Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende platite unei persoane fizice nerezidente. Cum tratam veniturile din servicii obtinute de nerezidenti in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: nerezidenti, servicii, cod fiscal, dividende, conventie, certificat rezidenta fiscala

In situatia in care sunt repartizate dividende unui asociat persoana fizica care este rezident in Ungaria, stabilim daca trebuie retinut si impozit pe dividende si impozit pe nerezident. De asemenea, in situatia in care o societate din UE sau SUA presteaza un serviciu societatii din Romania, stabilim daca acest serviciu care se realizeaza in Romania si a carei valoare este de 1000 euro, de exemplu, se supune unei cote de impozitare de 16% (impozit nerezidenti).


Aceasta suma cum se va plati la stat si cum se retine se ffactureaza de fapt 1000 euro si tot pe factura apara cu minus suma de 160 euro cu minus ca si impozit?

1.Conform art. 115 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate. Dividendele platite persoanei fizice cu rezidenta in Ungaria se includ in sfera impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, conform art 115 alin (1) lit. a) din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor  Codului fiscal, cota de impozit pe venit, este de 16%, impozitul retinandu-se la sursa, la momentul efectuarii platii dividendelor, utilizand cursul de schimb valabil la data platii dividendelor.
 
In situatia in care persoana fizica din Ungaria va transmite un Certificat de rezidenta fiscala, emis de autoritatile fiscale ungare, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci veti aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Ungaria ratificata prin Legea 91/1994 - art. 10 alin. (2) lit b) - si veti retine la sursa un impozit de 15%.
 
Redam mai jos prevederile art 10 din Conventie:
"ART. 10

  Dividende


  1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.

  2. Totusi, aceste dividende pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende, potrivit legislatiei acelui stat contractant, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al dividendelor, impozitul astfel stabilit nu va depasi:

  a) 5 la suta din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul este o societate care detine direct cel putin 40 la suta din capitalul societatii platitoare de dividende;

  b) 15 la suta din suma bruta a dividendelor, in toate celelalte cazuri."
 
Si intr-un caz si intr-altul, impozitul se calculeaza la sursa, la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti. Cota de impozit se aplica la dividenele brute cuvenite. Impozitul se declara in Declaratia 100 - rubrica impozit pe veniturile nerezidentilor -persoane fizice pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare retinerii si se achita la bugetul de stat pana la aceeasi data.

In concluzie, pe langa declaratia 100, persoana juridica romana platitoare de dividende este obligata sa depuna "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim  de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" prevazuta la art. 119 alin. (1) din Codul fiscal, pana in ultima zi a  lunii februarie anul urmator pentru dividendele platite in  anul 2015 si al carei model este prevazut la pct. 15^1 din Normele metodologice.

2. Pentru veniturile platite societatii din UE sau SUA in baza contractului de prestari servicii, societatea din Romania ar trebui sa retina la sursa impozit pe venitul nerezidnetilor, conform art. 115 alin.(1) lit. k) din Codul fiscal.

Impozitul pe venit este in cota de 16% si se retine la sursa la data plati veniturilor catre nerezident, calculat in lei la cursul BNR din data efectuarii platii. Se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat retinerea si se declara la bugetul de stat prin Declaratia 100 tot pana la aceeasi data.
 
In situatia in care partenerul din UE sau SUA va transmite  un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale statul membru respective sau din SUA, valabil la data efectuarii platilor catre nerezident, atunci conform art.118 din Codul fiscal, societatea va aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri. Cu SUA de exemplu este incheiata Conventia de evitare a dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor, ratificata prin Decretul nr. 238/1974  si conform art. 7 din  Conventie, aceasta nu va mai retine la sursa impozit pe venitul nerezidenilor, deoarece taxare se va face in SUA.

In cazul dat se retine 160 usd daca factura are o valoare de 1000 de usd, suma  care se declara prin formularul 100.

Inregistrarile contabile vor fi:
a) primire factura:
628            =          401



b) plata factura:

 - cu retinere impozit pe nerezidenti (cazul in care nu aduce Certificat de rezidenta fiscala):
401            =          %
                              5124    84 % din valoarea facturii
                              446      16% din valoarea facturii

c) plata impozit pe venitul nerezidnetilor pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere:
 
446            =          5121
 d) in cazul in care nu se retine la sursa impozit pe venitul nerezidnetilor (aduce Certificat de rezidenta fiscala):
 
401            =          5124.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende platite unei persoane fizice nerezidente. Cum tratam veniturile din servicii obtinute de nerezidenti in Romania?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016