Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Compensarea TVA de rambursat cu obligatii de plata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 05 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: rambursare tva, tva, obligatii de plata, codul de procedura fiscala

Compensarea sumei TVA de rambursat se efectueaza in baza prevederilor art. 116 alin. (6) din Codul de procedura fiscala referitoare la compensare, ordinea stingerii datoriilor fiind reglementata prin art. 115.

Deci compensarea se poate efectua pe baza de cerere sau din oficiu. Pentru compensarea pe baza de cerere, procedati astfel:
 
- transmiteti electronic sau depuneti la registratura organului fiscal competent decontul de TVA prin bifarea casetei cu optiunea de rambursare TVA;
- depuneti la registratura organului fiscal competent cererea de compensare a TVA prin care mentionati suma si natura obligatiei solicitata a fi compensata. Depunerea cererii de compensare trebuie sa aiba loc in aceiasi perioada cu transmiterea decontului de TVA. Din momentul depunerii cererii de compensare TVA, prin fisa sintetica pe platitor nu se mai calculeaza accesorii pentru debitul inscris in cererea de compensare.
 
In cazul compensarii din oficiu, data stingerii obligatiei prin compensare are loc la momentul inregistrarii notei de compensare, document intocmit de catre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal. in prima etapa, creantele fiscale reprezentand TVA de rambursat se compenseaza cu obligatii de plata TVA, diferenta ramasa urmand a fi compensata in a doua etapa cu obligatiile datorate altor bugete – impozit pe profit, contributii sociale, etc
 
Dobanzile (majorarile) de intarziere si penalitatile pentru sumele neachitate stinse prin compensare se calculeaza pana la data la care creantele exista simultan, cu conditia ca acestea sa fie ,, certe, lichide si exigibile.,, aspect reglementat prin art. 122 si art. 116 alin. (4) din Codul de procedura fiscala .
 
Pentru creantele fiscale stinse prin compensare, dobanzile si penalitatile se calculeaza pana la data stingerii, inclusiv, dupa cum urmeaza:
- pentru compensarea pe baza cererii de rambursare TVA, data stingerii obligatiei de plata este data validarii transmiterii electronice a decontului de TVA cod 300 care este echivalent cu cererea de rambursare TVA prin bifarea casetei de solicitare a rambursarii. in aceasta situatie, nu are relevanta data solutionarii cererii de rambursare a TVA care se poate efectua cu control anticipat sau cu control anterior.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii


Oricum, trebuie sa aveti in vedere faptul ca cererea de compensare a debitelor cu creantele fata de buget nu poate fi conditionata de solutionarea cererilor de rambursare TVA. Totusi, in situatia in care, in urma efectuarii inspectiei fiscale privind TVA, suma TVA solicitata la rambursare se diminueaza datorita anularii dreptului de deducere cauzata de deficientele constatate, urmeaza a se calcula majorari si penalitati de intarziere pentru intervalul cuprins intre data compensarii si data deciziei de impunere privind diferentele suplimentare de plata.
- pentru compensarea pe baza de cerere de compensare a unei sume achitate in plus, data stingerii obligatiei de plata este data depunerii cererii de compensare la organul fiscal competent;
- pentru compensarea din oficiu, data stingerii obligatiei de plata este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, in baza notei de compensare intocmite de catre organul fiscal competent;
 
Compensarea se efectueaza doar pe baza deciziei de compensare emise de catre organul fiscal competent, act care trebuie comunicat firmei care solicita compensarea in termen de zile de la data efectuarii operatiunii de compensare prin trezoreria teritoriala. Pentru a evita surprizele neplacute, este recomandabil sa verificati in fisa sintetica pe platitor modul de operare a deciziei de compensare si a deciziei de rambursare a TVA.
 
Compensarea datoriilor cu creanta se inregistreaza in evidenta contabila a firmei dvs. numai pe baza comunicarii organului fiscal de efectuare a compensarii ca document justificativ.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Compensarea TVA de rambursat cu obligatii de plata ":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Comentarii 1 comentarii

Ghita Razvan 2014-10-30 15:20:22

Va rog sa imi spuneti din ce act legal reiese urmatoarea afirmatie : Oricum, trebuie sa aveti in vedere faptul ca cererea de compensare a debitelor cu creantele fata de buget nu poate fi conditionata de solutionarea cererilor de rambursare TVA. Va multumesc

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016