Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Chiar daca denumirea Legii nr. 148/2012 are o formulare mai generala privind comertul electronic, legea reglementeaza emiterea si stocarea in format electronic a urmatoarelor documente:
- factura in format electronic;- chitanta in format electronic;
- bon fiscal in format electronic.
Toate aceste documente sunt considerate de noul act normativ documente justificative, pentru inregistrarea in evidentele contabile a diverselor activitati economice, de vânzare sau cumparare, conform Legii contabilitatii.
Cine poate aplica reglementarea?
Actul normativ stabileste ca se aplica persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in România, ce desfasoara activitati economice. Prin emiterea electronica a facturii se intelege operatia de intocmire, semnare electronica, marcare temporala a facturii in scopul arhivarii electronice, chiar daca transmiterea acestei facturi poate fi facuta electronic sau pe suport hârtie.
Orice persoana juridica sau fizica ce desfasoara activitati economice, inregistrata in scopuri de TVA, are dreptul sa opteze pentru emiterea facturii fie in format hârtie, fie ca document electronic. Daca ulterior decide schimbarea modului de facturare, are obligatia sa notifice autoritatile fiscale.
Ce contine o factura in format electronic?
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Factura in format electronic cuprinde elementele minime obligatorii deja reglementate, (art. 155 alin. (5) din Codul fiscal) si va contine marca temporala si semnatura electronica.
Marca temporala este o colectie de date atasata facturii emise de un sistem informatic sigur, ce atesta emiterea documentului chiar la data mentionata. in opinia noastra, acesta este elementu-cheie al emiterii facturii in format electronic. Actul normativ ce reglementeaza marca temporala este Legea nr. 451/2004 privind marca temporala.
in ceea ce priveste certificatul digital, legea specifica ca se va tine cont de notificarea autoritatii fiscale pentru acest tip de operatiuni.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca emitentul facturii electronice?
Persoana interesata trebuie:
- sa detina o dotare tehnica si resurse umane ce asigura fiabilitatea si securitatea sistemelor de prelucrare a datelor;
- sa foloseasca personal cu suficienta experienta in domeniul tehnologiei semnaturii electronice si in procedurile de securitate conexe;
- sa gestioneze si sa arhiveze documentele electronice in aceeasi perioada de timp, ce se aplica documentelor in format hârtie;
- sa utilizeze sisteme de stocare aprobate, accesul documentului putând fi facut numai de beneficiar, de emitent sau de autoritatile legale.
Ce procedura au chitantele si bonurie fiscale emise electronic?
Legea stabileste ca aceeasi procedura este aplicabila si emiterii electronice a chitantelor, cu exceptia elementelor obligatorii si a celor ce nu sunt aplicabile acestui tip de document, având in vedere existenta altor reglementari financiar-contabile.
Legea adopta o procedura de emitere electronica pentru documentele emise si de bancomatele bancare si pentru bonurile emise de casele de marcat fiscale.
Pentru bonurile de marcat fiscale in format electronic, se va tine cont de reglementarile adoptate de O.U.G. nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale.
Pot fi emise documentele de catre un tert autorizat?
Legea mai reglementeaza si procedura de emitere electronica de catre un tert autorizat sau conversia electonica a unor facturi emise anterior pe suport hârtie.
Din punctul de vedere al amortizarii, legea stabileste:
- se amortizeaza in 5 ani echipamentele noi, achizitionate pentru aceste activitati;
- se amortizeaza in 3 ani investitiile efectuate la echipamente deja detinute si adaptate acestor activitati, de catre persoana interesata pentru emitere electronica de documente.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul I - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentiCe diferente sunt intre un PFA si II? Ce declaratii depune fiecare in anul 2019? Ce registre completeaza II?Certificatul de atestare fiscala si deciziile obligatiilor de plata accesorii se pot transmite onlineSituatiile financiare ale societatilor in lichidareDescarca AICI programul de asistenta pentru generarea numarului de evidenta a platiiUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
Vanzare ocazionala. Casa de marcatEmiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Refacturare cheltuieli catre salariatii proprii. Casa de marcatBONURI FISCALE emise care contin CIF-ul beneficiarului. Se declara in D394?Studiu de caz: Bonurile fiscaleUltimele articole
Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleE-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Cum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariE-Factura. Ce trebuie sa contina un bon fiscal echivalent unei facturi simplificateNoutati legislative referitoare la casele de marcat, conform OUG 69/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"