Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 1 ianuarie 2014, sistemul de TVA la incasare a devenit optional. Astfel, TVA-ul la incasare aplicat de firmele care au cifra de afaceri pana in 500.000 euro se aplica in mod optional, dupa modificarile aduse de OUG nr. 111/2013.
In concret, aceasta noua modificare a Codului fiscal adusa de OUG 111/2013 si publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie, permite contribuabililor sa opteze pentru acest sistem sau nu.
Din prima zi a noului an, contribuabilii care aplica in prezent sistemul de TVA la incasare pot opta pentru una din cele doua variante existente in concordanta cu legislatia actualizata:
- se continua aplicarea sistemului TVA la incasare
- se renunta la sistemul de TVA la incasare (in acest sens, se va depune la Fisc o notificare prin care se va cere radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare).
Scoaterea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se va aplica incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
Nota: Contribuabili care se inregistreaza ca platitori de TVA in cursul anului 2014 si opteaza pentru a aplica TVA la incasare sunt obligati sa aplice acest sistem cel putin pana la finalul anului 2014.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Atragem atentia asupra faptului ca fac exceptia de la regula de mai sus contribuabilii care depasesc plafonul de 500.000 de euro in cursul anului 2014, caz in care acestia trec la regimul normal de colectare si deducere a taxei pe valoarea adaugata chiar in timpul anului.
Redam mai jos prevederile aduse de OUG 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative
Avand in vedere necesitatea implementarii unor masuri in vederea evitarii deschiderii procedurii de infringement impotriva Romaniei ca urmare a faptului ca in dosarul EU PILOT 4.387/12/TAXU Comisia a respins raspunsul Romaniei, stabilind ca implementarea sistemului TVA la incasare trebuie sa fie optionala pentru operatorii economici si, de asemenea, nu trebuie impusa colectarea TVA la o anumita limita de timp de la emiterea facturii, fazele din procedura precontencioasa a dosarului mentionat vor fi parcurse in decursul anului 2014, facand astfel necesara modificarea sistemului in cursul anului, fapt imposibil de realizat avand in vedere ca trecerea de la sistemul obligatoriu la cel optional nu se poate realiza decat la inceputul unui an calendaristic datorita complexitatii sistemului, a faptului ca cifra de afaceri pentru determinarea eligibilitatii persoanelor care aplica sistemul este anuala si ca regulile tranzitorii necesare nu pot fi instituite in cursul anului intrucat ar crea dificultati majore in aplicarea si administrarea sistemului.
Luand in considerare faptul ca majorarea nivelului accizelor pentru motorina, benzina cu si fara plumb si kerosen, de la 1 ianuarie 2014, ar fi putut genera o majorare a preturilor la carburanti cu implicatiile aferente asupra preturilor bunurilor si serviciilor,
avand in vedere faptul ca la 1 ianuarie 2014 inceteaza suspendarea aplicarii prevederilor Legii nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, precum si faptul ca prevederile referitoare la facturare cuprinse in Legea nr. 148/2012 contravin acquis-ului comunitar in domeniul TVA si pot conduce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei,
intrucat prevederile referitoare la bonuri fiscale si la chitante cuprinse in Legea nr. 148/2012 creeaza paralelism legislativ sau contravin prevederilor actelor normative care reglementeaza regimul acestor documente,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I.
1 Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. 4 La articolul 1342, alineatele (3) - (6) vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul anului calendaristic;
b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
(4) Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
a) persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8);
b) persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a);
c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);
d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 153.
(5) Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemul TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2)-(6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160;
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 -1523 ;
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
2. 1 La articolul 1342, alineatul (11) se abroga.
3. 1 La articolul 145, alineatul (11) va avea urmatorul cuprins:
"
(11) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8) este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau."
4. 1 La articolul 146 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;".
5. 4 La articolul 1563, alineatele (11), (111), (12) si (13) vor avea urmatorul cuprins:
"
(11) Persoana impozabila prevazuta la art. 1342 alin. (3) lit. a), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinata potrivit prevederilor art. 1342 alin. (3) lit. a), nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila prevazuta la art. 1342 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA conform art. 153.
(111) Cand se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale, in temeiul alin. (11) sau al art. II din Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 208/2012, ca urmare a unei erori, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, de organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii. Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:
a) persoana impozabila care nu trebuia sa aplice sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, prevazute la art. 1342 alin. (1) si (2), iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1). Persoana impozabila nu este insa sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 1342 alin. (3)-(8) si isi exercita dreptul de deducere potrivit prevederilor art. 145 alin. (12);
b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective nu se exercita pe masura platii potrivit prevederilor art. 145 alin. (11), indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
(12) Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, determinata potrivit prevederilor art. 1342 alin. (3), in vederea schimbarii sistemului aplicat potrivit prevederilor art. 1342 alin. (5). in situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prevazut la alin. (13). in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:
a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, prevazute la art. 1342 alin. (1) si (2), iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1);
b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita pe masura platii in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (11). De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(13) Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 1342 alin. (3)-(8). Registrul este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. inscrierea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (11), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau, in cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic, prevazute la art. 1342 alin. (3) lit. b), de la data inregistrarii acestora in scopuri de TVA. Radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (12), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau din oficiu, in conditiile prevazute la alin. (12). in cazul inregistrarii persoanei impozabile in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in situatia in care data publicarii in registru este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (11), incepand cu data publicarii in registru."
Art. II. 6
(1) in vederea trecerii de la aplicarea obligatorie la aplicarea optionala a sistemului TVA la incasare prevazut la art. 1342 alin. (3) - (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica dispozitiile prezentului articol.
(2) Persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 1342 alin. (3) - (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pot continua aplicarea sistemului TVA la incasare, fara depunerea vreunei notificari, daca sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz in care se considera ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului;
b) 1 pot solicita oricand in cursul anului 2014, prin exceptie de la prevederile art. 1342 alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sa fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente, chiar daca sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Organele fiscale competente opereaza radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Pana la data radierii persoanele impozabile trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare;
c) au obligatia sa depuna la organele fiscale competente pana la data de 25 ianuarie 2014 o notificare in situatia in care au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la art. 1342 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in ultima perioada fiscala a anului 2013, in vederea radierii din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare. Radierea este operata de organele fiscale competente la termenele si potrivit procedurilor prevazute la art. 1563 alin. (13) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. in situatia in care persoanele impozabile nu depun in termenul prevazut la prima teza notificarea, se aplica corespunzator prevederile art. 1563 alin. (12) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (2) lit. b) nu se aplica in situatia persoanelor impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in cursul anului 2014 si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, care sunt obligate sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la finele anului 2014, cu exceptia cazului in care depasesc plafonul de 2.250.000 lei.
(4) Atat in cazul persoanelor impozabile care continua aplicarea sistemului TVA la incasare, cat si al celor care ies din sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum si pentru facturile emise inainte de aceasta data, in situatia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, cu respectarea prevederilor art. 1342 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. III.
Prevederile art. I si II se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014.
Art. IV.
1 Articolul IX din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. IX.
Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014, cu exceptia pct. 59-62 de la art. I care se aplica incepand cu data de 1 aprilie 2014."
Art. V.
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante de urgenta, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. VI.
1 Legea nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 24 iulie 2012, cu modificarile ulterioare, se abroga.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosCreanta client aflat in procedura de deschidere a falimentului. Se poate constitui provizion deductibil?Peste 600.000 de entitati economice afectate de OMFP 1802/2014Modificari in Codul fiscal: impozitul pe venit si pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentiNOU! Tichete de vacantaUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
In atentia celor care in anul 2013 au aplicat sistemul TVA la incasare: Noile dispozitii tranzitorii 2014Cum determinam exigibilitatea TVA pentru facturi neincasate?TVA la incasare. Care sunt modificarile aplicabile dupa 1 ianuarie 2014?Infografic Evolutia TVA 2010 - 2014Determinarea plafonului pentru TVA la incasare in 2014. Ce e diferit in noul an?Ultimele articole
Noile reguli referitoare la TVA si impozitul pe profit in 2014. Ce a modificat HG 77/2014?Printati acest document: OBLIGATII FIRME privind TVA la incasare 2014Ce vrea ANAF sa modifica la sistemul TVA la incasare in 2014?Actualizarea legislatiei privind TVA la incasare 2014. Legea se modificaIesirea din sistemul TVA la incasare. Cum facem colectarea TVA?Articole similare
Incasarea in numerar a facturilor si sistemul TVA la incasare. ModificariCine a propus de trei ori ca TVA la incasare sa fie optionalaDe la 1 ianuarie 2014, TVA la incasare devine optionalFormular pentru aplicarea optionala a sistemului TVA la incasare de la 1 ianuarie 2014. Cum il depunem?Articole similare
Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Ce vrea ANAF sa modifica la sistemul TVA la incasare in 2014?Impozitul pe constructii. Se va plati din 2014 si pentru amenajari la sediul firmei?OANAF 123/2014 a modificat trei formulare importante, printre care si Declaratia 100Platim mai mult la fondul de mediu. Ce a modificat Ministerul Mediului?Ultimele articole
Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legaleANULAREA contributiilor recalculate de ANAF, pentru aproape 5 milioane de romani! (Propunere legislativa)OMFP 1099/2016 reglementeaza rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Care sunt noile formulare?Noi modificari de la Guvern. Organismele publice si IMM-urile, incurajate sa utilizeze eficient energiaSponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?Articole similare
Studiu de caz: Asociatie non-profit, operatii economice din sfera de aplicare a TVA si obligatia inregistrarii in scopuri de TVATOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizePlafonul pentru incadrarea firmelor la sistemul microintreprinderilor ramane la 1.000.000 euroConcluzii INS privind tendintele in evolutia activitatii economice in perioada ianuarie - martie 2016Exigibilitatea si sistemul TVA la incasare. Analiza celor mai recente modificariUltimele articole
Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVASituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"