keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Leasing financiar. Cum stabilim cursul valutar utilizat la inregistrarea ratelor de leasing?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, leasing financiar, inregistrarea ratelor de leasing, curs valutar

Analizam astazi situatia inregistrarii unei facturi de rata de leasing financiar aferenta lunii iunie 2013.



Societatea are o factura cu rata leasing capital 302,49 eur *4,39 lei/euro (curs facturare) = 1327,93 lei, rata dobanda 61,03 euro *4,39 lei (curs facturare).

Vom stabili daca factura se va inregistra asa cum sunt sumele prezentate pe factura (cele mentionate mai sus) sau daca se va proceda astfel: rata leasing capital 302,49 euro * 4,3794 = 1324.72 lei/curs de reevaluare la sfarsitul lunii precedente (curs euro BNR la 31 mai 201) rata dobanda 61,03 euro * curs facturare 4,39 lei, stabilindu-se diferentele de curs 1327,93 - 1324,72 lei.

Pana in prezent, societatea a inregistrat rata din factura la cursul de reevaluare din luna precedenta.

Solutia consultantului:

Potrivit pct. 184 alin. (7) si (8) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, in cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.

Aceste prevederi se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
 
Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. Aceste prevederi se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz (pct. 186).
 
Conform Capitolului VII din reglementarile contabile mai sus mentionate functiunea contului 167 este urmatoarea:
 
"In creditul contului 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" se inregistreaza:
  - sumele de incasat/incasate reprezentand alte imprumuturi si datorii asimilate (461, 512);
  - valoarea concesiunilor primite (205);
  - valoarea imobilizarilor corporale primite in leasing financiar (212, 213, 214);
  - sumele reprezentand garantiile de buna executie retinute, conform contractelor incheiate (404);
  - diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar, a imprumuturilor si datoriilor asimilate in valuta (665);
  - diferentele nefavorabile aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (668).
 
In debitul contului 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" se inregistreaza:
  - sumele reprezentand alte imprumuturi si datorii asimilate rambursate (512);
  - obligatia de plata a ratelor pe baza facturilor emise de locator, in cazul leasingului financiar (404);
  - valoarea imobilizarilor aferente contractelor de leasing financiar cedate sau restituite (213);
  - garantiile de buna executie restituite tertilor (512);
  - diferentele favorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar, a imprumuturilor si datoriilor asimilate, in valuta, precum si la rambursarea acestora (765);
  - diferentele favorabile aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (768)."
 
Soldul creditor al contului 167 (datoria la leasingul financiar) se evalueaza lunar, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (leasing extern- in valuta) sau alte venituri financiare/alte cheltuieli financiare, dupa caz (leasing intern - in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute).
 
Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii datoriei (diferenta intre cursul din data facturii si cursul la care datoria este inregistrata in contabilitate tinand seama de modificarea cursului de schimb survenita in cursul fiecarei luni) se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (leasing extern- in valuta) sau alte venituri financiare/alte cheltuieli financiare, dupa caz (leasing intern - in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute).
 
In baza celor mai sus prezentate apreciem ca este corecta inregistrarea ratei de leasing la cursul la care datoria este inregistrata in contabilitate tinand seama de modificarea cursului de schimb survenita in cursul fiecarei luni (cursul de la sfarsitul lunii precedente) si a diferentelor de curs valutar fata de cursul mentionat in factura.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016