Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoane afiliate | Situatii care obliga la aplicarea TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: parti sociale, capitalul societatii, tva la incasare, persoane afiliate

Analizam astazi cazul unei societati care aplica sistemul de TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013. Unul dintre asociatii societatii X este asociat in societatea A, cu parti sociale ce depasesc 25% din capitalul societatii. Societatea A este clientul societatii X. Vom stabili astfel daca societatea X va aplica TVA la incasare sau daca se va incadra la prevederile art 7 la persoane afiliate. Totodata, vom stabili daca se considera doar persoana fizica afiliata cu Y si se aplic TVA la incasare sau daca se considera X afiliat cu Y si nu se aplica TVA la incasare.Solutia consultantului:

Conform art. 7 alin. (1) pct. 21 din Codul fiscal, o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a)    o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;
b)    o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c)    o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

(i)    prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
(ii)    a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
(iii)    o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.

La nivelul reglementarilor internationale, gasim o formulare clara atat in Conventia Model a OCDE, in cadrul paragrafului 1, articolul 9, cat si la paragraful 11 din Liniile Directoare ale OCDE privind preturile de transfer. Daca analizam prevederile paragrafului 11 din Liniile Directoare ale OECD privind preturile de transfer, o "companie asociata" (entitate afiliata in sensul Codului fiscal ) este o intreprindere care indeplineste conditiile prevazute la articolul 9, sub-paragrafele 1a) si 1b) din Conventia Model a OCDE. Potrivit acestor conditii, doua companii sunt asociate daca una dintre cele doua participa direct sau indirect la conducerea, controlul sau capitalul celeilalte, sau daca "aceleasi persoane participa direct sau indirect la conducerea, controlul sau capitalul ambelor companii" (adica ambele companii se afla sub control comun).

Astfel, pornind de la acceptiunea autoritatii fiscale si de la situatiile intalnite in practica, constatam o posibila interpretare a prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 21 din Codul fiscal. In masura in care unul dintre actionarii unei companii detine mai mult de 25% din capitalul social sau drepturile de vot in cadrul acesteia, actionarul respectiv reprezinta persoana afiliata societatii, in virtutea prevederilor lit. b) de la alin. 21, art. 7 din Codul fiscal. La par. (i), lit. c), alin. 21, art. 7 din Codul fiscal sunt precizate conditiile privind afilierea dintre doua persoane juridice.

Consideram ca aceasta prevedere se poate interpreta in sensul urmator: in masura in care o persoana juridica detine indirect prin intermediul persoanelor afiliate (care pot fi si actionari persoane fizice) mai mult de 25% din capitalul sau drepturile de vot in cadrul altei persoane juridice, cele doua persoane juridice se considera a fi afiliate. Consideram ca aceeasi interpretare este valabila si in cazul in care o persoana juridica detine controlul (prin intermediul administratorului) in cadrul altei persoane juridice.

In concluzie, consideram ca societatea nu ar trebui sa aplice sistemul de TVA la incasare intrucat compania A este afiliata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Persoane afiliate | Situatii care obliga la aplicarea TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016