Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru locuintele sociale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: locuintele sociale, imobilizari, tva, omfp 3055, stocuri omfp 1802, investitii

O cladire construita ca sediu social a fost inregistrata la imobilizari contul 212. Ulterior cladirea respectiva se vinde. Avand in vedere ca indeplineste conditiile ca si locuinta sociala, se factureaza cu 5 %. Din punct de vedere contabil, stabilim daca se poate lasa la contul 212 urmand ca descarcarea sa se faca precum in cazul imobilelor sau daca trebuie facut transfer in contul 371 si descarcata ca marfa, pentru respectarea prevederilor privind locuinta sociala cu vanzare TVA 5%.


Din punctul nostru de vedere, aplicarea tratamentului fiscal de vanzare a unei constructii cu cota de 5% reprezentand cota aplicabila pentru cedarea unei locuinte sociale nu este influentata de tratamentul contabil utilizat, de conturile in care este inregistrata constructia ci este determinata de indeplinirea conditiilor de la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal.
 
Astfel, aceasta cota de TVA redusa la 5% se poate aplica cand suprafata utila este de maxim 120 mp exclusiv anexele gospodaresti, pretul de vanzare, inclusiv al suprafetei de teren pe care este constructia nu depaseste 380.000 lei iar cumparatorul nu a mai avut o achizitie de constructii din categoria celor sociale cu cota redusa de TVA de 5%.
 
Din punct de vedere contabil, atat reglementarile valabile in perioada anterioara, adoptate prin OMFP 3055/2009 privind contabilitatea cat si reglementarile valabile la data prezentului raspuns, adoptate prin OMFP 1802/2014, in vigoare de la 1 ianuarie 2015, stabilesc ca vor fi transferate de la imobilizari in categoria de stocuri activele necorporale in cazul deciziei de vanzare a acestora numai cu realizarea unei modernizari a imobilizarii.
 
Astfel, transferul de la imobilizari la stocuri se face indeplinind cumulativ doua conditii: decizia vanzarii imobilizarii privind cesiunea activului necorporal insotita de modernizarea acelui activ, modernizare ce trebuie sa indeplineasca conditiile de capitalizare a cheltuielilor, conform reglementarilor contabile.
 
Avand in vedere ca noile reglementari contabile introduc notiunea de „investitii imobiliare”, conform art. 197-198 din OMFP 1802/2014, va recomandam sa analizati mai exact daca se impune reclasificarea acestui activ in noua categorie de imobilizari.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament contabil si fiscal se aplica pentru locuintele sociale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016