Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prescriptia dreptului de a cere restituirea accizelor. Care e procedura pe care o va urma societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, prescriptia dreptului, restituirea accizelor, accize, og 92/2003, hg 44/2004

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei firme care are de recuperat, de la stat, accize pe aproape trei ani. Vom vedea care este termenul de prescriere si cum poate proceda pentru a chema controlul pentru returnarea sumelor, precum si care este organul caruia trebuie sa se adreseze in vederea recuperarii acestor sume.


Potrivit prevederilor art. 135 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire sau compensare.” Aceasta reprezinta regula generala referitor la termenul de prescriptie a dreptului de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale.

In ceea ce priveste accizele, in functie strict de situatiile expres prevazute la titlul VII din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum:

-    scutirile prevazute la art. 206^56 - scutiri generale, 206^57 - scutiri speciale, art. 206^58 - scutiri pentru alcool si bauturi alcoolice, art.206^60 – scutiri pentru produse energetice si energie electrica;

-    restituirile prevazute pentru cazurile de la art. 206^42 (produse energetice contaminate, bauturi alcoolice si produse din tutun retrase de pe piata, daca starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai indeplinesc conditiile de comercializare, produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum in Romania si care ulterior sunt exportate, etc.);

-    restituirile prevazute la art. 206^44 alin.(7), art. 206^47 alin. (5), art. 206^49 alin. (4);

-    scutirile prevazute la art. 210 pentru alte produse accizabile,

-    mentionam ca termenele pana la care se poate cere restituirea accizelor este diferit, specific fiecarei situatii dintre cele amintite mai sus si sunt precizate la punctele date in aplicarea articolelor amintite mai sus de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens exemplificam: cererea de restituire corespunzatoare situatiei de scutire/restituire prevazuta de lege se poate depune lunar sau trimestrial, dupa caz, pana la data de:

-    25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea; sau
-    25 inclusiv a lunii imediat urmatoare trimestrului; sau

in intervalul de pana la 3 luni de la data efectuarii livrarii catre un alt stat membru sau a operatiunii de export catre o tara terta etc.

Cererea de restituire se depune la autoritatea fiscala la care solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

In schimb, daca vorbim de accize platite fara existenta unui titlu de creanta sau platite in plus fata de obligatia fiscala ori platite ca urmare a unei erori de calcul sau ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale [situatii prevazute la art.117 alin.(1) din Codul de procedura fiscala], restituirea acestora se va putea solicita in termenul general de 5 ani la autoritatea fiscala in raza careia sunteti inregistrat ca platitor de impozite si taxe sau la autoritatea vamala pentru cele platite in vama (pe numele biroului vamal prin care s-a efectuat importul), potrivit art.32 din Codul de procedura fiscala.     
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016