Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inchidere cont 4423. Cum procedam in ce priveste decontul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: tva, cont 4423, inventariere, inregistrari contabile, mijloace fixe, decont tva, mijloace fixe

In cazul in care o societate inregistreaza minus de inventar (marfa, mijloace fixe) la 31.12.2013, nu se mai face factura, iar inregistrarea contabila este 607 neded.6583 neded. = 4426. Vom stabili insa daca aceasta inregistrare se face la 31.12.2013 si daca se trece suma n decontul de TVA din luna februarie 2014 la regularizari.



De asemenea, vom stabili daca este corect ca in acest caz societatea sa ramana cu sold pe 4423 care se inchide abia la plata TVA raportat in decontul de TVA din luna februarie 2014.

Conform regulilor de functionare a conturilor prevazute de Ordinul nr. 3055/2009 ajustarea TVA se face pe seama contului 635" Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"/analitic distinct, prin inregistrarea contabila:
 
635" Cheltuieli cu alte impozite,                         =          4426"TVA deductibil"
si varsaminte asimilate"/analitic distinct
 
Ajustarea reprezinta anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa
aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea. In conditiile in care nu s-a declarat ajustarea la data la care a intervenit evenimentul aceasta se poate declara si intr-un decont ulterior conform art. 156^2 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Nota: In cazul bunurilor de natura mijloacelor fixe valoarea ajustarii depinde de incadrarea acestora in prevederile art. 148 sau ale art. 149(bunuri de capital) din Codul Fiscal, dupa caz.

In cazul in care operatiunea de inventariere a patrimoniului , efectuata la 31.12.2013, a fost definitivata (conform Procesului verbal de valorificare a rezultatului inventarului si a Deciziei privind valorificarea inventarului) in luna februarie 2014 consideram ca data producerii evenimentului este februarie 2014, luna in care s-ar impune efectuarea ajustarii si, in consecinta, efectuarea inregistrarilor contabile privind ajustarea. In caz contrar (inventarierea s-a definitivat in decembrie 2013) consideram ca efectuarea inregistrarilor contabile privind ajustarea se va face in luna decembrie 2013 asa cum ati specificat.

Astfel, daca in luna decembrie valoarea TVA deductibil rezultat in urma inregistrarii ajustarii este mai mica decat valoarea totala a TVA colectat atunci, asa cum ati precizat, contul TVA de plata va ramane cu sold care se va inchide la data platii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inchidere cont 4423. Cum procedam in ce priveste decontul de TVA?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016