Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme si persoane fizice.
Principalele masuri ale OUG 107/2024
Masura 1 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cazul contribuabililor care datoreaza la aceasta data atat obligatii bugetare accesorii, cat si obligatii bugetare principale.
In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, sa achite obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pana la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Masura 2 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente diferentelor de obligatii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024 inclusiv.
In acest caz, contribuabilii care considera ca sunt erori in sumele declarate initial pot depune declaratie rectificativa prin care sa declare obligatiile suplimentare si pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor declarate suplimentar daca platesc aceste obligatii, precum si obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), depun toate declaratiile fiscale si depun cererea de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Masura 3 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, daca la aceasta data contribuabilul datoreaza doar accesorii, iar obligatiile bugetare principale au fost stinse.
In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si cererea de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Totodata, in situatia in care dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale principale au fost stinse dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, respectiv dupa data de 6 septembrie 2024, acestea se anuleaza si sunt supuse restituirii.
Masura 4 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a controlului fiscal, care este in curs de derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
In acest caz, contribuabilii care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta au in derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor stabilite suplimentar de organul de control daca platesc aceste obligatii pana la termenul de plata stabilit in decizia de impunere si daca depun cererea de anulare a accesoriilor in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, indiferent daca acest control a fost finalizat pana la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.
Masura 5 - Anularea unor obligatii fiscale principale in cazul persoanelor fizice:
Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:
- anularea unui procent de 50% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:
- anularea unui procent de 25% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
In aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligatiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sa achite obligatiile curente (cele realizate dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si cererea de anulare pana la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Sursa: MFP
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024OUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Care sunt obligatiile bugetare restante la 31 august 2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiUltimele articole
Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazPosta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor fiscale ale OUG 107/2024Articole similare
Cum se aplica facilitatea de reducere a impozitului pe veniturile microintreprinderilor in 2022OUG 19/2021. Scutirea de la plata impozitului specific, amanarea dreptului de deducere a TVA, restructurarea obligatiilor bugetare si esalonarea la plataCe crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVADebitorii care inregistreaza RESTANTE pot depune notificarea pentru restructurarea obligatiilor fiscale pana pe 31 decembrie 2022Ultimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Noi MASURI FISCALE, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"