keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: leasing, tva, cheltuieli nedeductibile, og nr 24/2012

TVA care nu se deduce urmeaza tipul cheltuielii careia ii este aferenta, cheltuiala ratei de leasing regasindu-se in amortizare, iar amortizarea este singura cheltuiala ce nu este limitata de OUG 24/2012. Anterior acestei ordonante, TVA de la valoarea reziduala nu se deducea, insa era o cheltuiala deductibila. OUG 24/2012 limiteaza dreptul de deducere TVA astfel ca vom stabili de ce este aceasta considerata cheltuiala nedeductibila.

Ca si principiu general, daca asa cum rezulta din intrebare, utilizarea integrala a autoturismului finantat prin leasing, este utilizat in scopul personal al unei persoane participante la societate, TVA nu este deductibil deoarece autoturismul nu este utilizat intr-o activitate taxabila, conform art. 145 din Codul fiscal.

De asemenea, dobanda de la leasing, amortizarea sau alte cheltuieli sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, deoarece nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

In plus, contravaloarea acestor costuri suportate de societate si inclusiv a TVA devenit nedeductibil, este considerata distribuire de dividend, daca persoana este participanta la societate ( asociat, actionar ), conform art. 7 pct. 12 din Codul fiscal sau este considerata venit in natura daca persoana este salariata a societatii, conform norme metodologice pentru art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, iar procedura impozitarii este prevazuta la pct. 70 – 75 din HG 44/2004.

Daca autoturismul este utilizat atat pentru desfasurarea de activitati economice, cat si pentru uzul personal al persoanei fizice ce il foloseste, in acest caz, TVA este deductibil in procent de 50%, conform art. 145^1 din Codul fiscal, ca urmare a adoptarii OUG 24/2012, amintita in intrebare de dvs.

Avand in vedere ca TVA de la ratele de leasing nu pot fi introduse in costul cu autoturismul, acestea se vor inregistra pe seama contului de cheltuieli 635 „Cheltuieli cu alte impozite si taxe”.

In acest moment, putem considera ca sunt aplicabile prevederile HG 670/2012, ce adopta modificarile pentru normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, conform noilor prevederi legislative, regasite la pct. 45^1 coroborat cu 49^2 din HG 44/2004, la deducerea limitata a cheltuielii in procent de 50% se va regasii si TVA devenita nedeductibila ca urmare a limitarii mai sus amintite.

Astfel, in concluzie, consideram ca incepand cu 01 iulie 2012, TVA aferent contractelor de leasing ( avans, rate, valoare reziduala), pentru vehiculele rutiere de pana la 3500 kg si pana la 9 persoane ca si capacitate, ce sunt utilizate atat in activitati economice, cat si in scopul personal al unei persoane fizice, este inregistrata in cheltuieli deductibile limitat in procent de 50%, conform art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

De asemenea, contravaloarea costurilor si a TVA nedeductibil aferenta utilizarii in scopul personal a acestui vehicul, este un venit in natura si va trebui impozitat la persoana fizica printr-o procedura ce tine cont de calitatea acesteia (participant la societate sau salariat).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016