Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Rambursarea taxei pe valoare adaugata (TVA) reprezinta decontarea sumelor negative de catre organul fiscal catre personalele impozabile (companii).
Mai exact, in cazul in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de catre persoana impozabila este mai mare decat valoarea taxei colectate de catre organul fiscal, atunci rezulta un surplus (denumit suma negativa) care va fi rambursat catre persoana impozabila in urma completarii unei cereri de decont. Mai exact, cand suma TVA deductibila este mai mare decat suma TVA colectata, iar decontul contine sume negative, sume care vor fi recuperate de catre companie de la bugetul statului.
Ce legislatie reglementeaza rambursarea de TVA?
Rambursarea de TVA este reglementata de Legea 227/2015.
In OPANAF 352/2022 privind Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata, cu optiune de rambursare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, este specificat faptul ca deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata, cu optiune de rambursare se solutioneaza în cazul tuturor categoriilor de contribuabili TVA se ramburseaza cu efectuarea ulterioara a inspectiei fiscale.
NU mai este valabila selectia contribuabililor potrivit incadrarii in functie de gradul de risc, aplicabila pana la intrarea in vigoare a noului ordin:
a) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA;

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea neagra a controlului fiscal
b) in cazul deconturilor de TVA depuse de alti contribuabili decat marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, incadrate la risc fiscal mediu - cu analiza documentara;
c) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspectie fiscala anticipata.
Cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursat?
Cand suma TVA deductibila este mai mare decat suma TVA colectata, iar decontul contine sume negative, sumele vor fi recuperate de catre companie de la bugetul statului.
Cine poate solicita rambursare de TVA?
Orice persoana impozabila, platitoare de TVA, poate solicita rambursarea sumei negative. Este necesara selectarea acestei optiuni din decontul de taxa prin formularul 300, decontul fiind totodata si cerere de rambursare.
Cine nu poate solicita rambursare de TVA?
Nu poate fi solicitata rambursarea de TVA in urmatoarele situatii:
- firmele care nu sunt platitoare de TVA nu pot solicita rambursarea sumei negative.
- in cazul in care sumele negative sunt mai mici de 5000 de lei.
Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»
Aceste sume vor fi reportate obligatoriu in decontul urmatoarei perioade fiscal
Pentru ce cheltuieli poate fi solicitata rambursarea de TVA?
Exista numeroase tipuri de cheltuieli in legatura cu activitatea societatii, pentru care poate fi solicitata rambursarea de TVA, la care se adauga si activitatile internationale ale firmei, in cazul in care acestea exista.
Printre tipurile de cheltuieli se numara: cheltuieli cu targuri, evenimente internationale, publicitate, transport, telecomunicatii, traininguri, cheltuieli de protocol, la restaurante sau cazari la hotel.
Care este suma minima de la care se poate accesa rambursarea tva?
Solicitarea rambursarii TVA se face prin Decontul de TVA aferent perioadei daca soldul TVA de rambursat depaseste pragul de 5.000 lei.
Dupa solicitarea rambursarii soldului negativ de TVA, acesta nu se mai reporteaza in perioada fiscala urmatoare.
Cand si de cate ori se poate solicita rambursarea de TVA?
Persoanele impozabile pot solicita rambursarea de TVA trimestrial sau lunar, in cazul in care exista sume negative care trebuie decontate.
Solicitarea pentru rambursarea de TVA se poate face oricand exista un surplus de TVA rezultat in urma calculelor aferente, insa numai daca suma este mai mare de 5000 de lei.
Care este termenul de rambursare tva in 2023?
Rambursarea de TVA se face, de regula, in 45 de zile sau in 90 de zile in cazul in care solutionarea decontului de TVA presupune si un control anticipat. Termenul initial poate fi prelungit cu o perioada de la doua la sase luni in cazul in care, pentru solutionarea cererii este necesara administrarea de alte probe suplimentare in vederea luarii unei decizii. In aceasta perioada, contribuabilul nu poate solicita dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA.
Unde trebuie depuse deconturile pentru recuperarea TVA-ului?
Deconturile de TVA se depun de catre persoanele impozabile (inregistrate conform art. 316 din Legea nr. 227 /2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare) la organul fiscal competent prin mijloacele electronice sau prin mecanisme electronice de transmitere la distanta.
Cine emite si ce este Decizia de rambursare?
Decizia de rambursare reprezinta documentul prin care este aprobata cererea de rambursare a TVA-ului. Decizia de rambursare este emisa de catre organul fiscal competent, mai exact de catre ANAF.
Unde poti verifica daca a fost efectuata rambursarea tva?
Pentru a verifica stadiul rambursarii tva, puteti accesa https://www.anaf.ro/SolDecont/
Cum poti afla stadiul solicitarii de rambursare?
Stadiul solicitarii de rambursare poate fi verificat de catre contribuabili direct pe site-ul ANAF. Contribuabilul va avea nevoie de codul de identificare fiscala, suma solicitata pentru rambursare, luna si anul la care se refera decontul cu optiunea de rambursare, astfel incat sa poata fi identificat in registrul ANAF. Situatia deconturilor cu rambursare de TVA este prezentata si actualizata lunar pe site-ul ANAF.
Speta contabila rambursare tva
In continuare vom prezenta o speta contabila pentru rambursarea tva. Este vorba, mai exact, despre, rambursarea tva catre o societate din EU.
O societate din Italia plateste TVA pentru un auto nou cumparat din Romania in vederea revanzarii in Italia. Furnizorul din Romania il factureaza initial fara TVA apoi reface factura cu TVA dupa 1 an deoerece nu s-a inmatriculat auto in Italia (a fost la inceputul coronavirus si nu a reusit sa vanda atat de repede cum a estimat). Ulterior cand a vandut-o in Italia a colectat si platit TVA-ul statului Italian. Exista o posibilitate de a cere rambursarea unuia din cele 2 state?
Raspuns:
Societatea din Italia poate beneficia de rambursarea TVA achitat in Romania in conditiile art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si normele de aplicare. Acestea transpun prevederile Directivei 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata.
Taxa pe valoarea adaugata se ramburseaza de catre Romania, statul membru in care au fost achizitionate bunuri/servicii sau in care s-au efectuat importuri de bunuri, daca persoana impozabila respectiva indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;
b) pe parcursul perioadei de rambursare nu este inregistrata si nici nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal;
c) pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia urmatoarelor operatiuni:
1. prestarea de servicii de transport si de servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal;
2. livrarea de bunuri si prestarea de servicii catre o persoana care are obligatia de a plati TVA in conformitate cu art. 307 alin. (2) - (6) din Codul fiscal.
3. prestarea de servicii catre persoane neimpozabile stabilite in Romania, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta impozabila in Romania conform art. 275 alin. (2) din Codul fiscal, livrarea de bunuri efectuata de catre o persoana impozabila care faciliteaza aceasta livrare in conformitate cu art. 270 alin. (16) din Codul fiscal, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor livrate incepe si se incheie in Romania, efectuate de catre persoana impozabila prevazuta la art. 315 alin. (14) din Codul fiscal;
4. vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, impozabila in Romania conform art. 275 alin. (3) sau (4) din Codul fiscal, efectuata de catre persoana impozabila prevazuta la art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal.
Pentru a fi eligibila pentru rambursare in Romania, o persoana impozabila nestabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in statul membru in care este stabilita.
Pentru a obtine o rambursare a TVA in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania adreseaza o cerere de rambursare pe cale electronica si o inainteaza statului membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv.

Alexandru Andra scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2020, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2017 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum legislatie, literatura, cultura si sanatate. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna declaratii fiscale, monografii contabile, impozite si aplicarea corecta a TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.47 din 5 din 61 voturi
Articole similare
Rambursarea TVA catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVARambursare de TVA luna trecuta si control trafic ilicit in perioada urmatoareConsilier TVA, alegerea expertilor in 2013!Solicitarile de RAMBURSARE TVA pentru importuri si achizii intracomunitare se depun pana la 30 septembrieOUG nr. 25: Modificari cu privire la rambursarea TVAUltimele articole
Controale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatOrdinul 1610/2022 a modificat Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de persoanele impozabile nestabilite in taraSolutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareFinantele permanentizeaza procedura de RAMBURSARE TVA cu control ulteriorArticole similare
ANAF: Proiect pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeReducerea TVA s-ar putea aplica si la produsele din carneCe obligatii are o societate la achizitia de servicii de consultanta?Documentar fiscal privind scutirea de impozit a profitului reinvestitANAF ramburseaza TVA in valoare de 1,4 miliarde de leiUltimele articole
Calendarul seminariilor web pentru luna OCTOMBRIE a fost publicat pe site-ul ANAFE-factura, obligatorie din 2024. Tot ce trebuie sa stiiMin. Muncii: Pensionarii cu venituri mici vor primi ajutorul financiar impreuna cu pensia, in luna octombrie 2023Sambata, 30 septembrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei speciale de TVAAjustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliArticole similare
Conferinta de Fiscalitate: Modificari in legislatia de TVA incepand cu 2016Tutunul ocupa 16% din piata neagraNoutati legislatie fiscala 19 - 23 octombrie 2009 - Monitorul OficialCu Ordonanta la Apel!!!TVA respins la rambursare. Cum intocmim monografia contabila?Ultimele articole
Controale ITM: Amenzi de peste 1,26 milioane de lei pentru firmele din domeniul serviciilor de cazareIesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatControale ITM in domeniul turismului si al serviciilor de alimentatie publica in trim I-III din 2023Din 1 iulie 2024 va fi introdus un impozit de 70% pentru veniturile care NU pot fi justificate de persoanele fiziceDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiArticole similare
O analiza rezumata: Modificarile aduse de OUG 8/2014 in Codul de procedura fiscala!Implicatii TVA. Ce OBLIGATII are comerciantul in ce priveste pretul de vanzare?Lista contribuabililor bun-platnici aferenta sem. I 2023 a fost publicata pe portalul ANAFNu mai platim penalitati pentru intarzierea la plata veniturilor din chiriiSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITAUltimele articole
Calendarul seminariilor web pentru luna OCTOMBRIE a fost publicat pe site-ul ANAFVineri, 6 octombrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleE-factura, obligatorie din 2024. Tot ce trebuie sa stiiIesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatANAF: Incasarile prin plata voluntara in primele 8 luni ale lui 2023 sunt de peste 95%Articole similare
Noua actualizare disponibila pentru Declaratia 100TOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Achizitie autoturism din Germania. Plata avansDepunerea F4109, obligatorie pentru contribuabili si dupa conectarea caselor de marcat electronice la ANAFUltimele articole
Firme care s-au inregistrat in regimul special de TVA - OSS. Ce obligatii declarative au contribuabilii in acest caz?Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVARaportari contabile semestriale depuse eronat. Se poate corecta situatia?Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna IULIE 2023
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"