Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2013, persoanele impozabile care in anul calendaristic precedent au avut cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei au fost obligate sa aplice sistemul TVA la incasare.
Va prezentam astfel regulile pe care sunt obligate sa le aplice aceste persoane care se inscriu in categoria amintita mai sus.
Pentru inregistrarea in sistem persoana impozabila care avea obligatia sa aplice sistemul TVA la incasare trebuia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
A. In situatia in care persoana impozabila care trebuia sa aplice sistemul TVA la incasare nu a depus notificarea, aceasta a fost inregistrata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
a) in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu de catre organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, se aplica urmatoarele reguli:
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, iar pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se aplica regulile privind exigibilitatea taxei prevazute la art. 134^2 alin. (3) - (8), respectiv la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii sau in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii ori de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita aplicandu-se regulile generale de deducere prevazute la art. 145 alin. (1) Cod Fiscal (CF). De la data inregistrarii din oficiu a furnizorului/prestatorului in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta pe masura platii in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) CF.
b) in situatia in care se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale, fie pe baza notificarii depuse, fie din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale.
Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila care nu avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva se exercita conform art. 145 alin. (1) CF, respectiv la momentul exigibilitatii taxei;
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
Important! Persoana impozabila nu este sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului.
B. Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata in vederea schimbarii sistemului aplicat.
a) in situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Astfel, in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
- pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), respectiv la momentul exigibilitatii taxei;
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita pe masura platii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), la momentul exigibilitatii taxei.
b) in situatia in care persoana impozabila a fost radiata de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi inregistrata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, in acest registru incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale.
Pe perioada cuprinsa intre data radierii si data inregistrarii din/in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila continua aplicarea sistemului TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii contravalorii bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate;
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
Important!Persoana impozabila nu este insa sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii contravalorii bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate.
*
Baza legala: art. 156^3 alin. (11), (11^1) si (12^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927/23.12.2003.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Formularele pentru somajul tehnic au fost modificate! Vezi modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundereAjustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 148 - Cod FiscalImpozitarea veniturilor agricole in 2014. Ultimele noutatiANAF ramburseaza, in luna martie 2019, TVA de peste 2,6 miliarde de leiEditorialul zilei: Frumusetea unei dimineti obisnuiteUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Ce obligatii avem privind inregistrarea in scopuri de TVA?Cum stabilim dreptul de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA?Declaratia vamala de import. Cum procedam in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a TVA?Articole similare
Aplicarea sistemului TVA LA INCASARE in 2014. Ce presupune aplicarea optionala?Reminder: 25 aprilie, termenul de depunere pentru mai multe declaratii!Procedura de modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA. Comunicat FinanteLuni, 22 august 2022, este termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA LA INCASAREANAF: In atentia celor care depun formularul 394Ultimele articole
Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Regim TVA pentru facturi primite si emise la momentul anularii codului de TVABuletin ANAF: Noile acte normative cu incidenta fiscala din intervalul 25-29 iulie 2016Codul fiscal 2008 - Capitolul X. Regimul deducerilor - art. 145-149E-Transport. Firmele care lucreaza in sistem lohn sunt OBLIGATE sa declare bunurile care nu intra in categoria celor cu risc fiscal?Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate! Analiza zilei cu Irina DumitrescuUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteArticole similare
Vanzare bilete transport cu reducere si deducere TVA. Ce note contabile se fac?Se modifica iar Codul Fiscal. Vezi ce se schimba privind TVA-ul!TVA - Reguli derogatorii - Vanzarile la distantaNou comunicat privind decontul de TVA incepand cu 1 ianuarie 2013Analiza zilei: Tranzactii efectuate cu/de catre contribuabili carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"