Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Schimbari pentru IMM-uri din 2015. Clarificari privind sistemul simplificat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: mfp, microintreprinderi, raportare financiara, modificari, exercitiul financiar, sistemul simplificat

Incepand cu 2015, firmele care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, in conformitate cu normele europene, ar putea aplica sistemul european de raportare financiara simplificat, a anuntat ieri Ministerul Finantelor. Potrivit unui comunicat al MFP, modificarea este cuprinsa intr-un proiect de ordin, lansat ieri in dezbatere publica pe site-ul ministerului.


MFP a lansat ieri in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile anuale consolidate, care transpune prevederile noii Directive europene contabile.

Introducerea in legislatia nationala a unei regim distinct pentru microintreprinderi este optionala pentru statele membre UE, iar Romania opteaza pentru introducerea acestui regim pentru a simplifica si a reduce cheltuielile administrative pentru microintreprinderi, asa cum sunt ele definite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului, se mentioneaza in comunicatul MFP.

In primul rand, dispozitiile propuse de Finante stabilesc, in conformitate cu Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului, ca microintreprinderi sunt societatile care la data bilantului nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

    total active: 350.000 euro;
    cifra de afaceri neta: 700.000 euro;
    numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Aceste firme, ar putea aplica din 1 ianuarie 2015 sistemul european de raportare financiara simplificat, care urmeaza sa inlocuiasca sistemul simplificat de contabilitate introdus optional incepand cu anul 2011.

Noul sistem cuprinde, conform proiectului de ordin, urmatoarele aspecte:

    un bilant prescurtat si un cont prescurtat de profit si pierdere, ambele componente ale situatiilor financiare anuale cuprinzand informatiile minime care trebuie prezentate conform directivei;
    un numar redus de informatii ce trebuie prezentate obligatoriu, potrivit directivei, in notele explicative, acestea referindu-se la:
        valoarea totala a oricaror angajamente financiare, garantii sau active si datorii contingente neincluse in bilant, indicand natura si forma oricarei garantii reale care a fost acordata; orice angajamente privind pensiile si entitatile afiliate sau asociate;
        suma avansurilor si creditelor acordate membrilor organelor de administratie, de conducere si de supraveghere, cu indicarea ratelor dobanzii, a principalelor conditii si a oricaror sume restituite, amortizate sau la care s-a renuntat, precum si a angajamentelor asumate in numele acestora sub forma garantiilor de orice fel, cu indicarea totalului pe fiecare categorie;
        informatii privind achizitiile propriilor actiuni.

MFP informeaza ca de sistemul simplificat de contabilitate au beneficiat aproximativ 12.900 de operatori economici (circa 2% din totalul entitatilor din economia nationala), potrivit informatiilor din baza de date aferenta exercitiului financiar al anului 2013.

Prin preluarea normelor comunitare in legislatia nationala si prin raportare la noile criterii prin care se definesc microintreprinderile, MFP estimeaza ca 94% din operatorii economici raportori (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar.

Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016