Tags: indicatori economici, reclasificare
Raportarea unor indicatori de catre operatorii economici reclasificati in sectorul administratiei publice
Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.668/2011 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.443/2011 privind reglementarea procedurii de raportare a indicatorilor economico-financiari de catre operatorii economici reclasificati in sectorul administratiei publice a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 736/19.10.2011,
Principalele obligatii care revin operatorilor economici din aceasta categorie.
Obligatie
Operatorii economici care au obligatia de a raporta unii indicatori economico-financiari sunt publicati pe websiteul Ministerului Finantelor Publice (MFP) la adresa www.mfinante.ro, iar listele pot fi consultate la categoria Noutati, din prima pagina, astfel:
- lista A, operatori economici care functioneaza la nivelul administratiei publice centrale;
- lista B, operatori economici care functioneaza la nivelul administratiei publice locale;
- lista C, operatori economici monitorizati lunar conform Acordului incheiat cu Fondul Monetar International;
- lista D, operatori reclasificati in sectorul administratiei publice.
Termene de raportare
Operatorii economici prevazuti mai sus au obligatia raportarii lunare si trimestriale la MFP a indicatorilor economico-financiari prevazuti in anexele nr. 1-7 din ordin, in termen de 25 de zile calendaristice de la data incheierii perioadei de raportare, astfel:
- cei din lista D vor raporta lunar datele prevazute in anexele nr. 1, 2, 3 si 5;
- cei din lista D vor raporta trimestrial datele prevazute in anexa nr. 4;
- cei din lista C vor raporta lunar datele prevazute in anexele nr. 6 si 7;
- cei din listele A si B vor raporta trimestrial date preliminare conform anexelor nr. 6 si 7.
Pentru datele anuale, anexele nr. 1-5 se vor transmite, pana la:
- 25 ianuarie anul urmator date preliminare;
- 5 martie anul urmator, date revizuite conform ultimelor informatii privind datele contabile pentru anul precedent;
- 25 mai anul urmator, date finale pe baza situatiilor financiare anuale intocmite potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Operatorii economici prevazuti in listele A si B, care raporteaza date prevazute in anexele nr. 6 si 7, au obligatia transmiterii datelor definitive pana la:
- 25 mai a anului curent, pentru exercitiul financiar al anului precedent;
- 25 august a anului curent, pentru semestrul I al anului curent.
Prima raportare se va efectua la 25 octombrie 2011 pentru perioada de raportare 1 ianuarie - 30 septembrie 2011.
Atentie! Operatorii economici care se regasesc in mai multe liste vor raporta datele de fiecare data, la termenele mentionate mai sus, corespunzator anexelor respective.
Revizuirea datelor si comunicarea abaterilor semnificative
Datele revizuite transmise se vor confrunta cu cele din situatiile financiare anuale.
In situatia unor abateri semnificative intre raportarile revizuite si cele finale se vor transmite, in termen de 5 zile de la incheierea raportarilor finale, explicatii privind cauzele acestor abateri la urmatoarele adrese de e-mail:
- lista A: S1001.listaA@mfinante.gov.ro;
- lista B: S1001.listaB@mfinante.gov.ro;
- lista C: S1001.listaC@mfinante.gov.ro;
- lista D: S1001.listaD@mfinante.gov.ro.
Formularistica, semnare si transmitere
Raportarea indicatorilor economico-financiari se va face prin completarea formularului inteligent de declaratie S1001, care poate fi descarcat de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, categoria Declaratii electronice, subcategoria Descarcare declaratii.
Declaratia se semneaza electronic cu semnatura digitala utilizata de operatorul economic la depunerea declaratiilor fiscale.
Transmiterea formularului S1001 completat se va face utilizand serviciile portalului e-guvernare.ro.
Alte precizari
Operatorii economici din subordinea autoritatilor publice centrale, precum si filialele acestora prezinta situatiile financiare anuale la MFP, in vederea avizarii acestora din punctul de vedere al incadrarii in nivelul veniturilor si cheltuielilor cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli, conform prevederilor art. 15 alin. (4) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 275/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in termenul legal de depunere a acestora la organul fiscal in raza caruia sunt arondati.
Pentru precizari suplimentare, operatorii economici interesati pot consulta Ghidul de completare si transmitere a formularului S1001, accesand websiteul MFP, la adresa www. mfinante.ro, categoria Noutati, din prima pagina.
De retinut! Incepand cu 19 octombrie 2011, se abroga Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.152 privind raportarea unor indicatori economico-financiari prevazuti in bugetele de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici cu capital de stat.
Operatori economici valceni nominalizati in liste pentru depunerea formularului S1001
Potrivit prevederilor ordinului mai sus mentionat, la nivelul judetului Valcea, operatorii economici nominalizati in liste care au obligatia depunerii formularului S1001 sunt:
- lista A: Administratia Parcului National Cozia; Administratia Parcului National Buila Vanturarita; SC Oltchim SA; Hidroserv Ramnicu-Valcea; Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice Izotopice - ICSI Ramnicu-Valcea.
- lista B: Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Valcea; SC Sacet Prod SA Berbesti; SC CET Govora SA Ramnicu-Valcea; SC ETA SA Ramnicu-Valcea; SC Apavil SA; SC Prest Serv Gradistea SRL; SC Agrofitoserv Valcea SA Bujoreni; SC Invest Construct SRL Francesti; SC Horezu Prim SRL Babeni; SC Babeni Prim SRL Igoiu; SC Gosp Comunala Alunu SRL Prundeni; SC Prima Prundeni SRL Horezu; SC Apahor SRL Horezu; SC Piete Prest SA Ramnicu-Valcea; SC Varemac SRL Vaideeni; SC Calimanesti Serv SRL Vaideeni; SC Alcutil SRL Sutesti; SC Expo-Nord-Oltenia SA Calimanesti;
- lista C: SC Oltchim SA.
*
In vederea conformarii, invitam operatorii economici mentionati mai sus sa verifice listele publicate la adresa www.mfinante.ro, categoria Noutati, din prima pagina.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lipsuri la inventar. Tratament contabil
Intrebare:
Un service auto efectueaza vanzarea de piese cu adaos comercial (marfa) si tine gestiunea cantitativ valoric. La inventarierea anuala se constata lipsa unor repere. Care sunt documentele necesare pentru scoaterea din gestiune si inregistrarile contabile aferente? Mentionez ca lipsurile nu se vor a fi imputabile gestionarului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<