Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intr-un nou Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale Ministerul Finantelor prevede noi masuri fiscale privind esalonarea la plata. Sunt propuse norme speciale pentru debitorii a caror activitate este restransa/inchisa.
Astfel, in vederea sprijinirii contribuabililor se propune ca, la cerere, debitorii la care activitatea este restransa sau inchisa pe perioada starii de urgenta/alerta sa poata solicita suspendarea conditiilor de mentinere a esalonarii la plata, in oricare forma este acordata (esalonare acordata potrivit cap. VI din cadrul titlului VII din Codul de procedura fiscala, esalonare la plata in forma simplificata, potrivit OUG nr. 181/2020, restructurarea obligatiilor bugetare, potrivit OG nr. 6/2019 sau esalonarea in forma simplificata propusa prin acest act normativ).
Pentru a consulta Proiectul de Ordonanta, click AICI>>
Aceasta suspendare se acorda pana la data la care activitatea este reluata fara nici un fel de restrictie.
De asemenea, au fost propuse noi masuri si in cazul amnistiei fiscale.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In completarea facilitatilor fiscale adoptate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2021 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal, se propune:
-anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, in cazul contribuabililor care au fost supusi inspectiei fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale incepute si pentru care s-a comunicat decizia de impunere in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare si data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2021 rivind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal.
Acordarea facilitatii se realizeaza cu respectarea conditiei de plata integrala a obligatiei bugetare principale stabilite prin decizia de impunere, pana la un anumit termen, si cu depunerea cererii de anulare pana cel tarziu la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv. In situatia in care obligatia bugetara principala stabilita prin decizia de impunere a fost achitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, contribuabilul are dreptul de a beneficia de facilitatea fiscala daca depune cererea pana la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv.
-anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale administrate de organul fiscal cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, in cazul contribuabililor care au fost supusi verificarii documentare dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 69/2020.
Acordarea facilitatii se realizeaza cu respectarea conditiei de plata integrala a obligatiei bugetare principale stabilite prin decizia de impunere pana la anumite termene si cu depunerea cererii de anulare pana cel tarziu la data de 31 ianuarie 2022 inclusiv, respectiv in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere daca termenul de 90 de zile se implineste dupa 31 ianuarie 2022.
In ambele situatii reglementate, accesoriile stinse atat inainte, cat si dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, se restituie potrivit Codului de procedura fiscala. Este de mentionat ca, in scopul aplicarii unui tratament unitar, masura are in vedere si contribuabilii care au avut in derulare o inspectie fiscala in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a OUG nr. 69/2020 si data intrarii in vigoare a OUG nr. 19/2021 si pentru care a fost emisa o decizie de impunere cu obligatii bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, pentru care s-au calculat accesorii, care au stins atat obligatiile principale cit si accesoriile dar nu au putut accesa facilitatile reglementate de OUG nr. 69/2020 si nu pot accesa nici facilitatile reglementate prin OUG nr. 19/2021.
De asemenea, contribuabilii care au fost supusi verificarii documentare nu pot accesa facilitatile fiscale reglementate de cele doua acte normative, mai sus mentionate.
Sursa: MFP
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneESALONARE LA PLATA pentru contribuabilul cu risc fiscal mic. Care e procedura?Ce trebuie sa stim despre esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleCe masuri prevede Reforma ANAF? Executarea silita va deveni proces investigativFinantele permanentizeaza procedura de rambursare TVA cu control ulteriorUltimele articole
ESALONARE LA PLATA obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)OUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataInformare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniProcedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plataArticole similare
Atragerea raspunderii solidare - modalitate de recuperare a creantelor fiscaleNoutati Legislatie Fiscala 2-5 mai 2009 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 03 - 07 august 2009 - Monitorul OficialCreanta neincasata. Regim fiscal scoatere din evidentaCum puteti verifica gratuit situatia firmelor insolvente din UE?Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"