Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deplasari intracomunitare de produse accizabile in regim suspensiv de accize. Ce norme respectam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, produse accizabile, factura comerciala, accize, hg 44/2004

Vom analiza mai jos cazul unei livrari de produse accizabile (XILEN) din UE catre Romania, urmand sa stabilim daca este permis ca DAI-ul si factura comerciala sa aiba emitenti diferiti (DAI-ul emis de producatorul marfii, factura comerciala emisa de distribuitorul autorizat, ambele persoane juridice straine), in conditiile in care DAI-ul se inchide intre producatorul marfii si utilizatorul final din Romania.



Solutia consultantului:

Desi in situatia prezentata nu se regasesc informatii suficiente pentru a putea stabili cu claritate regimul fiscal potrivit prevederilor titlului VII - Accize si alte taxe speciale din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, aplicabil produselor la care faceti referire, respectiv informatii privind codul NC al produselor, calitatea furnizorului, destinatia data produselor, calitatea societatii dumneavoastra - informatii vitale din perspectiva regimului accizelor, prin raspunsul formulat vom incerca abordarea situatiilor posibile.

Dupa cum stiti, xilenii ar putea fi incadrati din punct de vedere tarifar la capitolul 27 sau la capitolul 29 al Nomenclaturii combinate, capitole ce cuprind diverse pozitii si subpozitii tarifare. Deci, este important sa cunoasteti exact despre ce xileni este vorba.

Presupunand ca xilenii despre care faceti vorbire se regasesc la art.206^16 alin.(2) din Codul fiscal, adica sunt produse accizabile supuse in toate statele membre UE regulilor corespunzatoare regimului de antrepozitare fiscala si celor ale deplasarii si primirii produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize. In aceste conditii, productia xilenilor trebuie sa se realizeze numai intr-un antrepozit fiscal de productie, iar deplasarea acestora, indiferent ca este intracomunitara sau nationala, in regim suspensiv de accize se va efectua cu documentul administrativ electronic (e-DA).

Xilenii ar putea fi destinati urmatoarelor utilizari:
-    in productia de alte produse accizabile, in acest caz destinatarul avand obligatia de a fi autorizat ca antrepozitar autorizat pentru productie;sau

-    in scopul comercializarii pe teritoriul Romaniei, in acest caz destinatarul avand obligatia de a fi autorizat ca destinatar inregistrat;

-    intr-un scop exceptat de la plata accizelor, in acest caz destinatarul avand obligatia de a fi autorizat atat in calitate de utilizator final, cat si in calitate de destinatar inregistrat, conform procedurii stabilite la pct.82 de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare Norme metodologice, dat in aplicarea art.206^20 din Codul fiscal; sau

-    ipotetic, intr-un scop scutit de la plata accizelor, in acest caz urmarindu-se indeplinirea procedurii si conditiilor prevazute la pct.113 de la titlul VII din Normele metodologice dat in aplicarea art.206^60 din Codul fiscal. Aceasta ipoteza de lucru nu credem ca are aplicabilitate in practica, ceea ce face sa nu fie dezvoltata in raspuns.

Prin urmare, conditiile minimale pentru incheierea unei deplasari intracomunitare de xileni in regim suspensiv de accize sunt urmatoarele:

-    producatorul trebuie sa detina calitatea de antrepozitar autorizat pentru productia de xileni;
-    destinatarul, adica societatea dumneavoastra, trebuie sa fie autorizat sa primeasca produsele respective in regim suspensiv de accize; puteti avea calitatea de antrepozitar autorizat sa primiti in regim suspensiv de accize xileni ca materie prima sau de destinatar inregistrat;
-    deplasarea xilenilor de la antrepozitul fiscal de productie din UE in regim suspensiv de accize se efectueaza cu e-DA;
-    sosirea xilenilor trebuie sa fie anuntata la autoritatea vamala teritoriala, urmand a fi pastrati 48 de ore; dupa expirarea celor 48 de ore de la sosire, produsele pot fi receptionate si se poate inainta raportul de primire, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la incheierea deplasarii. Deplasarea in regim suspensiv de accize a xilenilor este considerata incheiata in momentul in care destinatarul a receptionat produsele accizabile [art.206^30 alin.(7) din Codul fiscal].

Daca xilenii urmeaza a fi utilizati intr-un scop exceptat de la plata accizelor asa cum se prevede la art.206^20 din Codul fiscal, intrucat acestia, desi provin dintr-un antrepozit fiscal, totusi potrivit documentului comercial sunt achizitionati de la un distribuitor al producatorului care detine antrepozitul fiscal, consideram ca operatiunea nu este posibila avand in vedere precizarile alin.(4) al pct.82 de la titlul VII din Normele metodologice.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016