Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie servicii lucrari montaj utilaj. Ce tratament fiscal TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie servicii, tratament tva, beneficiar, serviciile prestate, incheierea unui contract

In analiza de mai jos, facem referire la o societate care, in calitate de beneficiar, a contactat o firma din Serbia pentru efectuarea unor lucrari de montaj la un utilaj aflat pe teritoriul Romaniei. Firma din Serbia a facturat serviciile prestate fara TVA. Vom vedea ce obligatii are firma romana privind TVA si daca este necesara incheierea unui contract pentru aceste servicii.


Operatiunea reprezinta o achizitie de servicii pentru care beneficiarul datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, dar numai daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal. Suma TVA datorata se  calculeaza  la o baza de impozitare determinata in lei, prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul din Serbia. Valoarea acestor servicii se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 19  "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara report la randul 7.1  si 19.1 alocat achizitiilor intracomunitare de servicii.  

         In situatia in care persoana impozabila nu este  inregistrata in scopuri de TVA, beneficiarul din Romania datoreaza efectiv TVA bugetului de stat, fiind obligat la plata efectiva a acesteia. Suma TVA datorata se calculeaza prin aplicarea cotei  TVA de 24%  la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre  furnizor sau la data  documentului care tine loc de factura. Suma TVA astfel calculata  se vireaza bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei.
Obligatia de plata a TVA se raporteaza organului fiscal al cumparatorului prin formularul cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" al carui model si continut este reglementat prin O.M.F.P. nr.   75 din 21 ianuarie 2010. Acest formular se descarca gratuit de pe site www. anaf.ro.
Prin decontul cod 301, operatiunea.  se raporteaza la sectiunea  4 "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din  Codul fiscal
"   care cuprinde urmatoarele coloane:

    numar document/data. In aceasta coloana  se inscrie factura furnizorului;
    valoarea in valuta. In aceasta coloana  se inscrie valoarea facturii emise de catre prestator;
    tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
    cursul de schimb valutar utilizat;
    baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana  se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor.
    TVA datorata.

 
Formularul cod 301 se depune sau se transmite electronic la organul fiscal competent  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.
 Pana la aceiasi data se efectueaza si plata efectiva a sumei TVA datorate bugetului de stat.
         Inregistrarea serviciului achizitionat in evidenta contabila se efectueaza pe baza facturii emise de prestatorul din Serbia la care trebuie  anexat  devizul lucrarilor pentru a face dovada realitatii serviciilor  prestat. Furnizorul a procedat corect facturand serviciul fara TVA, considerand serviciul neimpozabil in Serbia, dar impozabil in Romania la beneficiar.


         De regula, datorita complexitatii, pentru astfel de servicii se incheie un contract prin care se stabilesc obligatiile partilor contractante, pretul serviciului, termenul de executie, modalitatea de plata, etc. Totusi, serviciile pot fi prestate si in baza ofertei transmise de prestator, la solicitarea beneficiarului, urmata de lansarea comenzii prin care se face dovada acceptarii ofertei.
Valoarea operatiunii trebuie inregistrata  la organul fiscal competent din Romania conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 1400 din 21 septembrie 2012 cu privire la procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.  In acest context, am in vedere prevederile art. 1 alin. (1) "Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze  contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile." coroborate cu prevederie alin. (3) "Atunci cand nu este incheiat contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.".
Astfel, chiar daca nu se incheie un contract, pentru inregistrarea operatiunii la organul fiscal competent, este suficient devizul lucrarilor executate.

Inregistrarea se efectueaza in baza formularului tipizat    "Declaratie  de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", cod MFP 14.13.01.40/n, prevazuta in anexa nr. 1, fara a fi insotita de documente doveditoare ale datelor inscrise in declaratie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie servicii lucrari montaj utilaj. Ce tratament fiscal TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016