Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru un transport ...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2010
Tags: tva, transport, fisc

Intrebare:Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru un transport (import/sau export) de marfa in afara UE, facturat de o societate romaneasca inregistrata ca platitoare de TVA ...

Intrebare:

Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru un transport (import/sau export) de marfa in afara UE, facturat de o societate romaneasca inregistrata ca platitoare de TVA unei societati din uniune care comunica codul sau de TVA? La ce randuri se declara in decontul 300 si in declaratia recapitulativa?  Dar in sens invers, partenerul din UE factureaza transport NON-UE unui roman inregistrat in scopuri de TVA? Care sunt documentele justificative obligatorii? Mentionez ca firma romaneasca este casa de expeditie, iar firma din UE este tot casa de expeditie.


Raspuns:


In conditiile in care tranzactiile respective  au loc intre doua case de expeditie, ambele situate in state membre diferite, fiecare operatiune de transport este considerata de catre prestator operatiune neimpozabila in statul sau membru, dar impozabila in statul membru in care beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA. Este aplicabila astfel regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal. 


Astfel de servicii se incadreaza la operatiuni intracomunitare de servicii care se raporteaza obligatoriu prin declaratia cod 390. Aceasta regula generala de la articolul 133 alineatul 2 este aplicabila in cazul in care are loc, de exemplu,  o livrare intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei in care responsabilitatea transportului revine cumparatorului stabilit pe teritoriul unui stat membru care comanda serviciul unei case de expeditie din statul sau. In acest caz, daca  bunurile sunt transportate de catre o casa de expeditie din Romania la comanda casei  de expeditie dintr-un stat membru, de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru, operatiunea este neimpozabila pentru prestatorul din Romania, dar imozabila la beneficiar (casa de expeditie din S.M.).


In sens invers se aplica aceiasi regula generala reglementata prin art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 daca, de exemplu,  are loc o achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei in care responsabilitatea transportului revine unui cumparator din Romania care comanda transportul unei case de expeditie din Romania. In acest caz, casa de expeditie din Romania comanda unei case de expeditie dintr-un stat membru, efectuarea transportului de bunuri din S.M.  in Romania. Pentru casa de expeditie din statul membru serviciul este neimpozabil, dar este impozabil la casa de expeditie din Romania care este obligata  sa aplice regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427.


Daca are loc un  export de bunuri iar transportul este efectuat de catre o casa de expeditie din Romania in beneficiul casei de expeditie din S.M.,  operatiunea este scutita cu drept de deducere a TVA deoarece se considera ca transportul este legat direct de export.    Acest tip de operatiune este reglementat prin articol 143 alineatul 1 litera c)  ,,prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului legate direct d exportul de bunuri;,,  Aplicarea regimului de  scutire cu drept de deducere a TVA trebuie justificat de catre casa de expeditie din Romania in  baza urmatoarelor documente enumerate la articolul 4 din O.M.F.P. nr. 2222/2006:  

  • factura  sau  documentul specific de transport, care indeplineste conditiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;  
  • contractul incheiat cu casa de expeditie;
  • documentele specifice de transport sau, dupa caz, copii de pe aceste documente, in functie de tipul transportului.

Daca are loc un import de bunuri, valoarea transportului pe parcurs extern   in cadrul tranzactiei dintre cele doua case de expeditie situate in doua state membre diferite, operatiunea urmeaza acelasi regim de taxare de la articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal sau articolul 44 din Directiva CEE nr. 112/2006:
  • daca transportul este efectuat de catre firma din Romania in beneficiul casei de expeditie din S.M., operatiunea este  neimpozabila pentru prestatorul din Romania;
  • daca transportul este efectuat de catre casa de expeditie din S.M.  in beneficiul casei de expeditie din Romania, operatiunea este  impozabila in Romania, beneficiarul fiind obligat sa aplice regimul de taxare inversa.   
In relatia dintre cei doi parteneri se face abstractie de faptul ca in cazul unui import de bunuri valoarea transportului de bunuri pe parcurs extern intra in baza de impozitare a TVA in vama.  

Datorita faptului ca firma din Romania realizeaza atat prestari cat si achizitii intracomunitare de servicii in cadrul tranzactiilor derulate cu un partener stabilit intr-un stat membru, ii revine obligatia sa se inscrie  in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea acestor operatiuni.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru un transport ...":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016