Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2024
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVA
Tags: tva, rambursare tva, termen prescriere rambursare tva

O firma inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza utilaje de la o firma din Romania de asemenea inregistrata in scopuri de TVA, in vederea inceperii unei activitati de productie.

Suma TVA dedus la achizitia utilajelor este foarte mare, conform previziunilor firmei ar acoperi TVA de plata pe o perioada de 2 ani. 

Daca cash-flow-ul firmei permite exista posibilitatea de nu solicita rambursarea de TVA? Care este termenul de prescriere?

Termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVA – raspunsul specialistului:

Conform prevederilor art. 219 "Prescriptia dreptului de a cere restituirea" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, se prescrie doar dreptul societatii de a solicita restituirea "Dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire."
 
Conform prevederilor art. 303 "Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316"  alin. (7)
"(7) Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 316, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.... "
     
Pentru suma negativa a TVA in perioada de raportare rezultata din decontul de TVA cod 300 completat in cadrul unei perioade fiscale de raportare, persoana impozabila are dreptul sa aleaga una din urmatoarele alternative:

  1.  sa compenseze suma TVA de plata rezulta din perioada fiscala anterioara sau din perioada fiscala curenta, fara avizul organului fiscal;
  2.  sa reporteze suma negativa in decontul aferent perioadei fiscale urmatoare, cumuland suma negativa a taxei din perioada fiscala anterioara cu suma negativa din perioada fiscala curenta;
  3.  sa solicite rambursarea, prin bifarea casetei aferente din decontul de TVA, conform prevederilor art. 303 "Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316" alin.  (7).  

Deci, aceasta posibilitate de a nu solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei, fie  din perioada fiscala de raportare, fie din urmatoarele deconturi de TVA este prevazuta la  art. 303 alin.  (3) din Codul fiscal "(3) Suma negativa a taxei, cumulata, se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat,......."
 
Totusi, in eventualitatea in care persoana impozabila va decide solicitarea sumei negative a TVA de rambursat dupa mai mult de 12 luni de la momentul in care a inregistrat aceasta suma negativa, rambursarea sumei TVA se va efectua cu control anticipat, acesta fiind un "risc" asumat de persoana impozabila care a decis compensarea prin decontul de TVA cod 300 a sumei negative a TVA  raportata in perioada fiscala precedenta cu suma TVA de plata raportata in perioada fiscala curenta. In acest context, am in vedere prevederile art. 169 alin. (3) lit. e) din Codul de procedura fiscala.


Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare are in vedere, cu prioritate, verificarea conditiilor prevazute de art. 169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, modificata prin O.G. nr. 11 din 30 august 2021.


Prin art. 169 alin. (1) se prevede ca rambursarea sumei TVA solicitate la rambursare prin decontul de TVA depus in termen, se ramburseaza cu efectuarea inspectiei fiscale ulterioare.


Totusi, rambursarea nu se efectueaza prin control fiscal ulterior in situatiile reglementate prin art. 169 alin. (2) si alin. (3) tratate drept exceptii de la regula generala pentru care solutionarea se efectueaza prin inspectie fiscala anticipata:

" (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti potrivit prevederilor art. 30 alin. (3), care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
   
a) contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.
   
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de alti contribuabili/platitori decat cei prevazuti la alin. (2) care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
 
a) contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile legii speciale;
d) contribuabilul/platitorul depune primul decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, dupa inregistrarea in scopuri de TVA;
e) soldul sumei negative de TVA solicitata la rambursare provine dintr-un numar de perioade mai mare decat numarul perioadelor de raportare utilizate intr-o perioada de 12 luni. "

 

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016