Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Art. 126 din Codul de procedura fiscala, modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabili

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 26 Aug. 2022
Art. 126 din Codul de procedura fiscala, modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabili
Tags: inspectie fiscala, durata inspectiei fiscale, modificare cod de procedura fiscala

UPDATE: Ordonanta 31/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 857 din 31 august 2022.

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere un Proiect de Ordonata prin care aduce mai multe schimbari Codului de procedura Fiscala. Astfel, art. 126 din Codul de procedura fiscala va fi modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabili.

Conform actului normativ amintit mai sus, se propune modificarea alin. (1) lit. a) al art. 126 din Codul de procedura fiscala, in sensul modificarii duratei de efectuare a inspectiei fiscale pentru contribuabilii nerezidenti, respectiv durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale sa fie de 180 de zile, similar cu durata prevazuta pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare. 

Aceasta modificare are in vedere eliminarea problemelor rezultate din activitatea organului de inspectie fiscala.

Potrivit prevederilor art. 126 din Codul de procedura fiscala, durata efectuarii inspectiei fiscale difera in functie de categoria contribuabililor.

Astfel, pentru contribuabilii mari si contribuabilii care au sedii secundare, indiferent de marime, durata inspectiei fiscale nu poate fi mai mare de 180 de zile, pentru contribuabilii mijlocii este stabilita la cel mult 90 de zile, iar pentru ceilalti contribuabili este stabilit un termen de maxim 45 de zile. 

In prezent, contribuabilii nerezidenti sunt incadrati la categoria ”ceilalti contribuabili” si, in practica, s-a constatat ca pentru unii contribuabili nerezidenti durata pentru efectuarea inspectiei fiscale este foarte scurta (maxim 45 de zile).

De exemplu, pentru contribuabilii nerezidenti care au sediul activitatii economice intr-un stat membru al Uniunii Europene dar care, potrivit titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 22/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au dreptul sa se inregistreze fiscal direct in Romania in scop de TVA, durata de 45 de zile pentru efectuarea inspectiei fiscale este foarte scurta, intrucat:

- documentele necesare efectuarii inspectiei fiscale sunt arhivate in statul membru in care contribuabilul isi are sediul activitatii economice, motiv pentru care prezentarea explicatiilor/documentelor justificative solicitate pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale necesita o perioada mult mai mare de timp decat cea din prezent;

- in majoritatea cazurilor, dupa inceperea inspectiei fiscale, acest tip de contribuabil nerezident solicita suspendarea inspectiei fiscale pentru prezentarea din statul membru a documentelor justificative necesare efectuarii inspectiei. Desi contribuabilul este informat din timp ca urmeaza sa fie supus unei actiuni de inspectie fiscala pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare (DNOR), acesta nu trimite documentele originale in Romania decat dupa solicitarea scrisa formulata de echipa de inspectie.

Acest lucru se explica prin faptul ca depozitarea documentelor in Romania, presupune costuri ridicate pe zi/luna a spatiului de depozitare, avand in vedere volumul mare de documente pe care il detin aceste societati;

- de regula, contribuabilii supusi inspectiei fiscale solicita suspendarea pentru 30 zile, altii pentru 60 zile, insa majoritatea solicita pentru 90 zile;

- dupa reluarea inspectiei fiscale, pe masura ce se verifica documentele prezentate, in vederea stabilirii starii de fapt fiscale, echipa constata ca este necesara solicitarea de informatii sau documente justificative de la autoritati, institutii ori terti, inclusiv de la autoritati din alte state in legatura cu obiectul inspectiei fiscale, astfel procedand la suspendarea inspectiei fiscale;

-in momentul in care se primesc documentele si informatiile solicitate, inainte de reluarea inspectiei fiscale la contribuabilul verificat, echipa de inspectie fiscala trebuie sa verifice aceste documente si informatii si daca nu sunt complete sa solicite documente suplimentare, verificarea acestora necesitand o perioada foarte mare de timp avand in vedere volumul documentelor prezentate;

- de regula, contribuabilii nerezidenti sunt reprezentati de un imputernicit care nu poate raspunde la notele explicative fara primirea avizului si informatiilor de la firma din statul membru.

De exemplu, in situatia in care sunt solicitate informatii si explicatii suplimentare, acestea sunt traduse si transmise in statul membru de catre companiile de consultanta care sunt imputernicite sa reprezinte contribuabilii pe parcursul inspectiei fiscale, deoarece aceste companii de consultanta nu cunosc in detaliu activitatea desfasurata de nerezident, fapt ce conduce la prelungirea termenului de prezentare de documente necesare stabilirii starii de fapt fiscale si/sau de raspuns la notele explicative si solicitarile de informatii;

- majoritatea contribuabililor nerezidenti persoane juridice sunt companii foarte mari, activeaza in industria auto si au relatii economice cu contribuabili mari, volumul de documente de verificat fiind foarte mare, iar activitatea desfasurata de acestia pe teritoriul Romaniei este complexa (achizitii locale, achizitii intracomunitare, import, transmitere bunuri la prelucrat in Romania, livrari locale, livrari intracomunitare, export).

Din aceste motive, organul de inspectie fiscala intampina dificultati in a se incadra in perioada stabilita si risca, astfel, ca inspectia fiscala sa inceteze fara a se emita actul administrativ fiscal.  


Sursa: MFP
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Art. 126 din Codul de procedura fiscala, modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016