Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Determinarea plafonului pentru TVA la incasare in 2014. Ce e diferit in noul an?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva la incasare, determinarea plafonului, plafon, 1 ianuarie 2014, oug 111/2013, fara drept de deducere

Determinarea plafonului pentru TVA se face conform unor noi reglementari deoarece, incepand cu 1 ianuarie 2014, au intrat in vigoare noile prevederi privind sistemul TVA la incasare, modificate prin OUG 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative.



Una dintre modificarile aduse sistemului TVA la incasare prin actul normativ mentionat mai sus se refera la modalitatea de determinare a cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei. Astfel, potrivit noilor prevederi, in cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei se includ si operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere, spre deosebire de reglementarile in vigoare pana la 31 decembrie 2013 potrivit carora cifra de afaceri includea, in ceea ce priveste operatiunile scutite, doar operatiunile scutite de TVA cu drept de deducere.

Ca urmare a acestei modificari, contribuabilii care:

- opteaza pentru a continua aplicarea sistemului TVA la incasare in anul 2014, sau

- opteaza pentru a intra in sistemul TVA la incasare in anul 2014, daca in anul 2013 nu au aplicat sistemul, vor determina cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei potrivit prevederilor in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, incluzand astfel si operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere realizate in cursul anului 2013.

Contribuabilii care au aplicat sistemul TVA la incasare in anul 2013 au obligatia de a verifica daca cifra de afaceri pentru anul 2013, la care adauga si operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere din anul 2013, depaseste sau nu plafonul de 2.250.000 lei, determinat conform prevederilor art. 1342 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, astfel cum a fost modificata si completata prin OUG nr. 111/2013. in situatia in care cifra de afaceri astfel determinata depaseste plafonul de 2.250.000 lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite iesirea din sistem, pana la 25 ianuarie 2014.

Un alt aspect care deriva din modificarea prevederilor legale privind sistemul TVA la incasare, vizeaza persoanele impozabile care au fost inregistrate in scopuri de TVA incepand cu 1 ianuarie 2014 si care au fost inscrise incepand cu aceasta data si in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Avand in vedere noile prevederi privind sistemul TVA la incasare potrivit carora aplicarea sistemului a devenit optionala, in situatia in care persoanele mentionate mai sus doresc sa renunte la aplicarea sistemul TVA la incasare, acestea au posibilitatea solicitarii iesirii din sistem prin optiune prin depunerea unei notificari, formularul 097, oricand in cursul anului 2014, intre 1 si 25 ale lunii, conform prevederilor art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013.

Aceste persoane impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la data radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Sursa: DGFP Brasov



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Determinarea plafonului pentru TVA la incasare in 2014. Ce e diferit in noul an?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016