Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Categorie noua de plan de pensii: Acord privind produsul paneuropean de pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 14 Feb. 2019
Tags: ue, pensie, mfp, peep

Institutiile Uniunii Europene au convenit asupra unor noi norme, care le vor permite cetatenilor sa economiseasca mai usor pentru pensie. Este vorba de produsul paneuropean de pensii (PEEP) care ar avea o serie de avantaje pentru deponenti, anunta Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat de presa.

Asadar, miercuri, 13 februarie, reprezentantii permanenti ai statelor membre UE au aprobat acordul obtinut in data de 13 decembrie intre presedintie si Parlamentul European, referitor la propunerea privind PEPP - noua categorie de plan de pensii personale.

“Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de optiuni pentru persoanele care vor sa economiseasca pentru pensie si, in acelasi timp, stimularea pietei pensiilor personale”, se arata in comunicatul citat, precizandu-se, totodata, ca, potrivit aprecierilor Comisiei, numai 27% din europenii intre 25 si 59 de ani s-au inscris intr-un produs de pensii.

”Imbatranirea populatiei in Europa creeaza noi provocari. Una dintre acestea este cum putem sa ne asiguram ca cetatenii economisesc o suma suficienta pentru a putea trai decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o noua posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizand pietele de capital si atenuand astfel presiunea asupra finantarii publice. Aceste produse vor avea si avantajul major ca vor cumula toate sumele economisite in Europa, indiferent de tara, in cadrul unui singur plan de pensii personale.”, spune ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
     

 AVANTAJELE noii categorii de plan de pensii – PEEP – pentru deponenti 

  • mai multe optiuni - Deponentii ar urma sa aleaga dintr-o gama larga de furnizori de PEPP intr-un mediu mai competitiv. Ei ar avea optiunea de a alege intre o optiune de investitii implicita sigura si optiuni cu profiluri diferite de risc-randament;
  • protectia consumatorilor - Regulamentul va asigura faptul ca deponentii sunt informati cu privire la caracteristicile esentiale ale unui PEPP;
  • schimbarea furnizorilor - Deponentii ar urma sa aiba dreptul sa schimbe furnizorii, atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere, dupa un minimum de cinci ani de la incheierea contractului sau de la cea mai recenta schimbare de furnizor. (Daca furnizorul de PEPP o permite, ar putea sa faca acest lucru si mai des.) Taxa pentru un astfel de demers ar urma sa aiba un plafon maxim;
  • transferabilitate - Deponentii vor putea continua sa contribuie la PEPP-ul lor si daca se muta in alt stat membru.
       

Avanatajele pentru furnizorii de planuri de pensii

(in principal societati de asigurare, banci, institutii pentru furnizarea de pensii ocupationale, firme de investitii si administratori de active)
 
  • economii de scara - Furnizorii vor putea dezvolta PEPP in diferite state membre si vor putea pune laolalta activele de maniera mai eficace;
  • o sfera de actiune mai larga - Canalele de distributie electronica vor permite furnizorilor sa intre in contact cu consumatori din intreaga UE;
  • distributie transfrontaliera - Un „pasaport” UE va permite furnizorilor sa comercializeze PEPP in diferite state membre.

Mai mult, atunci cand un produs ajunge la maturitate, furnizorii si deponentii vor avea diferite optiuni pentru efectuarea platilor.

Noile norme prevad ca PEPP ar urma sa aiba aceleasi caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. 

Deocamdata, in Europa, piata pensiilor personale este fragmentata “din cauza unei diversitati de norme ce impiedica dezvoltarea unei piete la nivelul UE. in unele state membre, piata este aproape inexistenta”, se mai subliniaza in comunicatul citat.

Asadar, noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetatenilor o noua posibilitate de economisire, aplicabila la nivelul intregii UE, venind in completarea planurilor de pensii publice si ocupationale, precum si a planurilor de pensii personale de la nivel national.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Categorie noua de plan de pensii: Acord privind produsul paneuropean de pensii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016