Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Printre modificarile propuse de noul guvern si expuse in programul de guvernare pentru 2012, sunt enumerate si unele schimbari care vizeaza sfera TVA. Multe dintre acestea au ca obiectiv sustinerea si dezvoltarea mediului de afaceri.
Documentul precizeaza astfel ca obiectivul fundamental al MECMA este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala.
Sunt astfel redate urmatoarele obiective concrete si masuri:
1. Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, prin restructurare, cu scopul reducerii pierderilor acumulate de acestea, si prin restrangerea arieratelor, care la finele anului 2011 reprezentau 2,6% din PIB. in acest context, avem in vedere efectuarea de plati si alte operatiuni de ordin financiar menite sa restringa volumul arieratelor in actiuni, astfel incat la finele anului curent volumul arieratelor sa scada cu cca. 1% din PIB. in acest sens, in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, vom avea in vedere implementarea acelor masuri fiscale menite sa deblocheze platile si mecanismele de compensare a TVA.
2. Implementarea prevederilor legii guvernantei corporatiste, prin eliminarea politizarii managementului si prin profesionalizarea actului de conducere in principalele intreprinderi de
stat.
3. Auditarea si evaluarea tuturor contractelor de achizitii de bunuri si servicii si de consultanta din punctul de vedere al necesitatii, oportunitatii si eficientizarii actului decizional.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
4. Implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului.
5. Regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare. Avem in vedere elaborarea unui pachet de masuri, inclusiv fiscale - in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, privind redeventele si reglementarea pentru sectorul petrol, gaze naturale si energie electrica.
6. Continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces.
De asemenea, vom accelera procesul de finalizare a proiectelor nationale de interes strategic in domeniul energiei - hidrocentrala Tarnita - Lapusesti, Unitatile 3 si 4 Cernavoda, noile grupuri energetice de la Rovinari, Isalnita, Iernut, Braila, Galati, Borzesti etc.
7. Modernizarea si dezvoltarea sectorului energetic, ca principal motor de crestere economica si competitivitate. in acest sens, avem in vedere implementarea acelor mecanisme institutionale care sa asigure dezvoltarea unei piete a energiei in acord cu prerogativele europene in domeniu. Astfel, se impun urmatoarele: onorarea la timp si nediscretionar a obligatiilor legale ale statului, eliminarea ambiguitatilor legislative, liberalizarea treptata a pietelor energetice, armonizarea capacitatilor de productie a energiei cu cele ale retelelor de transport, inlaturarea obstacolelor birocratice, stimularea micilor investitori in sectorul energetic, precum si promovarea unui sistem de stimulente pentru consumatori, in vederea asigurarii unei benzi echilibate de consum de energie.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firmele pot ramane din 2023 la plata impozitului micro daca primesc salariati prin detasare de la o alta societate?Noutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleObligatii noi pentru platitorii de impozit pe profit din 2013Aspecte generale cu privire la contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Anexe.Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscalePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAArticole similare
Dreptul de prescriere a TVA de recuperat. In ce limita de timp se poate recupera TVA-ul?COMPENSARE TVARambursarea TVA de recuperat cu inspectie fiscala ulterioara. Cum se face compensarea TVA de recuperat cu alte datorii fiscale?Compensarea TVA de rambursat cu obligatii de plataSistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVAArticole similare
OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilorNoi modificari privind numarul de evidenta a platii. Proiect MFPNou proiect de OUG privind unele MASURI FISCALE si angajamente externeProiect: Anumite firme care platesc impozit pe profit vor avea reguli speciale de impozitareDeclaratia 101. Termen limita de depunere, facilitati si alte elemente de noutate in 2021Ultimele articole
Firme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAMinistrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Noi MASURI FISCALE, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importanta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"