Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA si cheltuieli cu autoturismele, transport salariati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli combustibil, deducere, transport salariati, hg 44/2004, hg 670/2012, tva

Analizam mai jos cazul unei societati care detine un parc de masini cu o masa totala mai mica de 3.500kg si care nu au un numar mai mare de 9 scaune de pasageri. Vom vedea astfel in ce proportie sunt deductibile TVA-ul si cheltuielile direct alocabile vehiculelor utilizate de agentii de cumparari (1) si in ce proportie sunt deductibile aceleasi cheltuieli direct alocabile vehiculelor utilizate de alte categorii (2): personal din departamentele administrativ, financiar, managementul companiei in conditiile in care vehiculele sunt utilizate exclusiv in scop de business si acest lucru este demonstrat prin foaia de parcurs.

Raspuns:

 1) In emiterea raspunsului nostru tinem cont de HG 670/2012 ce modifica normele de aplicare pentru Codul fiscal si vom detalia situatia pornind de la analiza deducerii TVA si ulterior a costurilor la calculul impozitului pe profit.
 
Cu aplicare imediata sunt prevederile reformulate de la art. 45^1 alin. (3) din normele de aplicare, pentru art. 145^1 din Codul fiscal, ce stabilesc ca utilizarea autoturimului de catre salariati, pe traseul deplasarii de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii este o utilizare economica, din punctul de vedere al TVA, numai daca nu exista posibilitatea utilizarii altor mijloace de transport sau daca perioada de desfasurare a activitatii nu este suprapusa peste programul de transport al altor mijloace de transport.

Practic daca autoturismul este utilizat pentru deplasarea salariatilor de la domiciliu la si de la locul de desfasurare a activitatii, in perioada cand exista transport public sau daca exista posibilitatea utilizarii altor mijloace de transport din punctul de vedere al TVA nu se identifica o activitate efectuata in scopuri economice.

Astfel sunt posibile 3 situatii:
a) daca autoturismul este utilizat numai pentru deplasarea salariatilor de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii si retur, fara sa existe posibilitatea transportului public sau cand programul de lucru este diferit de programul transportului public, sau nu exista deloc transport public, in acest caz se poate deduce TVA integral in procent de 100%.

b) daca autoturismul este utilizat numai pentru deplasarea salariatilor de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii si retur, cand exista posibilitatea transportului public sau cand programul de lucru se suprapune cu  de programul transportului public, in acest caz TVA este integral nedeductibil.

c) daca autoturismul este utilizat  pentru deplasarea salariatilor de la domiciliu la locul de desfasurare a activitatii si retur, cand exista posibilitatea transportului public sau cand programul de lucru se suprapune cu  de programul transportului public, iar autoturismul mai este utilizat si in alte activitati economice, cum ar fi mersul la clienti sau la furnizori, deplasarea la banci sau autoritati publice, curierat si achizitii, in acest caz consideram ca deducerea  TVA se efectueaza in procent de 50%.

Din punctul de vedere al cheltuielii cu autoturismele pentru deplasarea salariatilor de la domiciliu la locul de desfasurarea a activitatii, cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit conform norme metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasite la pct. 23 lit. f) din HG 44/2004, pentru adoptarea normelor de aplicare a Codului fiscal.

Insa pentru celelalte cheltuieli in legatura cu autoturismele, cum ar fi reparatii, revizii, asigurari, roviniete, taxe locale, deducerea chetuielilor se efectueaza in procent de 50%, pentru ca nu se efectueaza o utilizare exclusiv economica. Reamintim si faptul ca prevederea de la pct. 45^1 alin. Din HG stabileste ca este o utilizare in folosul propriu al salariatului "utilizarea ocazionala sau cu caracter de continuitate" a autoturismului.

Practic daca utilizarea autoturismului este preponderent in scopul activitatii dar se intampla sa fie utilizat si in scopuri proprii de catre salariati, deducerea costurilor si TVA este in procent de 50%. Face exceptie cheltuiala cu amortizarea ce are regimul normal de amortizare conform art. 24 din Codul fiscal.

Pentru ca aceste costuri sau TVA sa fie deductibila in procent de 100% se necesita utilizarea in mod exclusiv pentru activitatile de reaparatii interventii la clienti, mersul la furnizori, la banci la autoritati. Justificarea costurilor cu combustibilii se face prin intocmirea foilor de pracurs si se limiteaza la un autoturism de persoana. Legiuitorul a stabilit ca daca deducerea se exercita in procent de 50% nu se mai necesita foi de parcurs, conform pct. 45^1 alin. (4) din HG 44/2004.

2) Pentru autoturisme utilizate in mod exclusiv pentru desfasurarea activitatii departamentelor de financiar, management, adminsitrativ, consideram ca deducerea TVA si a costurilor in legatura cu autovehiculele, cu conditia limitarii la un singur autoturism de persoana, cand sunt utilizate pentru activitatea societatii. Opinia noastra se intemeiaza pe faptul ca activitatea economica a societatii nu este descrisa limitativ de pct. 45^1 alin. (2) din HG 44/2004 cu modificari ulterioare.

Desigur justificarea deducerii in procent de 100% costuri si pentru TVA se face in baza documentelor contabile justificative, iar pentru combustibili justificarea se efectueaza cu foaia de parcurs.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA si cheltuieli cu autoturismele, transport salariati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016