Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Chiar daca denumirea Legii nr. 148/2012 are o formulare mai generala privind comertul electronic, legea reglementeaza emiterea si stocarea in format electronic a urmatoarelor documente:
- factura in format electronic;- chitanta in format electronic;
- bon fiscal in format electronic.
Toate aceste documente sunt considerate de noul act normativ documente justificative, pentru inregistrarea in evidentele contabile a diverselor activitati economice, de vânzare sau cumparare, conform Legii contabilitatii.
Cine poate aplica reglementarea?
Actul normativ stabileste ca se aplica persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in România, ce desfasoara activitati economice. Prin emiterea electronica a facturii se intelege operatia de intocmire, semnare electronica, marcare temporala a facturii in scopul arhivarii electronice, chiar daca transmiterea acestei facturi poate fi facuta electronic sau pe suport hârtie.
Orice persoana juridica sau fizica ce desfasoara activitati economice, inregistrata in scopuri de TVA, are dreptul sa opteze pentru emiterea facturii fie in format hârtie, fie ca document electronic. Daca ulterior decide schimbarea modului de facturare, are obligatia sa notifice autoritatile fiscale.
Ce contine o factura in format electronic?

Examen Consultant Fiscal 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Factura in format electronic cuprinde elementele minime obligatorii deja reglementate, (art. 155 alin. (5) din Codul fiscal) si va contine marca temporala si semnatura electronica.
Marca temporala este o colectie de date atasata facturii emise de un sistem informatic sigur, ce atesta emiterea documentului chiar la data mentionata. in opinia noastra, acesta este elementu-cheie al emiterii facturii in format electronic. Actul normativ ce reglementeaza marca temporala este Legea nr. 451/2004 privind marca temporala.
in ceea ce priveste certificatul digital, legea specifica ca se va tine cont de notificarea autoritatii fiscale pentru acest tip de operatiuni.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca emitentul facturii electronice?
Persoana interesata trebuie:
- sa detina o dotare tehnica si resurse umane ce asigura fiabilitatea si securitatea sistemelor de prelucrare a datelor;
- sa foloseasca personal cu suficienta experienta in domeniul tehnologiei semnaturii electronice si in procedurile de securitate conexe;
- sa gestioneze si sa arhiveze documentele electronice in aceeasi perioada de timp, ce se aplica documentelor in format hârtie;
- sa utilizeze sisteme de stocare aprobate, accesul documentului putând fi facut numai de beneficiar, de emitent sau de autoritatile legale.
Ce procedura au chitantele si bonurie fiscale emise electronic?
Legea stabileste ca aceeasi procedura este aplicabila si emiterii electronice a chitantelor, cu exceptia elementelor obligatorii si a celor ce nu sunt aplicabile acestui tip de document, având in vedere existenta altor reglementari financiar-contabile.
Legea adopta o procedura de emitere electronica pentru documentele emise si de bancomatele bancare si pentru bonurile emise de casele de marcat fiscale.
Pentru bonurile de marcat fiscale in format electronic, se va tine cont de reglementarile adoptate de O.U.G. nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale.
Pot fi emise documentele de catre un tert autorizat?
Legea mai reglementeaza si procedura de emitere electronica de catre un tert autorizat sau conversia electonica a unor facturi emise anterior pe suport hârtie.
Din punctul de vedere al amortizarii, legea stabileste:
- se amortizeaza in 5 ani echipamentele noi, achizitionate pentru aceste activitati;
- se amortizeaza in 3 ani investitiile efectuate la echipamente deja detinute si adaptate acestor activitati, de catre persoana interesata pentru emitere electronica de documente.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Livrare bunuri accizabile intr-un stat membru. Ce regim fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si accizele?PFA: Cum recunoastem cheltuielile cu dobanda la creditele obtinute?DOCUMENTE justificative pierdute. ReconstituireAchizitii efectuate cu bonuri fiscale. Cum, deducem in baza bonului?O noua obligatie pentru persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente - Registrul de evidenta fiscalaUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATESponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleArticole similare
Corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscalImpozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?Deducere TVA pentru rovignetaAnunt ANAF referitor la justificarea deducerii TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleTVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileAparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"