Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


O firma inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza utilaje de la o firma din Romania de asemenea inregistrata in scopuri de TVA, in vederea inceperii unei activitati de productie.
Suma TVA dedus la achizitia utilajelor este foarte mare, conform previziunilor firmei ar acoperi TVA de plata pe o perioada de 2 ani.
Daca cash-flow-ul firmei permite exista posibilitatea de nu solicita rambursarea de TVA? Care este termenul de prescriere?
Termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVA – raspunsul specialistului:
Conform prevederilor art. 219 "Prescriptia dreptului de a cere restituirea" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, se prescrie doar dreptul societatii de a solicita restituirea "Dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire."
Conform prevederilor art. 303 "Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316" alin. (7)
"(7) Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 316, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.... "
Pentru suma negativa a TVA in perioada de raportare rezultata din decontul de TVA cod 300 completat in cadrul unei perioade fiscale de raportare, persoana impozabila are dreptul sa aleaga una din urmatoarele alternative:
- sa compenseze suma TVA de plata rezulta din perioada fiscala anterioara sau din perioada fiscala curenta, fara avizul organului fiscal;
- sa reporteze suma negativa in decontul aferent perioadei fiscale urmatoare, cumuland suma negativa a taxei din perioada fiscala anterioara cu suma negativa din perioada fiscala curenta;
- sa solicite rambursarea, prin bifarea casetei aferente din decontul de TVA, conform prevederilor art. 303 "Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316" alin. (7).
Deci, aceasta posibilitate de a nu solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei, fie din perioada fiscala de raportare, fie din urmatoarele deconturi de TVA este prevazuta la art. 303 alin. (3) din Codul fiscal "(3) Suma negativa a taxei, cumulata, se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat,......."
Totusi, in eventualitatea in care persoana impozabila va decide solicitarea sumei negative a TVA de rambursat dupa mai mult de 12 luni de la momentul in care a inregistrat aceasta suma negativa, rambursarea sumei TVA se va efectua cu control anticipat, acesta fiind un "risc" asumat de persoana impozabila care a decis compensarea prin decontul de TVA cod 300 a sumei negative a TVA raportata in perioada fiscala precedenta cu suma TVA de plata raportata in perioada fiscala curenta. In acest context, am in vedere prevederile art. 169 alin. (3) lit. e) din Codul de procedura fiscala.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare are in vedere, cu prioritate, verificarea conditiilor prevazute de art. 169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, modificata prin O.G. nr. 11 din 30 august 2021.
Prin art. 169 alin. (1) se prevede ca rambursarea sumei TVA solicitate la rambursare prin decontul de TVA depus in termen, se ramburseaza cu efectuarea inspectiei fiscale ulterioare.
Totusi, rambursarea nu se efectueaza prin control fiscal ulterior in situatiile reglementate prin art. 169 alin. (2) si alin. (3) tratate drept exceptii de la regula generala pentru care solutionarea se efectueaza prin inspectie fiscala anticipata:
" (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti potrivit prevederilor art. 30 alin. (3), care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
a) contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de alti contribuabili/platitori decat cei prevazuti la alin. (2) care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
a) contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile legii speciale;
d) contribuabilul/platitorul depune primul decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, dupa inregistrarea in scopuri de TVA;
e) soldul sumei negative de TVA solicitata la rambursare provine dintr-un numar de perioade mai mare decat numarul perioadelor de raportare utilizate intr-o perioada de 12 luni. "

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deducere TVA pentru bonuri de combustibil mai mari de 100 euroComercializarea serviciilor de piata. Comertul en detailRecuperare TVA din EU. Cum se completeaza cererea rectificativa pentru D318Cota TVA in cazul externalizarii unor servicii turisticeTVA - Transport intracomunitar, exceptie de la aplicarea regulii generaleUltimele articole
D700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVANeplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiAchizitii intracomunitare. Declararea transportului in D300 si D390Firme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESFactura pe alt nume in export. Cum obtii scutirea de TVA + documente necesareArticole similare
Regularizare sau prescriere TVA de rambursat reportata prin decontul de TVA cod 300ANAF ramburseaza TVA in valoare de 2,35 miliarde in primele doua luni ale anuluiANAF a rambursat in august TVA de peste 1 miliard de leiSistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?In atentia contribuabililor: Depunerea electronica a declaratiilor fiscaleUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursat
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"