keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Rambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Andra Alexandru la 09 Mai. 2023 Exclusiv
Procedura rambursare TVA. Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmam?
Tags: rambursare tva, tva, control, obligatii, perioada de raportare, rambursare

Rambursarea taxei pe valoare adaugata (TVA) reprezinta decontarea sumelor negative de catre organul fiscal catre personalele impozabile (companii).

Mai exact, in cazul in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de catre persoana impozabila este mai mare decat valoarea taxei colectate de catre organul fiscal, atunci rezulta un surplus (denumit suma negativa) care va fi rambursat catre persoana impozabila in urma completarii unei cereri de decont. Mai exact, cand suma TVA deductibila este mai mare decat suma TVA colectata, iar decontul contine sume negative, sume care vor fi recuperate de catre companie de la bugetul statului.

Ce legislatie reglementeaza rambursarea de TVA?


Rambursarea de TVA este reglementata de Legea 227/2015.
 

In OPANAF 352/2022 privind Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata, cu optiune de rambursare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, este specificat faptul ca deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata, cu optiune de rambursare se solutioneaza în cazul tuturor categoriilor de contribuabili TVA se ramburseaza cu efectuarea ulterioara a inspectiei fiscale.


NU mai este valabila selectia contribuabililor potrivit incadrarii in functie de gradul de risc, aplicabila pana la intrarea in vigoare a noului ordin:


a) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA;
 

Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»


 

b) in cazul deconturilor de TVA depuse de alti contribuabili decat marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, incadrate la risc fiscal mediu - cu analiza documentara;

c) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspectie fiscala anticipata.

 

Cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursat?


Cand suma TVA deductibila este mai mare decat suma TVA colectata, iar decontul contine sume negative, sumele vor fi recuperate de catre companie de la bugetul statului.

 

Cine poate solicita rambursare de TVA?


Orice persoana impozabila, platitoare de TVA, poate solicita rambursarea sumei negative. Este necesara selectarea acestei optiuni din decontul de taxa prin formularul 300, decontul fiind totodata si cerere de rambursare.

 

Cine nu poate solicita rambursare de TVA?


Nu poate fi solicitata rambursarea de TVA in urmatoarele situatii:

- firmele care nu sunt platitoare de TVA nu pot solicita rambursarea sumei negative.

- in cazul in care sumele negative sunt mai mici de 5000 de lei.


Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»

Aceste sume vor fi reportate obligatoriu in decontul urmatoarei perioade fiscal

 

Pentru ce cheltuieli poate fi solicitata rambursarea de TVA?


Exista numeroase tipuri de cheltuieli in legatura cu activitatea societatii, pentru care poate fi solicitata rambursarea de TVA, la care se adauga si activitatile internationale ale firmei, in cazul in care acestea exista.

Printre tipurile de cheltuieli se numara: cheltuieli cu targuri, evenimente internationale, publicitate, transport, telecomunicatii, traininguri, cheltuieli de protocol, la restaurante sau cazari la hotel.

 

Care este suma minima de la care se poate accesa rambursarea tva?


Solicitarea rambursarii TVA se face prin Decontul de TVA aferent perioadei daca soldul TVA de rambursat depaseste pragul de 5.000 lei.

Dupa solicitarea rambursarii soldului negativ de TVA, acesta nu se mai reporteaza in perioada fiscala urmatoare.

 

Cand si de cate ori se poate solicita rambursarea de TVA?


Persoanele impozabile pot solicita rambursarea de TVA trimestrial sau lunar, in cazul in care exista sume negative care trebuie decontate.

Solicitarea pentru rambursarea de TVA se poate face oricand exista un surplus de TVA rezultat in urma calculelor aferente, insa numai daca suma este mai mare de 5000 de lei.

 

Care este termenul de rambursare tva in 2023?


Rambursarea de TVA se face, de regula, in 45 de zile sau in 90 de zile in cazul in care solutionarea decontului de TVA presupune si un control anticipat. Termenul initial poate fi prelungit cu o perioada de la doua la sase luni in cazul in care, pentru solutionarea cererii este necesara administrarea de alte probe suplimentare in vederea luarii unei decizii. In aceasta perioada, contribuabilul nu poate solicita dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA.


 

Unde trebuie depuse deconturile pentru recuperarea TVA-ului?


Deconturile de TVA se depun de catre persoanele impozabile (inregistrate conform art. 316 din Legea nr. 227 /2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare) la organul fiscal competent prin mijloacele electronice sau prin mecanisme electronice de transmitere la distanta.

 

Cine emite si ce este Decizia de rambursare?


Decizia de rambursare reprezinta documentul prin care este aprobata cererea de rambursare a TVA-ului. Decizia de rambursare este emisa de catre organul fiscal competent, mai exact de catre ANAF.

 

Unde poti verifica daca a fost efectuata rambursarea tva?


Pentru a verifica stadiul rambursarii tva, puteti accesa https://www.anaf.ro/SolDecont/

 

Cum poti afla stadiul solicitarii de rambursare?


Stadiul solicitarii de rambursare poate fi verificat de catre contribuabili direct pe site-ul ANAF. Contribuabilul va avea nevoie de codul de identificare fiscala, suma solicitata pentru rambursare, luna si anul la care se refera decontul cu optiunea de rambursare, astfel incat sa poata fi identificat in registrul ANAF. Situatia deconturilor cu rambursare de TVA este prezentata si actualizata lunar pe site-ul ANAF.

 

Speta contabila rambursare tva


In continuare vom prezenta o speta contabila pentru rambursarea tva. Este vorba, mai exact, despre, rambursarea tva catre o societate din EU.


O societate din Italia plateste TVA pentru un auto nou cumparat din Romania in vederea revanzarii in Italia. Furnizorul din Romania il factureaza initial fara TVA apoi reface factura cu TVA dupa 1 an deoerece nu s-a inmatriculat auto in Italia (a fost la inceputul coronavirus si nu a reusit sa vanda atat de repede cum a estimat). Ulterior cand a vandut-o in Italia a colectat si platit TVA-ul statului Italian. Exista o posibilitate de a cere rambursarea unuia din cele 2 state? 

Raspuns:


Societatea din Italia poate beneficia de rambursarea TVA achitat in Romania in conditiile art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si normele de aplicare.  Acestea transpun prevederile Directivei 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata.
 

Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»
 

Taxa pe valoarea adaugata se ramburseaza de catre Romania, statul membru in care au fost achizitionate bunuri/servicii sau in care s-au efectuat importuri de bunuri, daca persoana impozabila respectiva indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:


a) pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;

b) pe parcursul perioadei de rambursare nu este inregistrata si nici nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal;

c) pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia urmatoarelor operatiuni:


1. prestarea de servicii de transport si de servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal;

2. livrarea de bunuri si prestarea de servicii catre o persoana care are obligatia de a plati TVA in conformitate cu art. 307 alin. (2) - (6) din Codul fiscal.

3. prestarea de servicii catre persoane neimpozabile stabilite in Romania, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta impozabila in Romania conform art. 275 alin. (2) din Codul fiscal, livrarea de bunuri efectuata de catre o persoana impozabila care faciliteaza aceasta livrare in conformitate cu art. 270 alin. (16) din Codul fiscal, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor livrate incepe si se incheie in Romania, efectuate de catre persoana impozabila prevazuta la art. 315 alin. (14) din Codul fiscal;

4. vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, impozabila in Romania conform art. 275 alin. (3) sau (4) din Codul fiscal, efectuata de catre persoana impozabila prevazuta la art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal.

Pentru a fi eligibila pentru rambursare in Romania, o persoana impozabila nestabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in statul membru in care este stabilita.

Pentru a obtine o rambursare a TVA in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania adreseaza o cerere de rambursare pe cale electronica si o inainteaza statului membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv. 

 

 

Andra Alexandru de Andra Alexandru
Alexandru Andra scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2020, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2017 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum legislatie, literatura, cultura si sanatate. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna declaratii fiscale, monografii contabile, impozite si aplicarea corecta a TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016