Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul permite statului sa amane restituirea catre firme a impozitelor si a taxei pe valoarea adaugata pana la sase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, in cazurile in care este nevoie de inspectie fiscala prealabila, dar si durata inspectiei ar putea fi prelungita uneori cu alte sase luni.
Aceste noi reglementari referitoare la comportamentul statului in relatia cu firmele vor fi introduse prin modificarea Codului de procedura fiscala, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.
Modificarea va fi introdusa in contextul in care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a fost obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la inceputul acestei luni, sa plateasca unei companii dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu intarziere a TVA.
In prezent, Codul de procedura fiscala reglementeaza un termen general de solutionare a cererilor contribuabililor, inclusiv pentru cererile de restituire a impozitelor achitate fara a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii. Dupa acest interval, firmele au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de solutionare a cererii, respectiv din a 46 zi de la data inregistrarii cererii de restituire, daca termenul nu a fost extins.
Guvernul arata insa ca sunt situatii in care o cerere de restituire sau de rambursare este solutionata in urma unei inspectii fiscale anticipate, caz in care legea nu prevede efectul acestei actiuni asupra termenului general de solutionare de 45 de zile, si ca este reglementata doar situatia in care, pentru rezolvare, organul fiscal are nevoie de informatii suplimentare pe care le solicita contribuabilului, termenul fiind prelungit astfel cu perioada cuprinsa intre data solicitarii informatiilor si data comunicarii acestora.
Cu aceste argumente, Guvernul intentioneaza sa creeze cadrul legal care sa ii permita sa prelungeasca termenul de solutionare a unei cereri de restituire sau rambursare in situatia in care, pentru rezolvarea acesteia, este necesara inspectia fiscala anticipata. In acest caz, termenul va fi prelungit cu durata inspectiei fiscale, dar nu mai mult de 6 luni de la inregistrarea cererii.
Exceptate vor fi cazurile in care pentru contribuabilul solicitant se afla in curs de desfasurare o cercetare penala in legatura cu savarsirea unor fapte de evaziune fiscala sau daca organul fiscal a solicitat informatii suplimentare de la autoritatile fiscale din alte state.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Conform legii actuale, durata efectuarii inspectiei fiscale este stabilita de catre organele de inspectie fiscala sau, dupa caz, de catre compartimentele de specialitate ale autoritatilor locale, in functie de obiectivele inspectiei, si nu poate fi mai mare de 3 luni. In cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspectiei nu poate fi mai mare de 6 luni.
Guvernul va interveni insa si asupra acestei prevederi, argumentand ca, pentru a solutiona situatiile in care, din motive obiective, este necesara o perioada de inspectie mai mare, va putea fi prelungita durata acestei inspectii, in limita duratei maxime deja stabilite.
"Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale poate fi prelungita, cu aprobarea conducatorului organului de inspectie fiscala, pentru motive justificate. Prelungirea duratei se aduce la cunostinta contribuabilului si nu poate depasi durata maxima", prevede ordonanta pregatita de Guvern.
Coroborand prevederile articolelor enumerate, rezulta ca termenul legal poate fi prelungit pana la maxim un an in cazul in care exista un dosar de urmarire penala, sau Fiscul are nevoie de datea suplimentare de la autoritatile fiscale din alte state.
Executivul sustine ca prin aceasta masura se urmareste "optimizarea duratei de efectuare a inspectiei fiscale si, implicit, eficientizarea activitatii de administrare a creantelor fiscale".
Sursa: descarc.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In 2015 TVA-ul va fi mai mult decat o problema fiscalaLuni, 30 mai 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Principiul neutralitatii fiscale in materie de TVAASF-ul va acorda prime pentru angajatii sai in doua situatii specialePFA. Intocmire NIR si completare jurnal vanzari-cumparariUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
ANAF ramburseaza in noiembrie TVA de aproape 1 miliard de lei4 intrebari si raspunsuri esentiale privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneAnulare inregistrare in scopuri de TVA. Procedura rambursare TVADeducere TVA pentru achizitie intracomunitara de marfuriAchizitie combustibili in UE. Rambursare TVAUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatArticole similare
Bancherii cauta artificii pentru a evita taxeleDeclaratia 101: Profit aferent sediu permanent FrantaAchizitii intracomunitare de bunuri second-hand. Regim TVATitlul IX. Impozite si taxe locale - art. 247-296Lista masurilor propuse in Noul Cod Fiscal. Declaratii si precizari MFPUltimele articole
Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalSAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieDepunere raportari contabile la 30 iunie 2024. Cum trebuie sa procedati in cazul in care apar eroriPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiArticole similare
Ordinul ANAF 2727/2015 reglementeaza Declaratiile 402 si 403Societatea nu are profit. In ce masura cazarea si diurna sunt cheltuieli deductuibile la calculul impozitului pe profit?Persoana obligata la plata TVA pentru achizitiile intracomunitareNoile acte administrative care pot fi transmise oficial in format electronicNoua procedura de primire a cererilor de rambursare a TVAUltimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de RESTITUIRE a TVACalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCare este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAArticole similare
Florin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la plata taxelorProiect MFP: Taxare inversa la cereale si plante tehnice incepand cu 1 iunieSurpriza din partea MFP: Taxa pe lacomie nu se elimina… doar se transforma. Taxa se aplica diferentiatCompaniile din domeniul HoReCa. scutite de la plata impozitului specific pentru 90 de zile (Informare MEEMA)Timbrul de mediu se majoreazaUltimele articole
Fime care platesc impozit pe venit. Daca raman la acelasi impozit, mai trebuie depusa D700 in 2024?Salariile din administratia publica cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizarii unitare in sectorul publicNoi masuri pentru sprijinirea persoanelor care beneficiaza de ajutor social. Va fi obligatorie prezentarea la ANOFMNoi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UENoi masuri fiscale privind esalonarea la plata. Norme speciale pentru debitorii a caror activitate este restransa/inchisaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"