keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Declaratia vamala de import. Cum procedam in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, reimportul bunurilor, declaratie vamala import, drept deducere tva

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care deruleaza operatiuni de procesari de bunuri in tari extracomunitare - Republica Moldova si Ucraina - prin perfectionare pasiva. La reimportul bunurilor in Romania, Biroul Vamal a aplicat art. 142, alin (1) lit. i) asa cum scrie in textul 142, scutind de la impozitare valoarea bunurilor in momentul exportului acestora in afara Comunitatii, calculandu-se si achitandu-se TVA in vama la nivelul valorii serviciilor de procesare si alte cheltuieli accesorii.

La solicitarea mai multor societati privind faptul ca normele aferente acestui articol prevad neincluderea in baza de impozitare a acestor servicii, autoritatile vamale au inceput sa puna corect in practica aceste reimporturi, adica sa nu mai oblige agentii economici sa includa in baza de impozitare valoarea serviciilor de procesare in tari extracomunitare.

Vom stabili astfel daca se pastreaza dreptul de deducere a TVA din DVI-urile precedente, pentru partea corespunzatoare serviciilor de procesare care au fost incluse gresit in baza de impozitare a reimporturilor.

Firma a avut rambursare de TVA fara control anticipat si i s-a rambursat TVA aferent achitat in vama. Vom stabili daca exista riscul de a nu fi luat in considerare.


Riscul anularii dreptului de deducere ar exista numai in situatia in care birourile vamale ar proceda la intocmirea de acte constatatoare prin care ar anula obligatia de plata a TVA in vama stabilita initial  pentru serviciile de procesare a bunurilor conform declaratiilor vamale de import.

In opinia mea, aceasta corectie poate fi efectuata in cadrul termenului de prescriere de 5 ani numai la solicitarea importatorului deoarece organul vamal nu va corecta din proprie initiativa o eroare pe care a efectuat-o prin nerespectarea prevederilor legislatiei fiscale privind TVA, respectiv prevederile art. 142 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal si pct. 43 din normele de aplicare a acestui articol.

Astfel, in situatia in care importatorul nu solicita restituirea sumei TVA achitate in vama sau nu primeste actul constatator intocmit din proprie initiativa de catre organul vamal pentru fiecare declaratie vamala de import prin care s-a stabilit obligatia de plata a TVA in vama, isi  mentine dreptul de deducere a sumei TVA achitate in vama respectand prevederile art. 146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alineatul 1 litera c) "pentru taxa achitata pentru importul de bunuri… sa detina declaratia vamala de import … care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau".

In cazul efectuarii inspectiei fiscale cu control ulterior cu privire la cererea de rambursare solutionata de catre organul fiscal de administrare, organul de control urmeaza sa verifice doar existenta declaratiilor vamale de import si a documentele de plata a sumei TVA achitate in vama, fara a avea competenta de  verificare a  modului  de stabilire a obligatiei de plata a TVA de catre organele vamale.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016