Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea a II-a)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mar. 2011
Tags: tva, declaratia 394, fisc

Astfel, inainte de realizarea lucrarilor asupra unui bun imobil pe teritoriul unui stat membru, va recomand sa consultati legislatia fiscala din acel stat membru deoarece prin directiva 112/2006, la ...

Astfel, inainte de realizarea lucrarilor asupra unui bun imobil pe teritoriul unui stat membru, va  recomand sa consultati  legislatia fiscala  din acel stat membru  deoarece prin directiva 112/2006, la articolul  199 alineatul 1, litera a) se reglementeaza  faptul ca ,,Statele membre pot prevedea ca persoana obligata la plata TVA sa fie persoana impozabila destinatara a urmatoarelor operatiuni:

(a) lucrari de constructii, inclusiv servicii de reparatii, curatenie, intretinere, transformare si demolare legate de bunuri imobile, precum si livrarea de lucrari de constructii considerate ca o livrare de bunuri in temeiul articolului 14 alineatul (3);,,.

In acest context, directiva prevede la articolul 14 alineatul 3 faptul ca  ,,Statele membre pot considera predarea anumitor lucrari de constructii ca o livrare de bunuri.,,
 
In conditiile in care durata executarii serviciului nu impune firmei  din Romania  inregistrarea in Belgia a unui sediu permanent iar legislatia fiscala din Belgia nu obliga pe constructorul roman sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul sau  doar pentru realizarea acestor servicii, constructorul din Romania emite factura  din Romania pe care inscrie mentiunea ,,neimpozabil in Romania,,.

Pentru aceste servicii prestate,  in calitate de prestator, firma dvs. are   urmatoarele obligatii fiscale, prezentate sintetic, dupa cum urmeaza: 

  • sa emita   factura in valuta,  la data prestarii serviciului, completata  cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
  • sa nu colecteze T.V.A.;
  • sa inscrie   pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 5,   litera k); 
  • sa inregistreze  factura in jurnalul pentru vanzari;
  • sa inregistreze  factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
  • sa raporteze  operatiunea la randul 3 din decontul de TVA, denumit ,,Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE),  precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ,, , dar fara  reportarea sumei la randul 3.1   ,,Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza  de scutire in statul membru in care taxa este datorata ,, 
  • sa nu raporteze  operatiunea in declaratia cod 390, cu simbolul P.

Daca materialele necesare lucrarilor sunt achizitionate de pe teritoriul Belgiei, pentru suma TVA aferenta firma dvs. nu isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul de TVA cod 300, dar nici nu poate cere restituirea TVA autoritatii fiscale din Belgia.

In acest caz, valoarea TVA care nu poate fi dedusa reintregeste costul materialelor utilizate. 

Daca o parte din materiale sunt achizitionate din Romania,  pentru prestarea serviciului, acestea pot fi considerate accesorii serviciului prestat astfel incat  valoarea acestora sa reintregeasca valoarea serviciilor prestate.

Astfel, va recomand  includerea cheltuielilor accesorii in baza de impozitare a serviciului, caz in care valoarea acestora  urmeaza regimul fiscal al  prestarii de  baza, chiar daca reprezinta obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci reprezinta o  componenta a prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare  la locul  prestarii de care sunt legate.

In acest caz, prestatorul nu poate aplica structura de comisionar  pentru refacturarea cheltuielilor  accesorii.  

Toate aceste materiale consumate pot fi prezentate intr-un deviz intocmit ca anexa la factura emisa.  D.p.d.v. fiscal, transportul materialelor din Romania in Belgia este considerata o operatiune de  transfer ca operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care  aveti obligatia intocmirii unei autofacturi. Operatiunea de transfer a bunurilor este reglementata prin art. 128 alin. (10) din Codul fiscal. Fiind asimilata unei livrari de bunuri, expedierea materialelor reprezinta operatiune scutita cu drept de deducere a TVA reglementata prin art. 143 alin. (2) lit. d) care trebuie justificata in baza documentelor reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222/2006, cu ultima modificare efectuata prin O.A.N.A.F. nr. 3419 din 21 decembrie 2009 publicat in M.Of. nr.  915 din 28 decembrie  2009.. 
         
Documentele de justificare sunt:
  • autofactura, in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in alt stat membru al persoanei care realizeaza transferul din Romania;
  • documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru.
Prin conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Belgia, durata de timp dupa care un santier sau proiect de constructii si instalatii este considerat   sediu permanent este de 9 luni.

Click aici pentru continuarea articolului: Studiu de caz: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea I)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea a II-a)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016