Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Obligatii tert poprit. Ce consecinte apar daca sumele nu sunt virate la stat?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 13 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: obligatii tert proprit, contraventie, sume de plata, cod de procedura fiscala, contraventie, cod fiscal, datorii

Neindeplinirea obligatiilor declarative si de plata atrage dupa sine mai multe consecinte pe care le va suporta contribuabilul. In studiu de caz de astazi analizam situatia unei firme care a primit de la ANAF o adresa de infiintare a poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre tert.


SC este client, dar si furnizor al societatii. In conditiile in care sunt sume de plata, dar si de incasat necompensate, se va stabili daca societatea are obligatia de a vira statului sumele datorate sau daca trebuie sa vireze doar diferenta care rezulta din deducerea sumei de incasat din cea de plata.

De asemenea, se va stabili care sunt consecintele necomunicarii, conform art. 149 (9) OG 92/2003, a faptului ca nu sunt sume de plata, precum si care sunt consecintele nevirarii sumelor catre bugetul de stat.

1. Executarea silita prin poprire pentru recuperarea creantelor fiscale este reglementata de art. 149 din Codul de procedura fiscala. In cuprinsul acestuia la alin. (1) sunt mentionate ca susceptibile de executare silita prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane. Pe de alta parte, potrivit art. 1617 alin. (1) din cuprinsul acestuia este prevazuta expres operarea de plin drept a compensatiei de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.

Asadar, textul legal nu blocheaza interventia de drept a compensarii realizata in temeiul Codului civil, ci doar subliniaza obligatia de plata in contul indicat de organul de executare a sumelor datorate astfel cu rezulta din raporturile juridice dintre debitor si tert poprit. In aceste conditii, societatea care are calitatea de tert poprit va plati catre organul de executare doar diferenta rezultata in urma compensarii stingandu-si astfel obligatiile de plata catre societatea debitoare.
 
2. Sub aspectul consecintelor neindeplinirii obligatiilor ce revin tertului poprit Codul de procedura fiscala a reglementat un ansamblu de consecinte structurate dupa cum urmeaza.

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


Primult tip de efecte vizeaza raspunderea contraventionala pentru neindeplinirea ansamblului obligatii stabilite in sarcina tertului poprit care acopera desigur si obligatia prevazuta la art. 149 alin. (9 indice 1) constand in comunicarea ce trebuie efectuata in relatia cu organul de executare in termen de 5 zile de la primirea adresei de infiintare a popririi.

Sanctiunea contraventionala este stabilita potrivit art. 219 alin. (1), lit. k) coroborat cu alin. (2) lit. d) din Codul de procedura fiscala constand in amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru tertul poprit persoana juridica.

Un alt efect al nerespectarii obligatiilor este cel generat de prevederile art. 149 alin. (13) din Codul de procedura fiscala care determina nulitatea oricarei plati efectuata cu incalcarea obligatiilor ce revin tertului poprit.

Cel de-al treilea tip de consecinte sunt cele prevazute de art. 150 din Codul de procedura fiscala si constau in executarea silita a tertului poprit pentru sumele pe care la datora catre debitorul executat daca instanta constata ca nu si-a indeplinit obligatiile prevazute de lege.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Obligatii tert poprit. Ce consecinte apar daca sumele nu sunt virate la stat?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016