keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Refacturare costuri intre societatile din grup. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: debit note, refacturare costuri, societatile din grup, tva, decontare

O sucursala este un dezmembramant fara personalitate juridica. Transferul de costuri intre firma mama si sucursala se face cu ajutorul notei de debit care - Serveste ca: - document de inregistrare a operatiunilor de decontare intervenite intre unitate si subunitati care in contabilitate proprie si intre subunitati ale aceleiasi unitati care in contabilitate proprie. Firma mama inregistreaza o cheltuiala si toate cheltuielile sucursalei. De ce ar mai inregistra si sucursala inca o cheltuiala? Si de ce declara servicii intracomunitare? In baza carui temei legal trebuie sa duca in jurnalele de vanzari si cumparari notele de debit si sa aplice taxare inversa?


Intr-adevar, d.p.d.v. juridic, sucursala este un dezmembramant, dar d.p.d.v. al taxei pe valoarea adaugata, atat societatea mama stabilita pe teritoriul Ungariei cat si sucursala stabilita pe teritoriul Ungariei este considerata o persoana impozabila distincta deoarece este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul statului membru in care isi desfasoara activitatea economica.

Din punctul de vedere al TVA, sucursala unei firme straine deschisa pe teritoriul Romaniei este considerata un sediu fix, asa cum este definit prin articolul  125^1 alineatul (2) litera b) conform caruia  " o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;".  Un sediu fix infiintat pe teritoriul Romaniei este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal:

"(2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:

    a) inaintea primirii serviciilor, in situatia in care urmeaza sa primeasca pentru sediul fix din Romania servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2), daca serviciile sunt prestate de o persoana impozabila care este stabilita in sensul art. 125^1 alin. (2) in alt stat membru;
    b) inainte de prestarea serviciilor, in situatia in care urmeaza sa presteze serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) de la sediul fix din Romania pentru un beneficiar persoana impozabila stabilita in sensul art. 125^1 alin. (2) in alt stat membru care are obligatia de a plati TVA in alt stat membru, conform echivalentului din legislatia statului membru respectiv al art. 150 alin. (2);
    c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica:
    1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 143 alin. (2);
    2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);
    3. operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);

    4. achizitii intracomunitare de bunuri taxabile.".
 
       Pentru aplicarea acestei definitii cu privire la sediul fix, trebuie sa aveti in vedere criteriile de incadrare a sucursalei in categoria"sediu fix" , criterii reglementate prin normele de aplicare ale art. 125^1 alin. (2) lit. c), la punctul 1, alin. (3)  de la lit. a) la lit.  d). Prin lit. d) de la pct. 1  se reglementeaza in mod expres faptul ca"In scopul aplicarii prevederilor art. 125^1 alin. (2) lit. c) si art. 150 din Codul fiscal: …  d) atunci cand factura este emisa indicand codul de inregistrare in scopuri de TVA al sediului fix din Romania, acesta va fi considerat ca a participat la livrarea de bunuri sau la prestarea de servicii, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila poate face dovada contrariului.". In acest context, in relatia cu societatea mama din Ungaria, se considera ca sucursala din Romania a efectuat o achizitie intracomunitara de servicii pentru care datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa.
 
        Asa cum am precizat initial, documentul debit note este similar unei facturi, dar fara a fi  reglementat in mod expres sub aceasta denumire. Totusi, prin Codul fiscal, la art.  155"Facturarea" alin.     (1)  se stabileste ca"In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.".
 
          Astfel, documentul"debit-note" este  admis de legislatia fiscala din Romania in relatia cu partenerii externi daca, la emiterea acestuia, sunt inserate toate informatiile obligatorii impuse la articolul 155 alin. 19 necesare pentru identificarea operatiunii.  Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la art. 146 alin. (1) lit.    b) din Codul fiscal" (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: …b) pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 150 alin. (2) - (6), sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 sau documentele prevazute la art. 155^1 alin. (1);". Aplicarea regimului de taxare inversa rezulta din prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, sucursala fiind tratata ca o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania"  (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei…". Aceasta obligatie de plata a TVA trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal in jurnalele pentru TVA.
 
        In Romania, documentul debit note este reglementat in mod expres doar d.p.d.v. financiar-contabil,  prin O.M.F.P. nr. 3512/2008"Nota de debitare-creditare" cod 14-6-1A.

        In alta ordine de idei, d.p.d.v. al impozitului pe profit, sucursala unei societati straine deschisa pe teritoriul Romaniei este tratata drept un sediu permanent, obligat la plata impozitului pe profit pentru diferenta dintre veniturile si cheltuielie realizate pe teritoriul Romaniei. Acesta este inca un motiv pentru a considera ca suma refacturata  de societatea mama din Ungaria pe numele sucursalei din Romania trebuie tratata ca o cheltuiala a sucursalei din Romania.
Referitor la sediul permanent, am in vedere definitia de la art.  8 alin.    (2) din Codul fiscal "Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazin, atelier, precum si o mina, ….". Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la alin. (5)"Prin derogare de la prevederile alin. (1) si (2), un nerezident este considerat a avea un sediu permanent in Romania, in ceea ce priveste activitatile pe care o persoana, alta decat un agent cu statut independent, le intreprinde in numele nerezidentului, daca persoana actioneaza in Romania in numele nerezidentului si daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:

    a) persoana este autorizata si exercita in Romania autoritatea de a incheia contracte in numele nerezidentului, cu exceptia cazurilor in care activitatile respective sunt limitate la cele prevazute la alin. (4) lit. a) - f);
    b) persoana mentine in Romania un stoc de produse sau bunuri din care livreaza produse sau bunuri in numele nerezidentului."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016