keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Imbunatatiri sediu social luat in comodat. Impozit pe profit si regimul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: imbunatatiri sediu social, comodat, impozit pe profit, tva, codul fiscal

Analizam astazi cazul unei societati care are sediul social in locuinta proprietate a administratorului, fiind incheiat un contract de comodat in acest sens intre administrator si societate. Dupa inceperea activitatii, societatea face imbunatatiri la sediul social, prin achizitionarea unei centrale termice. Vom stabili daca, in conditiile date, sunt deductibile cheltuielile cu amortizarea si cele aferente TVA-ului.



Solutia consultantului:

Imprumutul de folosinta, numit si comodat este, potrivit dispozitiilor Codului civil , art. 2146, contractul cu titlul gratuit prin care proprietarul unui bun (comodant) da bunul sau partii care il foloseste (comodatar) cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.

Contractul de comodat trebuie sa aiba o data certa pentru ca societatea sa  poata justifica si deduce cheltuielile legate de intretinerea si reparatiile necesare intretinerii bunului primit.

Comodatarul trebuie sa pazeasca si sa conserve bunul imprumutat cu prudenta si diligenta unui bun proprietar. El nu poate folosi bunul imprumutat decat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract ori, in lipsa, dupa natura bunului. El nu poate permite unui tert sa il foloseasca decat cu aprobarea prealabila a comodantului.

De asemenea, comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul. Atunci cand comodatarul a efectuat lucrari necesare utilizarii bunului, lucrari care nu au putut fi prevazute la incheierea contractului, el are dreptul sa solicite si sa primeasca rambursrea cheltuielilor, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.

Comodantul are ca principale obligatii:
-                  restituirea cheltuielilor efectuate de comodatar in scopul conservarii bunului, cheltuieli care au un caracter necesar si de urgenta (reparare acoperis, reparare instalatii apa sau electrica, canalizare etc.);
-                  despagubirea comodatauluir pentru prejudiciile cauzate de viciile bunului, daca avea cunostinta despre ele si nu le-a comunicat in prealabil comodatarului.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 24 alin. (3) din Codul fiscal , sunt, de asemenea considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea.

Cheltuielile cu amortizarea investitiilor asupra mijloacelor fixe luate in baza unui contract de comodat, in speta instalatia de incalzire cu centrala termica, reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, deoarece potrivit dispozitiilor Codului civil, comodatarul are obligatia conservarii bunului imprumutat si nu stabilesc in mod expres raspunderea comodatarului de a efectua investitii asupra bunului respectiv, aceasta obligatie revenindu-i proprietarului (comodantului).

Avand in vedere acest cadru legal, in perioada de folosinta a bunului luat in comodat, obligatiile ce revin comodatarului sunt numai cele legate de intretinerea lui in stare de functionare, cheltuielile efectuate in acest scop fiind cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 , in conditiile in care bunul respectiv este utilizat pentru activitatea pentru care comodatarul este autorizat.

Din punct de vedere al TVA, regula generala prevede ca suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri este deductibila, conform prevederiloe art. 145, alin. (2) din Codul fiscal , in situatia in care bunul respectiv este destinat realizarii de:
- operatiuni taxabile,
- operatiuni neimpozabile,
- operatiuni scutite cu drept de deducere etc.

Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza atunci cand exista  o factura emisa in baza prevederilor art. 155.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016