Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii Intracomunitare de bunuri. Emiterea Autofacturii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2011
Tags: autofactura, emiterea autofacturii, declaratia recapitulativa cod 390, decontul de tva cod 300, tva, achizitii intracomunitare

Autofactura se emite numai in situatia in care cumparatorul din Romania nu primeste pana pe data de 15 a lunii urmatoare faptului generator factura emisa de catre furnizor. Daca emite autofactura, ...

Autofactura se emite numai  in situatia  in care cumparatorul din Romania nu primeste pana pe data de 15 a lunii urmatoare faptului generator factura emisa de catre furnizor. Daca  emite  autofactura,  dar  ulterior  primeste factura emisa de catre furnizor, cumparatorul bunurilor trebuie sa efectueze regularizari care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390  si  decontul de TVA cod 300.

Exemplu:
Firma Andanteconstruct din  Romania,  inregistrata  in  scopuri  de TVA, receptioneaza in data de 14 ianuarie 2011 echipamente tehnologice  in  valoare  de  14.500  euro, livrate in  Romania  de  catre  firma Stellenmachine din Austria, inregistrata in scopuri de TVA la autoritatea  fiscala din Austria. Firma Andanteconstruct din Romania nu primeste pana pe data de 15 februarie 2011 factura emisa de catre furnizor, motiv pentru care emite autofactura pe data de 15 februarie 2011.
In calitate de cumparator, firma Andanteconstruct raporteaza achizitia intracomunitara de bunuri din luna februarie 2011 prin:
- declaratia recapitulativa cod 390 aferenta lunii februarie 2011, cu termen de depunere 15 martie 2011;
- decontul de TVA cod 300 aferent lunii februarie 2011, cu termen de depunere 25 martie 2011.
In luna aprilie 2011, firma  primeste factura emisa de furnizor avand data de 30 ianuarie 2011. Exigibilitatea taxei se considera a fi data de 30 ianuarie 2011.

Pentru  respectarea  prevederilor  legale  privind  exigibilitatea TVA, firma Andanteconstruct are urmatoarele obligatii fiscale:
- prin decontul de TVA cod 300, completat si  depus  pentru  luna martie 2011 (luna in care a primit factura furnizorului), efectueaza urmatoarele  regularizari pentru raportarea achizitiei  intracomunitare de bunuri la cursul de schimb valutar in vigoare la data exigibilitatii taxei, respectiv la data de 30 ianuarie 2011:
- inscrie in decontul de TVA, la urmatoarele randuri, diferentele de curs valutar rezultate din diferenta  intre cursul valutar  in vigoare la data emiterii autofacturii si cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor:
   - randul 6 denumit „Regularizari privind achizitiile intracomunitare de  bunuri  pentru care  cumparatorul  este  obligat  la  plata  TVA (taxare  inversa)“,  corespunzator  rulajului  creditor  al  contului 4427;
   - randul  18  „Regularizari  privind  achizitiile  intracomunitare  de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, corespunzator rulajului debitor al contului 4426;
- prin declaratia recapitulativa cod 390 rectifica:
   - declaratia  recapitulativa aferenta  lunii  februarie 2011 prin excluderea achizitiei intracomunitare de bunuri declarate in baza autofacturii emise;
   - declaratia  recapitulativa  aferenta  lunii  ianuarie  2010,  in  sensul includerii achizitiei intracomunitare de bunuri la data exigibilitatii taxei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii Intracomunitare de bunuri. Emiterea Autofacturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016