Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru locuintele sociale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: locuintele sociale, imobilizari, tva, omfp 3055, stocuri omfp 1802, investitii

O cladire construita ca sediu social a fost inregistrata la imobilizari contul 212. Ulterior cladirea respectiva se vinde. Avand in vedere ca indeplineste conditiile ca si locuinta sociala, se factureaza cu 5 %. Din punct de vedere contabil, stabilim daca se poate lasa la contul 212 urmand ca descarcarea sa se faca precum in cazul imobilelor sau daca trebuie facut transfer in contul 371 si descarcata ca marfa, pentru respectarea prevederilor privind locuinta sociala cu vanzare TVA 5%.


Din punctul nostru de vedere, aplicarea tratamentului fiscal de vanzare a unei constructii cu cota de 5% reprezentand cota aplicabila pentru cedarea unei locuinte sociale nu este influentata de tratamentul contabil utilizat, de conturile in care este inregistrata constructia ci este determinata de indeplinirea conditiilor de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal.
 
Astfel, aceasta cota de TVA redusa la 5% se poate aplica cand suprafata utila este de maxim 120 mp exclusiv anexele gospodaresti, pretul de vanzare, inclusiv al suprafetei de teren pe care este constructia nu depaseste 380.000 lei iar cumparatorul nu a mai avut o achizitie de constructii din categoria celor sociale cu cota redusa de TVA de 5%.
 
Din punct de vedere contabil, atat reglementarile valabile in perioada anterioara, adoptate prin OMFP 3055/2009 privind contabilitatea cat si reglementarile valabile la data prezentului raspuns, adoptate prin OMFP 1802/2014, in vigoare de la 1 ianuarie 2015, stabilesc ca vor fi transferate de la imobilizari in categoria de stocuri activele necorporale in cazul deciziei de vanzare a acestora numai cu realizarea unei modernizari a imobilizarii.
 
Astfel, transferul de la imobilizari la stocuri se face indeplinind cumulativ doua conditii: decizia vanzarii imobilizarii privind cesiunea activului necorporal insotita de modernizarea acelui activ, modernizare ce trebuie sa indeplineasca conditiile de capitalizare a cheltuielilor, conform reglementarilor contabile.
 
Avand in vedere ca noile reglementari contabile introduc notiunea de „investitii imobiliare”, conform art. 197-198 din OMFP 1802/2014, va recomandam sa analizati mai exact daca se impune reclasificarea acestui activ in noua categorie de imobilizari.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva

Intrebare: Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Achizitie autoturism SH

Intrebare: O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur. Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii? Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016