Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Rambursarea TVA catre o societate din Italia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2009
Tags: rambursare tva, codul fiscal, import

Problema:O societate din Italia solicita rambursarea TVA aferente importului in Romania a unor utilaje si piese de schimb, mobilier, imprimanta, calculatoare pe care le-a dat ulterior importului in ...

Problema:
O societate din Italia solicita rambursarea TVA aferente importului in Romania a unor utilaje si piese de schimb, mobilier, imprimanta, calculatoare pe care le-a dat ulterior importului in folosinta in comodat unei societati comerciale cu raspundere limitata din Romania. Daca societatea din Italia poate beneficia de rambursarea TVA conform art. 1472 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si pct. 49 din normele metodologice?

Solutie oferita in august 2009:
Conform art. 1472 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, o persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilita in alt stat membru, poate solicita rambursarea taxei achitate pentru importul bunurilor in Romania in conditiile stabilite la pct. 49 din normele metodologice.

La pct. 49 din normele metodologice este transpusa Directiva a 8-a - 79/1072/EEC din data de 6 decembrie 1979.

O persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilita in alt stat membru, care poate solicita rambursarea taxei achitate pentru importul bunurilor in Romania in conditiile stabilite la pct. 49 din normele metodologice, este:

- o persoana impozabila care in perioada pentru care se solicita rambursarea taxei achitate pentru importul bunurilor in Romania nu este inregistrata si nici nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de taxa in Romania conform art. 153 din Codul fiscal;
- nu este stabilita, si nici nu are un sediu fix in Romania de la care sunt efectuate activitati economice;
- in perioada pentru care se solicita rambursarea taxei achitate pentru importul bunurilor in Romania, nu a efectuat livrari de bunuri si prestari de servicii in Romania, cu exceptia urmatoarelor:

a) servicii de transport si servicii accesorii transportului, scutite conform art. 143 alin. (1) lit. c) sau art. 144 alin. (1) din Codul fiscal, precum si art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, in masura in care valoarea acestora din urma este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal;

b) livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii, in cazul in care taxa aferenta este achitata de persoanele in beneficiul carora bunurile sunt livrate si/sau serviciile sunt prestate, conform art. 150 alin. (1) lit. b) - d), f) si g) din Codul fiscal.

Se solicita rambursarea taxei achitate pentru importul bunurilor in Romania pe o perioada de minimum trei luni sau maxim un an calendaristic sau pe o perioada mai mica de trei luni ramasa din anul calendaristic.

Rambursarea taxei se acorda persoanei impozabile respective in masura in care bunurile importate in Romania, pentru care s-a achitat taxa, sunt utilizate de catre persoana impozabila pentru:

a) operatiuni aferente activitatii sale economice pentru care persoana impozabila ar fi fost indreptatita sa deduca taxa daca aceste operatiuni ar fi fost efectuate in Romania sau operatiuni scutite conform art. 143 alin. (1) si 144 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal;
b) livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii, in cazul in care taxa aferenta este achitata de persoanele in beneficiul carora bunurile sunt livrate si/sau serviciile sunt prestate, conform art. 150 alin. (1) lit. b) - d), f) si g) din Codul fiscal.

Conform art. 128 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, este asimilata livrarilor de bunuri efectuate cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Conform art. 1472 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si pct. 49 din normele metodologice, rambursarea taxei se acorda persoanei impozabile respective in masura in care bunurile importate in Romania, pentru care s-a achitat taxa, sunt utilizate de catre persoana impozabila pentru operatiuni aferente activitatii sale economice pentru care persoana impozabila ar fi fost indreptatita sa deduca taxa daca aceste operatiuni ar fi fost efectuate in Romania.

Pentru ca punerea la dispozitia altor persoane in mod gratuit a bunurilor importate in Romania sau darea lor in folosinta in comodat unei societati comerciale cu raspundere limitata din Romania, nu poate fi considerata operatiune aferenta activitatii sale economice pentru care persoana impozabila ar fi fost indreptatita sa deduca taxa daca aceste operatiuni ar fi fost efectuate in Romania si nici livrare de bunuri pentru care taxa aferenta este achitata de persoanele in beneficiul carora bunurile sunt livrate, conform art. 150 alin. (1) lit. b), d), f) si g) din Codul fiscal, societatii din Italia nu trebuie sa i se ramburseze taxa achitata pentru importul bunurilor in Romania.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 3 septembrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Studiu de caz: Rambursarea TVA catre o societate din Italia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016