Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Jurnale TVA si completare decont TVA. Cum veti proceda

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: jurnal tva, decont tva, jurnalul de cumparari, decont 300, tva la incasare

Va oferim mai jos cateva informatii extrem de utile privind operatiunile cu TVA la incasare care genereaza TVA deductibil sau colectat. Vom vedea astfel, in cazul in care sunt anterioare perioadei de raportare, daca se inregistreaza in jurnale si in D300 pe regularizari.

Iata raspunsul specialistului:
 
Daca sunteti in sistemul TVA la incasare, in jurnalul de cumparari  sau vanzari pentru TVA se vor inregistra toate facturile primite/emise, indiferent ca sunt achitate/incasate sau nu.
 
In jurnalul de cumparari/vanzari trebuie sa exista coloane separate, unde se inscrie documentul de plata/incasare a facturii, suma platita/incasata (baza si TVA) pentru care exista drept de deducere/ tva colectata  si valoarea ramasa neachitata (baza si TVA) pentru care nu se va deduce TVA si valoarea ramasa neincasata pentru facturile emise (baza si TVA) pentru care nu se colecteaza TVA.
Pe pagina de internet a Ministerului de finante la Sectiunea Info TVA au fost postate modele privind Jurnalele de TVA (actualizate cu TVA la incasare) pe care le puteti descarca gratuit de la adresa de web: http://www.mfinante.ro/TVAincasare.html?pagina=infotva
De asemnea, pentru fiecare perioada fiscala, in decontul de TVA (cod 300) exista informatii de completat privind TVA neexigibila, care trebuie preluate din  Jurnalele de TVA.
 
Operatiunile care devin exigibile in perioada de raportare (luna/trimestru) se inregistreaza in decontul de TVA(cod 300), de exemplu la rd.9 pentru livrari/prestari de servicii cu cota de 19% si la rd. 22 pentru achizitii cu cota de 19%.
 
Numai daca operatiunile respective, au fost omise la declarare in perioada de raportare, in care au devenit exigibile, vor fi raportate in decontul de TVA(cod 3000 la randurile de regularizari taxa colectata si taxa dedusa, dupa caz.

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Jurnale TVA si completare decont TVA. Cum veti proceda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016