Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un document care cuprinde tipurile de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformarea la plata obligatiilor fiscale.
Facilitati fiscale:
In ce conditii poate fi accesata esalonarea la plata simplificata?
Orice categorie de contribuabili poate accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.
Pentru a accesa esalonarea la plata simplificata, nu este necesar sa constituiti garantii, ci trebuie doar sa indepliniti, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa depuneti o cerere pana la data de 31 martie 2021 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, puteti anexa graficul de eÅŸalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de eÅŸalonare;
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.
Pe perioada esalonarii la plata puteti depune doua cereri de modificare a esalonarii la plata – in situatia in care doriti includerea in esalonare a obligatiilor care constituie conditie de plata, precum si doua cereri de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata – in cazul in care ati pierdut valabilitatea esalonarii la plata, ca urmare a neindeplinirii conditiilor.
Cererea de esalonare la plata se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere nu se anexeaza alte documente, in afara propunerii de grafic de esalonare, si nici nu este necesara constituirea de garantii.
Modelul de cerere de esalonare la plata este prevazut in Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si poate fi descarcat accesand link-ul
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/C_OPANAF_3896_2020.pdf.
II. Esalonarea la plata a obligatiilor
In ce conditii poate fi accesata esalonarea la plata?
Orice categorie de contribuabili poate accesa esalonarea la plata, pe o perioada de cel mult 5 ani, respectiv:
a) pe cel mult 6 luni, in situatia in care nu detineti garantii;
Odata cu aceasta esalonare se poate acorda si amanarea la plata pana la finalizarea esalonarii, a dobanzilor si/sau a penalitatilor de intarziere, in vederea anularii, cuindeplinirea conditiilor prevazute de lege. Pentru anularea accesoriilor trebuie sa va incadrati intruna din urmatoarele situatii:
a) obligatiile fiscale eÅŸalonate la plata, precum ÅŸi cele care fac obiectul amanarii la plata, sa nu fie mai mari de 5.000 lei in cazul persoanelor fizice ÅŸi, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice;
Pentru a beneficia de esalonare la plata trebuie sa indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa va aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aveti capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de dumneavoastra sau detinute de organul fiscal;
Pe langa conditiile mai sus mentionate, trebuie sa aveti depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala si se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal.
In cazul in care indepliniti conditiile necesare si doriti sa beneficiati de esalonare la plata este necesar sa depuneti cerere de acordare a esalonarii la organul fiscal competent.
Cererea de acordare a esalonarii la plata poate fi descarcata accesand link-ul:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A1_OPANAF_1960_2019.pdf.
III. Anularea obligatiilor de plata accesorii
In ce conditii se poate accesa anularea obligatiilor de plata accesorii?
Pentru a beneficia de anularea unor obligatii bugetare accesorii, aferente obligatiilor bugetare principale restante la data de 31.03.2020 inclusiv, trebuie sa indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 inclusiv, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 31 martie 2021 inclusiv;
De asemenea, puteti beneficia de anularea obligatiilor accesorii aferente si urmatoarelor obligatiilor bugetare principale:
a) cele stabilite prin declaratii rectificative, in conditiile art. X din O.U.G. nr. 69/2020;
Pentru amanarea la plata, in vederea protejarii la stingere, a obligatiilor de plata accesorii ce pot face obiectul anularii, puteti depune notificare la organul fiscal competent prin care sa va manifestati intentia de a beneficia de anularea accesoriilor, pana la depunerea cererii de anulare.
Notificarea privind intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii o puteti descarca accesand link-ul:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/N_OMFP_2100_2020.pdf.
Cererea de anulare a obligatiilor de plata accesorii o puteti descarca accesand link-ul
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Cerere_OUG_69_2020.pdf.
IV. Restructurarea obligatiilor bugetare
In ce conditii se poate accesa restructurarea obligatiilor bugetare?
Aceasta masura fiscala poate fi accesata de catre debitori, persoane juridice de drept public sau privat si consta in restructurarea obligatiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2020, pe o perioada de maxim 7 ani, cu posibilitatea anularii obligatiilor de plata accesorii. De asemenea, puteti beneficia de anularea a maxim 50% din obligatiile bugetare principale daca achitati pana la data depunerii cererii, maxim 15% din obligatiile bugetare principale datorate.
Pentru a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, trebuie sa indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de eÅŸalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala;
In situatia in care intentionati sa beneficiati de restructurarea obligatiilor bugetare puteti depune la organul fiscal o notificare in acest sens, pana la data de 31 martie 2021, iar cererea de restructurare a obligatiilor bugetare o puteti depune pana la data de 30 iunie 2021.
Informatii suplimentare puteti obtine utilizand Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet a institutiei noastre: www.anaf.ro sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistenta telefonica a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REMINDER ANAF! Debitorii si persoanele juridice pot accesa restructurarea obligatiilor bugetare pe o perioada de 7 aniREMINDER ANAF! Incepand cu declararea veniturilor aferente lunii noiembrie 2023, se utilizeaza un nou formular 112REMINDER ANAF! Joi, 30 decembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394REMINDER ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023REMINDER ANAF! Obligatii fiscale cu termen scadent pe data de 10 ianuarie 2022Ultimele articole
REMINDER ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025REMINDER ANAF! Din 1 ianuarie 2024 sistemul E-Factura este OBLIGATORIU pentru toti operatorii economiciREMINDER ANAF! Duminica, 31 martie 2024, termen limita pentru depunerea Declaratiei Speciale de TVAREMINDER ANAF! Veniturile obtinute din activitati de infrumusetare/intretinere corporala sunt venituri impozabileREMINDER ANAF! F3000 se va depune pana pe data de 15 mai 2024Articole similare
Analiza zilei: Procedura de aplicare a amnistiei fiscale a fost modificataLegea 120/2015. Legea Business Angels a intrat in vigoareAnulare accesorii conform OUG nr. 69/2020. Posibilitatea de acordare a amnistiei fiscale in cazul unei inspectii fiscale in cursFinantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleLegea 114/2020: Noi modificari in cazul restructurarii obligatiilor bugetare restante. Prevederile se aplica si pentru amenzile de orice felUltimele articole
Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVADin 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateA fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 29 decembrie - 02 ianuarie 2009 - Monitorul OficialANAF a descoperit un prejudiciu de 3 milioane de euro la bugetul de statMFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalProcedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa. Masura se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Noi prevederi la PLATA OBLIGATIILOR FISCALE in contul unic. De retinut!Ultimele articole
Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicReminder ANAF! Veniturile obtinute din activitati de infrumusetare/intretinere corporala sunt venituri impozabileANAF ofera contribuabililor 4 tipuri de servicii electroniceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"