre furnizori, si care sunt scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, TVA neachitata aferenta achizitiilor respective efectuate inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se deduce, la data platii, in situatia in care bunurile achizitionate nu se aflau in stoc la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.
Deducerea se realizeaza prin inscrierea sumelor deduse in formularul 307 „DeclaraÈ›ie privind sumele rezultate din ajustarea/ corecÈ›ia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" . Sumele respective se restituie de la bugetul de stat.
pct. 67 (12) din norme
Persoanele care nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
>> persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic ;
>> persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania ;
>> persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei ;
>> persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA .
art. 282 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Temei legal:
* Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* H.G. nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015
privind Codul fiscal
* Ordin presedinte A.N.A.F. Nr. 1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arges
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Luni, 20 februarie 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA LA INCASAREMarea Carte Verde a Taxelor si Impozitelor 2015: explicatii, interpretari, solutiiCum deducem TVA pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila?Firme care aplica TVA LA INCASARE. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?Ce declaratii depunem obligatoriu pana la 25 martie?Ultimele articole
Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Noutati TVA: Ce persoane au obligatia sa aplice sistemul TVA la incasare?Declaram ajustarile de TVA in cazul clientilor cu procedura de faliment inchisa?Noutati fiscale si modificari: inregistrarea in REGISTRUL PERSOANELOR IMPOZABILE care aplica TVA la incasareTVA la incasare 2013 | Reguli generale de intrare in sistemCe consecinte fiscale apar la anularea in scopuri de TVA si cum se inregistreaza documentele primite?Ultimele articole
Atentie! TVA colectata in perioada in care codul de TVA este ANULAT se declara prin formularul 311Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileSistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Distribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?Prestator neplatitor de TVA. DezavantajeAcordarea de mostre. Conditii, documente si reglementari legaleDeductibilitatea TVA pentru investitii nefinalizate | Factura de avansFactura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce sanctiuni se aplicaUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Depasire plafon scutire TVA. Deducere TVA anteriorCadouri in cadrul actiunilor de protocol. Care sunt prevederile actuale?Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiMese acordate salariatilor in deplasare. Cum procedam privind DEDUCEREA TVA?Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereUltimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiPlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"