Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
V-am pregatit, prin cele de mai jos, un dosar cu tema "Executare silita" in care am inclus articole utile privind prescrierea dreptului de a cere executarea silita, ridicarea popririi, precum si obligatiile tertului poprit si calculele societatii.
Cand se prescrie dreptul de a cere executarea silita
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea se aplica in anumite conditii prevazute de lege, dupa cum urmeaza:
Potrivit art. 215 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
"(1) Dreptul organului de executare silita de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale".
Suspendarea termenului de prescriptie –art 216 din Codul de procedura fiscala:
Executare silita a creantelor. Cum poate fi ridicata poprirea?
In cazul in care s-a instituit de catre organele fiscale proprire la terti pentru obligatii neachitate, vom vedea in ce conditii poate fi ridicata aceasta in contextul in care mai sunt obligatii de achitat.
Mentionam ca procedura de executare silita a creantelor fiscale este reglementata, in principal, de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
Suspendarea si incetarea executarii silite sunt prevazute la art. 233-234 din Codul de Procedura Fiscala.
Nu se intelege exact, din expunerea dvs., daca sunteti debitorul sau tertul poprit.
Executare silita. Care vor fi obligatiile tertului poprit si ce calcule face societatea?
In cazul discutat mai jos, avem ca punct de pornire o societate cu patru asociati. Pe numele unuia dintre asociati, de asemenea angajat al societatii, au sosit trei hotarari judecatoresti de executare silita a veniturilor. In momentul venirii popririlor asociatul avea doar venitul din salarii care putea fi supus popririlor. Popririle au venit in momente diferite.
Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
- Cum se calculeaza si vireaza aceste popriri?
- Se poate face poprire doar pe 13% din salariu?
- Se vireaza toata suma de 13% primului executor sau se imparte suma si se vireaza separat fiecaruia dintre executori?
- Daca se impart aceste sume, care este algoritmul de calcul?
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, tertul poprit este obligat daca sunt infiintate mai multe popriri, sa comunice, dupa caz, executorului ori creditorilor numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
Scutiri de la executarea silita! Pe cine va proteja ANAF de poprire?
Prin art.230 alin (3) din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice.
Pentru a asigura o buna implementare a acestei noi reguli, ANAF a emis Ordinul nr. 3454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, prin care contribuabilii care nu si-au putut incasa la timp creantele comerciale de la institutii sau autoritati ale statului vor fi protejati de masurile de executare pe care tot statul, prin administratia fiscala, le putea lua asupra lor cu toate ca neplata obligatiilor fiscale ale acestora era determinata tocmai de neincasarea la termen a acestor creante de la alte institutii ale statului.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Dosar executare silita: Prescriere drept, ridicarea popririi si obligatiile tertului poprit":
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Articole similare
Programul „IMM Leasing de echipamente si utilaje” a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)Pierderea valabilitatii codului de TVA - o catastrofa fiscala pentru platitorul de TVARealizari peste plan...Guvernul sprijina investiile noi! Se pot depune deja cereri pentru finantare in baza HG 332/2014Programul “O familie, o casa” ar putea deveni “Noua casa”. Statul garanteaza 60% din creditele ipotecare pentru locuinteUltimele articole
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Anulare accesorii conform OUG 69/2020. Ce documente trebuie intocmite in situatia in care societatea achita datoriile si nu solicita esalonare?Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)IMM Leasing de echipamente si utilaje. TOT ce trebuie sa stii despre acest program
Mai multe articole despre executare silita
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 20 - 28 aprilie 2008OUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020Impozite si contributii sociale neplatiteAngajamentul de plata (Cod 14-8-2/a)Noutati Legislatie Fiscala 15-19 mai 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Precizari CNPP cu privire la masurile de protectie sociala introduse prin OUG 181/2020Termene de suspendare si executari silite in perioada de pandemieAmanare calcul dobanzi si penalitati, conform OUG 29/2020. Obligatii fiscaleA fost promulgata legea care prevede amanarea chiriilor in perioada starii de urgenta
Mai multe articole despre executarea silita
Articole similare
Ministrul Finantelor: Popririle vor fi efectuate electronic. Modificarea va fi facuta in iulieNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Cele mai importante 13 subiecte fiscal-contabile ale perioadei actuale!Beneficiezi de scutirea de penalitati daca aplici corect OG 30 din 2011In atentia celor cu datorii restante catre bugetul general consolidat la data de 30 septembrie 2015Ultimele articole
Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Anulare accesorii conform OUG 69/2020. Ce documente trebuie intocmite in situatia in care societatea achita datoriile si nu solicita esalonare?Termene de suspendare si executari silite in perioada de pandemieAmanare calcul dobanzi si penalitati, conform OUG 29/2020. Obligatii fiscaleOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termene
Mai multe articole despre poprire
Articole similare
Firmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)Obligatii TERT POPRIT. Ce consecinte apar daca sumele nu sunt virate la stat?
Mai multe articole despre tert poprit
Articole similare
18 proceduri contabile pentru societati comerciale, in format editabil!Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul II - Impozitul si taxa pe cladiriNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIImpozitul pe veniturile microintreprinderilor. Ce trebuie sa stim despre legislatia aferenta?Incasare facturi fiscale. In ce conditii e posibila cesiunea de CREANTE?Ultimele articole
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Contract de mediere. Cum se inregistreaza scaderea din evidente a creantelor ?Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorColectare CREANTE fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Cesiune de CREANTE la o microintreprindere. Care sunt implicatiile fiscale?
Mai multe articole despre creante

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"