keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Reduceri comerciale si financiare primite de la furnizor. Ce regim TVA se aplica si cum vom completa factura corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: reduceri comerciale, discount, inregistrari contabile, tva, facturare

Completarea corecta a unei facturi de marfa si inregistrarea fara greseli a unor reduceri comerciale sunt subiectele discutate mai jos. Avem astfel situatia concreta: "Pentru o factura de marfa primita de la un platitor de TVA la care se acorda un discount pe baza de voucher este corect ca acesta sa factureze pozitia de discount fara TVA avand in vedere ca marfa este purtatoare de TVA? Pe factura primita exista doua pozitii de discount si anume: discount promotional purtator de TVA si discount aferent voucher nepurtator de TVA. Cum se inregistreaza in contabilitate factura primita si factura emisa catre clientul final?"

Din intrebarea formulata am retinut faptul ca, atat  reducerea comerciala (discount promotional), cat si  reducerea financiara  (voucher) s-a acordat de catre furnizor  la momentul livrarii marfurilor, fara ca cele doua tipuri de  reduceri sa fie acordate ulterior livrarii.

In acest caz, reducerea comerciala trebuie avuta in vedere la receptia marfurilor, astfel incat valoarea de achizitie a fiecarui bun sa fie diminuata cu reducerea comerciala primita.
 
In acest sens, aduc drept argument prevederile capitolului 3  "Reguli generale de evaluare", sectiunea 3.1 "Evaluarea la data intrarii in entitate" din O.M.F.P. nr. 1802  din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate pct.   76 alin. (1) "Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor."
 
Astfel, daca au fost cumparate mai multe sortimente de marfa, reducerea comerciala primita se repartizeaza  in mod uniform asupra fiecarui bun receptionat. De exemplu, daca pentru trei sortimente de marfa  in valoare de 400 lei, exclusiv TVA s-a primit o reducere comerciala in suma de 100 lei, exclusiv TVA,  in procente, reducerea este de 25%. Acest procent se repartizeaza asupra fiecarui tip de marfa. Iata un mic exemplu:

- valoare facturata:

1) cafea 10 pungi x 20 lei/punga = 200 lei;
2) biscuiti 30 pachete x 2 lei/pachet =  60 lei;
3) bomboane 10 cutii x 14 lei/cutie =  140 lei;
 
- valoare receptionata, exclusiv TVA deductibila, adaos comercial si TVA neexigibila:
1) cafea  [200 lei - (200 lei x 25%)] : 10 pungi = (200 lei - 50 lei) : 10 pungi = 15 lei/punga  pret la raft x 10 pungi = 150 lei;

2) biscuitii  [60 lei - (60 lei x 25%)] : 30 pachete = (60 lei - 15 lei) : 30 pachete = 45 lei : 30 pachete = 1,5 lei/pachet pret la raft x 30 pachete = 45 lei;
3) bomboane  [140 lei - (140 lei x 25%)] : 10 cutii = (140 lei - 35 lei) : 10 cutii = 105 lei : 10 cutii = 10,5 lei/ cutie pret la raft x 10 cutii = 105 lei;
 
In acest caz, costul marfurilor aprovizionate este de 300 lei. La acest cost, se calculeaza adaosul comercial 15% (300 lei x 15% = 45 lei) si TVA neexigibila 9% [ (300 lei + 45 lei) x 9%] = 345 lei + 31 lei = 376 lei care se inscrie in Nota de receptie intocmita pentru fiecare sortiment aprovizionat.
 
Astfel, se efectueaza inregistrarea contabila pentru:
- factura primita:
%                       =  401  327 lei
371                                 300 lei
4426                                 27 lei
 
- marfurile receptionate:
371                     = 378     45 lei
371                     = 4428   31 lei
 
Deci, valoarea la pret cu amanuntul a marfurilor aprovizionate este in suma de 376 lei (300 lei cost + 45 lei adaos+ 31 lei TVA neexigibila).
 
In ceea ce priveste voucherul, in functie de campania promotionala de care a beneficiat cumparatorul, voucher-ul prezentat de catre cumparator poate fi de natura unei reduceri financiare, caz in care, valoarea reducerii nu ajusteaza baza de impozitare a TVA, ci doar suma datorata furnizorului. In acest caz, se efectueaza doar inregistrarea contabila 401 = 767 "Venituri din sconturi obtinute" pentru suma de 50 lei.
       
 In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 77 alin. (1) si alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1802/2014 " (1) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

(2) Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate")."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016