Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare autoturism incomplet amortizat. Inregistrarea TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, cheltuieli combustibil, tva, leasing

A fost efectuata vanzarea unui autoturism inainte ca amortizarea sa fie completa. In acelasi timp, a fost achizitionata o alta masina in leasing. Vom vedea cum se face inregistrarea contabila pentru autoturismul amortizat incomplet si cum se va face inregistrarea TVA pentru masina cumparata in leasing.

Raspuns:

1. Inregistrarile contabile la vanzarea autoturismului imcomplet amortizat:
- vanzarea autoturismului

461 "Debitori diversi" =         %
                                       7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
                                       4427 "TVA colectata"

- scaderea autoturismului din gestiune

%                                                    = 2133 "Mijloace de transport "
6583 "Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital
2813 "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor
de transport, animalelor si plantatiilor"

2. Inregistrarea TVA depinde de tipul masinii (daca are o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului ori nu) si de modul de utilizare, asa cum este precizat la art. 1451 din Codul fiscal (exclusiv in scopul activitatii economice, exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat, utilizate de agentii de vanzari si de achizitii etc.).

Spre exemplu, daca autoturismul (masina) are o masa maxima autorizata care sub 3.500 kg si nu se incadreaza, din punct de vedere al utilizarii, in categoriile pentru care este permisa deducerea integrala a TVA, atunci 50% din taxa facturata este nedeductibila. In aceasta ipoteza, taxa nedeductibila se inregistreaza in conturile de cheltuieli, avand in vedere si precizarile din Circulara M.F.P. nr. 420167 din 7 februarie 2012 conform careia, datorita tratamentului fiscal diferit din punct de vedere al TVA fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu face parte din costul de achizitie al autoturismului.

3. Cheltuiala cu benzina si TVA aferenta sunt deductibile in procent de 50% daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice sau pentru destinatiile exceptate de la aceasta deductibilitate limitata, dupa cum se prevede la art. 21 alin. 4 lit. t si art. 1451 din Codul fiscal .

In normele metodologice date in aplicarea celor doua articole din Codul fiscal (pct. 492 primul paragraf, respectiv pct. 451 alin. 3 din norme) se prevede ca autoturismele utilizate pentru transportul angajatilor  (administratorul fiind considerat angajat din acest punct de vedere) la si de la locul de munca ( de la resedinta angajatilor la locul de munca si vicevera) sunt considerate ca fiind utilizate in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile.

Dovedirea utilizarii exclusive in acest scop (transportul angajatilor la si de la locul de munca) se face cu ajutorul foilor de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs, potrivit pct. 451 alin. 2 din Normele metodologice.

Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate anterior se considera uz personal al autoturismului, chiar daca acest lucru este realizat ocazional sau de o maniera continua, asa cum se prevede la pct. 451 alin. 4 din Normele metodologice.

Prin urmare, cheltuiala cu benzina si TVA aferenta ar fi deductibile integral doar daca societatea poate dovedi existenta unor dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate de catre administrator si daca utilizarea exclusiva in acest scop se face cu ajutorul foilor de parcurs, din care sa reiasa scopul deplasarilor pentru fiecare kilometru parcurs.

In situatia in care indeplinirea acestor conditii nu poate fi dovedita, se aplica limitarea de 50% atat pentru cheltuiala, cat si pentru TVA aferenta, caz in care societatea nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs, dupa cum se precizeaza la pct. 451 alin. 4 teza ultima din Normele metodologice.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare autoturism incomplet amortizat. Inregistrarea TVA":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016