Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In situatia prestarilor de servicii si, respectiv, a achizitiilor de servicii, obiectul analizei il constituie o intreprindere individuala X, inregistrata in scopuri de TVA in Romania si in Registrul Operatorilor Intracomunitari, care presteaza activitatea de transport intracomunitar si pentru care beneficiarii sunt din alt stat membru UE.
In prezent, activitatea o desfasoara doar cu o masina, proprietate a intreprinderii individuale. In perioada urmatoare unul dintre beneficiari ii va inchiria o masina, inmatriculata in statul strain, pe firma beneficiarului, pentru a-i presta servicii de transport intreprinderea X din Romania, catre acest beneficiar din statul strain (serviciu prestat cu masina beneficiarului).
Vom constata cum se trateaza fiscal activitatea desfasurata intre cei doi parteneri, cum se incaseaza serviciile prestate si cum se comporta fiscal serviciul de inchiriere intre statul strain si intreprinderea din Romania pentru transportul oferit.
Conform art. 130 din Codul fiscal, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile Titlul VI din Codul fiscal in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
Astfel, din punct de vedere al TVA, fiecare operatiune (achizitia serviciului de inchiriere si prestarea serviciului de transport) este tratata distinct.
Conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Prin exceptie de la aceasta regula, conform alin. (4) lit. e) al acestui articol, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport locul prestarii este considerat a fi locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului. Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile si, in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, in sensul art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, durata posesiei sau utilizarii continue a mijlocului de transport se stabileste pe baza prevederilor contractului incheiat intre partile implicate. Totusi, organele fiscale competente pot stabili prin orice element de fapt sau de drept durata reala a posesiei si utilizarii continue a mijlocului de transport.
In situatia in care doua sau mai multe contracte de inchiriere a aceluiasi mijloc de transport incheiate cu acelasi client se succed cu o intrerupere de doua zile ori mai putin, termenul primului contract va fi luat in considerare pentru a se stabili daca al doilea contract va fi considerat sau nu pe termen scurt, in sensul art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal.
Atunci cand se incheie cu un client contracte in aceleasi conditii pentru aceleasi mijloace de transport, durata fiecaruia dintre contractele precedente se ia in considerare la stabilirea duratei contractelor urmatoare, in sensul aplicarii prevederilor art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal.
Cu toate acestea, durata unui contract pe termen scurt, derulat anterior unui contract care se califica drept contract pe termen lung ca urmare a contractelor anterioare, nu va fi reevaluata retroactiv, cu exceptia situatiei in care se poate face dovada abuzului de lege.
In situatia in care un contract pe termen scurt, in sensul art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, face obiectul unei prelungiri care are ca efect depasirea termenului de 30, respectiv 90 de zile, este necesara o reevaluare a respectivului contract, cu exceptia cazului in care prelungirea contractului se datoreaza unor circumstante independente de vointa partilor, datorate unor cauze de forta majora.
Atunci cand un contract pe termen scurt este urmat de un alt contract pe termen scurt incheiat intre aceleasi parti, dar pentru mijloace de transport diferite, fiecare contract va fi analizat separat, in vederea incadrarii sau neincadrarii in prevederile art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, daca nu se dovedeste o incalcare a legii.
In sensul art. 133 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, un mijloc de transport este considerat ca fiind pus efectiv la dispozitia clientului la locul in care se afla mijlocul de transport atunci cand clientul preia efectiv controlul fizic asupra acestuia. Controlul juridic, respectiv semnarea contractului, intrarea in posesia cheilor, nu este suficient pentru a determina locul efectiv al punerii la dispozitia clientului a mijlocului de transport.
Astfel, daca mijlocul de transport este inchiriat pe o perioada de maximum 30 de zile locul prestarii serviciului este considerat a fi in statul unde acesta este pus la dispozitia intreprinderii individuale. Din punct de vedere al TVA serviciul de inchiriere este impozabil in acest stat.
Daca mijlocul de transport este inchiriat pe o perioada mai are de 30 de zile se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz locul prestarii serviciului este considerat a fi locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Punctul 13 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144 indice 1 din Codul fiscal.
Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.
Potrivit art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125 indice 1 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).
Astfel, pentru serviciul de inchiriere a mijlocului de transport pe o perioada mai are de 30 de zile intreprinderea individuala din Romania este obligata la plata TVA in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care acestea sunt prestate catre sediul activitatii sale economice din Romania. In acest caz, in conformitate cu prevederile art.157 alin. (2) din Codul fiscal, aceasta va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147 indice 1, taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiei. Serviciile se raporteaza in formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" si in Formularul 390 daca prestatorul este stabilit pe teritoriul Comunitatii.
In ceea ce priveste conditiile contractuale, modalitatea de plata/compensare a serviciilor, acestea se stabilesc de parti, de comun acord.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontul de TVA cod 300, corectarea erorilor contabile si fiscaleInregistrare ca platitor de TVA la depasirea plafonuluiPlateste TVA institutia publica pentru spatiul inchiriat de la o societate comerciala?Aplicarea sistemului TVA la incasare, modificata de ANAF. Schimbari privind completarea formularului 700 (Proiect de Ordin)Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!Articole similare
INTREPRINDERE INDIVIDUALA: Inregistrare pierderi. Stabilire impozit 2018Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Documentar fiscal: Cum stabilim venitul net pe baza normelor de venit?ANAF raspunde: Sanctionarea operatorilor economici aflati in imposibilitatea folosirii noilor case de marcatNou! Declaratii fiscale privind contributiile socialeUltimele articole
Spatiul Privat Virtual - singura cale de comunicare securizata cu ANAFPFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta, obtinute in anul 2021, care se declara in Declaratia UnicaPlafonul pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul intreprinderilor individualeArticole similare
ONG cu activitate economica si ACHIZITIE SERVICII din UE si din afara UE. Cum procedam?ACHIZITIE SERVICII lucrari montaj utilaj. Ce tratament fiscal TVA se aplica?Probleme cu ajustarea TVA? Le rezolva Codul fiscal in 199 intrebari si raspunsuriACHIZITIE SERVICII externe. Se aplica taxare inversa? Cum facturam si cum inregistram in contabilitate?Tratament TVA. Plata taxare inversa achizitii servicii non UEUltimele articole
Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiACHIZITIE SERVICII din stat non-UE. Tratament TVA in cazul unui neplatitor de TVAACHIZITIE SERVICII de punere la dispozitie de personal. Tratament TVAAchizitie de servicii intracomunitare. Cod de furnizor invalidAchizitii de servicii din UE. Cand e obligatoriu codul special de TVA pentru facturile de comision?Articole similare
OUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialeBuletin acte normative importante: Noutati legislative 04 - 08.01.2016Cheltuielile de judecata sunt purtatoare de TVA?Transfer teren construibil catre asociat. Care este tratamentul TVA la lichidarea societatii?Studii de caz: Impozit pe venit, Aplicarea prevederilor OUG 28 pe 2009Ultimele articole
CONTRACTul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fizicePFA neplatitor de TVA. Cum se factureaza serviciile din UETVA locuinte. Ce cota TVA se aplica pentru locuintele LIVRATE in 2025Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
ANAF: Declaratii si plati obligatorii pana la 20, respectiv 25 ianuarie 2017Livrare utilaje aflate pe teritoriul Romaniei. Cum facturam?Dreptul de deducere al TVA si jurisprudenta Curtii Europene de JustitieSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliVreti sa deschideti un magazin second-hand? Iata ce regim TVA aplicati!Ultimele articole
Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?E-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"